Elektrotechniek en ICT: de kunst van het vooruitkijken

Foto van Bram Kerstens

Bram Kerstens

Adviseur elektrotechniek - Rijksvastgoedbedrijf

De werkplek van de toekomst stelt nieuwe eisen aan gebouwen. Zo willen we verlichting en verwarming automatisch kunnen aanpassen aan de bezettingsgraad, installaties koppelen aan ICT, zonnepanelen installeren op de daken waar het kan en voldoende laadpalen ter beschikking stellen. Adviseur elektrotechniek Bram Kerstens houdt zich bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) dagelijks bezig met het updaten van het Rijksvastgoed naar de veranderende gebruikerswensen.

Bekijk de video waarin Bram samen met ICT-adviseur Wouter de renovatie van het kantoorgebouw van de Belastingdienst in Rotterdam bezoeken.

Ik ben Bram. Ik ben adviseur elektrotechniek en technisch manager bij het RVB. Ik ben betrokken bij projecten vanaf het ontwerp tot aan de realisatie. Op dit moment werk ik aan het belastingskantoor in Rotterdam. Het is een project met heel veel verschillende gebruikers met heel veel verschillende wensen en dat maakt het extra interessant. Hiervoor kom ik uit het bedrijfsleven. Wat het werk bij het Rijksvastgoedbedrijf anders maakt is de grote diversiteit aan projecten. De verschillende gebruikers, we hebben gevangenissen, monumenten, paleizen. Ik ben Wouter, ik ben expert ICT bij het Rijksvastgoedbedrijf. Ik adviseer in projecten, met name waar de ICT complex is. Over de inrichting van ICT, maar ook over andere ICT ontwikkelingen binnen het vastgoed. In deze vergadering praten we met de verschillende adviseurs over elektrotechniek, ICT, beveiliging, werktuigbouw en alle andere specialismes die een rol hebben in dit project. Ik ga nu met Bram naar het project in Rotterdam. Om te kijken wat de stand van zaken is met de ICT-ruimtes. Om te kijken of de ICT-ruimtes straks precies zo zijn zoals de ICT partijen hun apparatuur daar in kunnen huizen. We staan hier in het belastingskantoor van Rotterdam. We staan op de 14de verdieping en zoals je ziet is de verdieping al eigenlijk helemaal klaar voor oplevering. Ik ben bij dit project zowel technisch manager als adviseur elektotechniek. Als adviseur elektrotechniek wordt van ons verwacht dat wij een breder spectrum hebben. We houden ons niet alleen bezig met elektrotechniek maar ook met de samenhangende installaties zoals ICT en beveiliging. Dat komt allemaal op ons bordje terecht. Bij dit project houden we natuurlijk rekening met circulariteit. Bij dit project hebben we bijvoorbeeld de wandgoten hergebruikt. De stopcontacten die erin zitten herbruiken wij. En als je kijkt naar duurzaamheid, dan hebben wij hier laadpalen en overal LED-verlichting toegepast. We zijn hier in de MER. Dat is de primaire ICT-ruimte voor dit gebouw. Achter mij staan de patchkasten waarin straks de actieve apparatuur wordt opgehangen. We zien dat gebouwen steeds slimmer worden en dat de ICT vroeger alleen nog in dit soort ruimtes een rol speelde maar dat ICT steeds meer overal in het gebouw een rol gaat spelen. Slimme gebouwen. Dat is waar we naartoe gaan. Ik kan mijn kennis op peil houden door evenementen te bezoeken, congressen te bezoeken, maar ook binnen het Rijk hebben we veel kennisomgevingen waar we met andere collega's kunnen overleggen en kennis op kunnen doen. Vastgoed projecten duren vaak vele jaren en de ICT ontwikkelingen gaan enorm snel. Dus we zijn nu bezig met een manier om ervoor te zorgen dat we die snelle ICT ontwikkelingen kunnen inbrengen in vastgoed projecten. Om toch aan het einde van zo'n project moderne technologische oplossingen in een gebouw te hebben.

Het RVB iets voor jou?

Spreekt het werk van Bram en Wouter je aan? Bekijk onze vacatures via de blauwe knop. Staat er nu geen passende voor je tussen, maar heb je wel de ervaring in de techniek én ben je benieuwd naar het RVB? Stuur dan je cv of LinkedIn-profiel naar: [email protected].

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon