Blog: NAH is onzichtbaar, maar wel aanwezig!

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) houden we van afkortingen. Alle ingewikkelde overleggen en directies hebben een vaak net zo ingewikkelde afkorting en als je pech hebt, jijzelf ook. Ik wil er hierbij ook 1 introduceren: NAH. NAH is onzichtbaar, maar wel aanwezig. Ik heb het, maar vele collega’s van mij weten dit niet. Heeft iemand enig idee wat NAH betekent?

Niet Aangeboren Hersenletsel

Als peuter ben ik ernstig ziek geweest, waardoor ik veel (bijna alles) opnieuw moest leren. Praten, lopen, fietsen, ruzie maken met mijn zussen. Waar je hersenen er als een prachtig gegolfde walnoot uit moeten zien, ziet ongeveer 75% van mijn rechterhersenhelft eruit als aardappelpuree of appelmoes. Het punt is dat dit deel van mijn hersens het gewoon niet meer doet. Niettemin werk ik toch bij het ministerie van BZK, dus ondanks dat ik bijna op 1 hersenhelft functioneer doe ik het best aardig.

Blind typen en pianospelen

Merk je er dan niets van dat je die hersenbeschadiging hebt, vraag je je nu af? Ja en nee. Nee, omdat ik al van kinds af aan niet beter weet. De tijd van voor de hersenbeschadiging kan ik me niet herinneren. Ik weet niet beter dan dat ik mijn veters op een andere manier strik, omdat mijn linkerhand een andere motoriek heeft. Ik weet ook dat gitaar- of vioolspelen er voor mij niet in zit, omdat diezelfde hand dat gewoon niet kan. Daarentegen kan ik dan wél weer blind typen en pianospelen. Pianospelen was ook iets waarvan de artsen dachten dat ik dat nooit zou kunnen.

Alles met 1 hersenhelft

Waar ik het wel aan merk? Ik ben sneller moe en overprikkeld. Bijvoorbeeld wanneer ik op het werk in een vergadering zit en ik veel en snel moet schakelen tussen collega’s die ieder op hun beurt (soms ook niet) hun zegje willen doen. Verder mail ik liever dan dat ik bel, omdat ik visuele informatie beter onthoud dan auditieve. Een fulltime werkweek is leuk hoor, maar 30 uur is voor mij meer dan voldoende. Rust is belangrijk voor mij. Ik heb meer ‘hersteltijd’ nodig dan een ander want jij kunt je werkzaamheden over 2 hersenhelften verdelen, waar ik er ongeveer 1 en een beetje heb!

Alles in balans

Naast mijn werk heb ik ook gewoon een sociaal leven. Dat moet wel in balans zijn bij mij, omdat ik anders snel oververmoeid of overprikkeld raak. Een filmpje pakken is leuk, maar die harde muziek en indringende beelden zijn veel prikkels tegelijk. Verjaardagen zijn zeker gezellig, maar ook erg vermoeiend, als iedereen door elkaar praat. Op zondagavonden plan ik over het algemeen niets in, zodat ik me rustig kan voorbereiden op de komende werkweek.

Maar laten we wel wezen: ik ben niet zielig. Ik ben wie ik ben. Mensen moeten mij zien om wie ik ben en om wat ik doe. Niet om wat ik héb of juist niet heb. Ik ben niet minder, niet apart en ook niet bijzonder. Alhoewel, bijzonder wel want dat zijn we allemaal. Dus ik mag best een beetje aardappelpuree of appelmoes toevoegen tussen al die walnoten.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon