De technische beveiliging van het Rijksvastgoed

Ed 3

Ed Komduur

Senior adviseur Beveiliging - Rijksvastgoedbedrijf

Wat is de kwaliteit van een gebouw en wat is er over de hele breedte nodig om er een geschikte, duurzame en veilige werkomgeving van te maken? Beveiligingsexpert Ed Komduur en technisch manager Paola Enriquez Ojeda van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) weten er alles van. Zij geven je in deze video een kijkje in het werk en nemen je mee naar het Bruggebouw Oost in Den Haag.

Er is geen dag hetzelfde, het is enorm afwisselend. Van gevangenis tot paleis, van rechtbank tot defensieproject, en we zitten in monumenten. Het is met name de variatie die het heel aantrekkelijk maakt. Ik ben adviseur beveiliging, dus wij bemoeien ons met de beveiliging van panden waar Rijksgebruikers in gaan huisvesten. Wat het leuk maakt is dat je vanuit een beveiligingsperspectief samen met andere collega's tot een vorm van integrale huisvesting komt die het voor de gebruiker, tot de voor hem of haar passende omgeving maakt. Ik ben sinds vorig jaar werkzaam voor het Rijksvastgoedbedrijf, daarvoor had ik mijn eigen adviesbureau op het gebied van beveiliging. De uitdaging ligt vooral in het integrale van het verhaal. Weten wat je collega's willen, we hebben meerdere disciplines. Zorgen dat je met elkaar tot een integraal ontwerp komt waarbij beveiliging niet opzicht staat maar afhankelijk is van andere disciplines. Ik ben hier technisch manager. En dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de technische en architectonische kwaliteit van onze projecten. En dat kan zijn renovatie of nieuwbouw. Wij hebben een eerste vergadering met het technische team. En ik wil met ze afstemmen wat het plan van aanpak is en daarvoor heb ik hun expertise nodig. De sfeer is erg goed. Ik zit hier pas een aantal maanden maar ik voel me heel welkom hier. Ik vind het erg boeiend om bezig te zijn met projecten in het maatschappelijke belang. Het gaat over de renovatie van een Rijkskantoor, daar ga ik vanmiddag heen met een van de experts, met Ed, hij is beveiligingsexpert. En op basis daarvan willen we meer vorm gaan geven aan het opstellen van het team. Je wil een gevoel krijgen... Hoe ziet het gebouw eruit? Waar moeten dingen aangepast gaan worden? En we kijken ook naar bestaande faciliteiten die er al beschikbaar zijn. We hebben bijvoorbeeld met esthetica te maken... gebouwen moeten er vaak ook mooi uitzien. Op het moment dat je dat op een rigide manier zou gaan beveiligen, dan heb je de kans dat een gebouw er als een bunker begint uit te zien. Dan hebben we onze collega's, de architecten, niet echt met ons mee dus dat is een van de voorbeelden waarbij we voortdurend op zoek moeten naar evenwicht en naar balans. Zal ik de deur voor je open maken? De 8e etage, de bovenkant. Waar we hier vooral naar kijken is de manier waarop etagedelen van elkaar gescheiden zijn. Verder kan je hierboven zien dat voor beveiliging zouden we vrij snel aan de slag kunnen. Maar de kwaliteit van de plafonds, de gevels, klimaat, verlichting... ik denk dat daar nog wel wat over te zeggen is door onze collega's. Je moet iemand zijn die houdt van uitdagingen, die houdt van samenwerken... Een teamplayer, absoluut! Omdat we merken, we werken hier natuurlijk met verschillende mensen, verschillende projecten, verschillende locaties. Als ik mag doorgaan waar ik nu mee bezig ben en ik blijf me zó vermaken, dan hou ik het hier nog jaren vol!

Het RVB iets voor jou?

Spreekt het werk van Ed en Paola je aan? Bekijk onze vacatures via de blauwe knop. Staat er nu geen passende voor je tussen, maar heb je wel de ervaring in de techniek én ben je benieuwd naar het RVB? Stuur dan je cv of LinkedIn-profiel naar: [email protected].

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon