Blog: ‘Ik kreeg meteen een beveiligingslek voor mijn kiezen’

Of we nog even in de control room wilden kijken, vroeg de beveiligingsspecialist van het Nationaal Cyber Security Centrum... ‘Met behulp van deze tools monitoren wij alle cyberdreigingen en houden wij Nederland 24 uur, 7 dagen per week zo veilig mogelijk’, zei hij. Onder de indruk van de grote wand vol met tv-schermen keek ik naar de bewegende stipjes en cijfers; alle cyberdreigingen in Nederland en daarbuiten.

Veiligheid boven alles

Het Nationaal Cyber Security Centrum en Logius, mijn werkgever, werken veel samen. De diensten van Logius, zoals DigiD en MijnOverheid, moeten altijd veilig zijn. Hier werken we dan ook hard aan. Als communicatieadviseur word ik betrokken als er een incident is. Dan adviseer ik over vragen zoals: ‘Hoe licht je anderen hierover in?’, ‘Wat vertel je wel en wat niet?’. Te veel of te weinig informatie kan soms leiden tot een groter probleem.

Crisisscenario’s

Bij Logius oefenen we regelmatig verschillende crisisscenario’s. Tijdens de laatste oefening had ik de rol van woordvoerder. Met 3 nep-journalisten, een fake Twitter feed en onder leiding van een aantal trainers kreeg ik het ene na het andere beveiligingslek voor mijn kiezen. De telefoon stond roodgloeiend. En terwijl de incidentmanager de juiste informatie verzamelde, probeerde ik mijn hoofd koel te houden. Onder grote druk moet je als woordvoerder namelijk wel de juiste informatie naar buiten brengen.

Goed voorbereid

Gelukkig komt het niet vaak voor dat we te maken hebben met een calamiteit zo groot als in de oefeningen en blijft het meestal bij kleine incidenten. Dat zal alles te maken hebben met hoe wij de beveiliging van onze diensten organiseren. En mocht er nu echt wat gebeuren, dan komen de oefeningen vast goed van pas.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon