Defensie Ondersteuningscommando

Defensie ondersteunen: dat is de missie van het Defensie Ondersteuningscommando. Overal en altijd. Zodat de Koninklijke Marine, -Landmacht, -Luchtmacht en Marechaussee zich kunnen concentreren op hun primaire taak.

Over ons

8500 burgers en militairen bij het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) ondersteunen de Krijgsmacht met allerlei taken. Zij zorgen bijvoorbeeld voor catering, gezondheidszorg, onderhoud aan gebouwen en oefenterreinen, onderwijs en personeelsdiensten. Zo kunnen Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee zich richten op hun hoofdtaken: operaties op zee, land en in de lucht. Hierdoor wordt onze vrijheid, veiligheid en welvaart gewaarborgd.

Bedrijfscultuur

Onze ondersteuning sluit aan bij de operationele taken. Dat betekent dat onze medewerkers snel en flexibel werken, meedenken met de defensieonderdelen en goed met hen samenwerken. Het DOSCO bestaat uit vakmensen die de ruimte krijgen om zelfstandig te werken. Onze hoofdlocatie is de Kromhoutkazerne in Utrecht, maar wij ondersteunen Defensie ook vanuit onder andere Enschede, Hilversum, Soesterberg en Amsterdam.

Opleidingen

Goede leiders zijn essentieel voor Defensie. De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) verzorgt de initiële officiersopleidingen zodat deze leiders op hun taak en grote verantwoordelijkheden zijn voorbereid. Cadetten en adelborsten doen hier de kennis en vaardigheden op die ze nodig hebben bij hun eerste leidinggevende functie. De NLDA biedt ook loopbaanopleidingen voor officieren en burgermedewerkers die doorgroeien. Er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Naast opleidingsinstituut, verricht de NLDA ook wetenschappelijk onderzoek dat betrekking heeft op Defensie. Hiermee levert het een bijdrage aan het verbeteren van de militaire operaties.

Gezondheidszorg

Defensie heeft een unieke keten van gezondheidszorg die zich uitstrekt van Nederland tot in het uitzendgebied. Een goede gezondheid is van levensbelang voor militairen. Op de diverse gezondheidscentra van Defensie helpen onze zorgprofessionals militairen bij wensen en klachten op het gebied van gezondheidszorg. Tandartsen zorgen bijvoorbeeld dat militairen zonder gebitsproblemen op uitzending of oefening gaan, maar ook de geestelijke gezondheid wordt in de gaten gehouden. Militair psychologen gaan mee op uitzending. Terug in Nederland verlenen zij, indien nodig, nazorg. In uitzendgebieden bouwen we goed uitgeruste ziekenhuizen waar gewonde militairen terecht kunnen. Soms wordt een gewonde militair naar Nederland teruggevlogen. Het Centraal Militair Hospitaal dat nauw samenwerkt met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, behandelt de militair dan verder. Vervolgens kunnen militairen revalideren in ons hoogwaardig Militair Revalidatie Centrum.

Personeelszorg

Militairen worden goed voorbereid op een uitzending. Onze bedrijfsmaatschappelijk werkers geven voorlichting aan militairen en hun gezin en zijn een luisterend oor. Ook geestelijk verzorgers staan militairen en burgermedewerkers bij. In Nederland maar ook tijdens oefeningen, uitzendingen en missies. Zij vertegenwoordigen de Joodse, Katholieke, Protestantse, Humanistische, Hindoe of Islamitische traditie, opleiding en vorming. Erkenning en waardering is belangrijk binnen Defensie. Uitgezonden militairen krijgen na terugkeer van uitzending een herinneringsmedaille. Onze personeelsorganisatie is aanspreekpunt voor alle medewerkergerelateerde zaken, zoals bevorderingen en plaatsingen, medailles, oorkondes en een juiste salaris- en personeelsadministratie.

Vastgoed, bewaking en beveiliging

Defensie is een grote organisatie met ruim 35.000 hectare aan kazernes, schietterreinen, vliegbases en haventerreinen. Er werken ongeveer 56.000 medewerkers op 200 locaties in Nederland en daarbuiten. Op veel locaties zijn onze servicebalies te vinden. Daar kunnen defensiemedewerkers kantoorartikelen bestellen of vergaderruimtes aanvragen. Wij zorgen voor schone werkplekken, catering en we verhelpen storingen en defecten in en aan de gebouwen. Het DOSCO bewaakt en beveiligt alle defensielocaties. Vooral locaties waar operationele voertuigen, vliegtuigen, wapens, schietterreinen en munitie liggen, worden door onze beveiligingssystemen en bewakers streng beveiligd.

Facilitair en logistiek

Het DOSCO volgt de operationele inzet van Nederlandse militairen wereldwijd. Wij zorgen dat materieel, kampementen, eten en veldhospitalen van militairen snel en efficiënt naar diverse werelddelen worden gebracht. Via land, lucht, zee en per spoor. Eenmaal onderweg is contact met het thuisfront onmisbaar voor militairen. Wij bezorgen de brieven en pakketjes van familie en vrienden aan onze militairen. Over de hele wereld.

Facilitair en logistiek

Inkopers en verwervers bij het DOSCO kijken goed naar de ontwikkelingen in de markt en matchen die met de behoeftestellingen voor Defensie. Zij werken met aanbestedingsregels en sluiten vervolgens contracten met leveranciers. Denk aan alle kantoorartikelen voor Defensie, meubilair op de kazernes, afvalafvoer, witgoed, horeca-artikelen, schoonmaak en glasbewassing.

Ik werk voor Nederland

Van interne bedrijfsvoering tot ICT in onderzeeërs: ik krijg het allemaal mee
Wim de Jong
Rijks I-trainee
Ministerie van Defensie

Deed een bachelor bedrijfskunde en werkte als projectmanager bij een multinational. Besloot verder te studeren en behaalde een master sociologie.

Lees meer over Wim de Jong
De luchtmacht is mijn 2e thuis
Tonny
Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Werkte tijdens en na zijn studie personeel en organisatie bij de landmacht. Kwam jaren later na verschillende andere banen weer bij Defensie terecht. Werd op zijn 38e militair.

Lees meer over Tonny
Nooit gedacht dat het werken als burgermedewerker bij Defensie zo veelzijdig zou zijn
Alex Maas
Directeur Bedrijfsondersteuning
Ministerie van Defensie

Is opgeleid aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder en heeft daarnaast zijn studie rechten voltooid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees meer over Alex Maas
Met één druk op de knop defensievoorraden beheren
Peter Ramaekers
Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Doorliep de Koninklijke Militaire Academie in Breda met als studierichting bedrijfskunde.

Lees meer over Peter Ramaekers
Ik vertaal beleid naar concrete initiatieven voor alle landmachteenheden in Nederland
Raoul Bessems
Rijkstrainee
Ministerie van Defensie

Deed een master Internationaal Recht in Maastricht.

Lees meer over Raoul Bessems
Ik ga voor de beste deal voor Defensie
Marloes van der Heijden
Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde in 2012 af in Nederlands recht en bedrijfskunde. Werkt in Utrecht en woont in Oss, waar ze fanatiek hockeyt.

Lees meer over Marloes van der Heijden
Gaaf dat ik zo'n ruim mandaat krijg om inkoopcontracten af te sluiten
Melanie van der Donck
Senior inkoper
Ministerie van Defensie

Studeerde in de zomer van 2015 af als meester in de rechten. Liep tijdens haar studie stage bij het Ministerie van Defensie en kwam er, een jaar na haar afstuderen, weer terecht.

Lees meer over Melanie van der Donck
Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie
Marieke
Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Studeerde sociale geografie. Werkte, voordat ze de overstap naar Defensie maakte, als verandermanager bij een internationale brouwerij.

Lees meer over Marieke

Volg Defensie Ondersteuningscommando op social

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon