Blog: Front-end development voor een veiliger Nederland

Vorige week overlegde ik met een van onze inlichtingenteams over de applicaties die ik voor hen ontwikkel. Na afloop vroeg een onderzoeker of ik even mee wilde kijken. Hij liet me zien hoe hij met behulp van mijn applicatie dat ene puzzelstukje had gevonden, waardoor zijn onderzoek in een stroomversnelling kwam. Dát is waarom ik het zo gaaf vind om bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) te werken.

Webapplicaties op maat

Iedereen die bij de AIVD werkt, draagt op zijn of haar eigen manier bij aan een veiliger Nederland. En zo voel ik dat ook echt. Misschien denk je dat front-end development ver van het inlichtingenwerk afstaat, maar niets is minder waar. Het ligt zelfs meer voor de hand dan je misschien denkt. Onze inlichtingenteams moeten chocola maken van grote hoeveelheden data. Hiervoor gebruiken ze uiteraard ook technische hulpmiddelen, waaronder webapplicaties die we vaak intern op maat maken.

Gebruiksvriendelijke user interfaces

Onze inlichtingenteams willen orde kunnen scheppen in grote hoeveelheden informatie en het gemakkelijk kunnen doorzoeken. Ik vertaal hun wensen naar gebruiksvriendelijke user interfaces. Ik werk daarbij nauw samen met de inlichtingenteams en functioneel beheerders. Het is geweldig om van dichtbij te zien hoe mijn applicaties het werk van onze onderzoekers efficiënter, beter en soms zelfs leuker maken.

React en Material UI

Er is veel ruimte voor eigen initiatief, innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Op dit moment werk ik vooral met React en Material UI, maar binnen de organisatie wordt ook met andere frameworks en libraries gewerkt. Ontwikkelingen in het vakgebied houd ik dan ook nauwgezet bij. Als er aanleiding toe is, pas ik deze liefst direct toe in mijn applicaties.

Daarnaast werk ik ook veel samen met de andere frontenders binnen de dienst, zodat onze applicaties een overeenkomstige look and feel krijgen. Het is erg leuk en leerzaam om met vakgenoten te kunnen sparren.

Bijdragen aan onderzoek

Uiteindelijk gaat het er om dat onze onderzoekers hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en ik draag daar op mijn manier aan bij. Door gebruiksvriendelijke interfaces te maken die het echte werk niet in de weg zitten. Maar ik ben bovenal bezig met het bouwen van supermooie applicaties, die ook nog eens helpen om Nederland veilig te houden. Hoe mooi is dat?!

6 november 2018

Gerelateerde artikelen en blogs

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon