Monumentale kazernes bouwkundig updaten voor de toekomst

Publicatiedatum 17-11-2021

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat tussen 2022 en 2042 in opdracht van het ministerie van Defensie 2/3 deel van het defensievastgoed rigoureus aanpakken. Zo ook de Johan Willem Friso Kazerne in Assen, een rijksmonument uit 1892. Gebouw 16 is inmiddels gerenoveerd en helemaal up-to-date en nu is gebouw 15 aan de beurt. Dit pand is nog sterk verouderd, de installaties zijn oud en werken niet meer naar behoren, maar ook de kozijnen zijn aan een grondige renovatiebeurt toe. Alles bij elkaar is het een hele lange lijst van zaken die aangepakt moeten worden.

Betaalbaar en duurzaam

Senior bouwkundige Berthil Jurjens en bouwkundig modelleur Johan Goosselink van het Rijksvastgoedbedrijf vertellen hoe zij in dit bijzondere project te werk gaan. Zij zijn pas tevreden als het gebouw straks voldoet aan alle wet- en regelgeving, betaalbaar en duurzaam is, waarin de medewerkers uiteraard prettig en veilig kunnen werken.

Benieuwd naar de praktijk? Bekijk in deze video hoe Berthil en Johan hierin te werk gaan en welke rol de nieuwste technieken hierin hebben.

We kijken naar gebouw 15 van de Johan Willem Friso kazerne. Dat is een rijksmonument. Zowel de bouwkundige staat als installatietechnisch is het sterk verouderd en moet het een behoorlijke opfrisbeurt krijgen. Daar zijn we mee bezig. Ik ben Johan Goosselink. Ik ben bouwkundige bij het Rijksvastgoedbedrijf, met name modelleur tekenaar. Ik vind renovatie en vooral rijksmonumenten super mooi want dat is natuurlijk toch een beetje geschiedenis wat je hebt. We kijken nu naar een 3D mesh. Dat is eigenlijk de nieuwste techniek die je hebt. Van dit gebouw zijn geen digitale tekeningen. Dus we hebben het helemaal in laten meten middels drones en met statische scans. Er zijn ook foto's van gemaakt. En die foto's hebben ze als het ware op de point cloud geplakt. Dus je hebt een 3D model van foto's en dat helpt ons bij het modelleren van het BIM model. We kijken vooral naar de staat van de kozijnen. De muren: zijn ze goed, zitten er scheuren in? Hoe zijn de kozijnen? Zijn ze verrot? We hebben een kleur-onderzoek laten doen en we kijken wat de originele kleur is die op het kozijn zat. En we proberen nu de originele kleur weer terug te brengen. Dit gebouw is nog niet gerenoveerd. Dat is hoognodig, zoals je kunt zien de kozijnen zijn slecht, de ventilatie is niet goed. In tegenstelling tot gebouw 16 waar we net waren. Ik ben Berthil Jurjens, senior bouwkundige. Ik doe voornamelijk de voorbereiding van projecten. Wij hebben een groep bouwkundigen. We hebben elektro mensen en tekenaars en samen ga je in een voortraject al bij elkaar zitten om de wens van de klant te vertalen in een product. Ik doe ook uitvoering. Ik sta wel eens op Leeuwarden. Daar vliegt de F35 je om de oren en de volgende keer heb je weer een oude loods die opgeknapt moet worden. Het is gewoon heel veelzijdig. Je vertrouwt elkaar, je vult elkaar aan, je helpt elkaar. We kunnen alle cursussen volgen die we nodig achten om de kennis omhoog te schroeven. Ik werk nu vier jaar bij het Rijksvastgoedbedrijf. Daarvoor zat ik bij een architect en nu hier dus. Die overstap van de markt naar het RVB is dat je de gebouwen in beheer houdt. Dus je bouwt voor jezelf. Je moet langer met een gebouw meegaan dus je denkt ook na over welke materialen je gebruikt. Welke constructie ga ik maken? Hoe is het onderhoud straks? Dat daar ook rekening mee gehouden wordt. Dat is veel dieper en daar ga je meer op de materie in. Wij zijn het gezelligste team van Nederland natuurlijk. De sfeer is goed. We hebben vertrouwen in elkaar. Je krijgt vertrouwen van de werkgever. Je mag zelf je werktijden bepalen. Ons team is heel hecht en gezellig. Een leuke club. We vinden elkaar goed en wat de één niet weet weet de ander wel. Zo probeer je met elkaar het beste project te realiseren.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon