Defensie Ondersteuningscommando

Defensie ondersteunen: dat is de missie van het Defensie Ondersteuningscommando. Overal en altijd. Zodat de Koninklijke Marine, -Landmacht, -Luchtmacht en Marechaussee zich kunnen concentreren op hun primaire taak.

Over ons

8500 burgers en militairen bij het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) ondersteunen de Krijgsmacht met allerlei taken. Zij zorgen bijvoorbeeld voor catering, gezondheidszorg, onderhoud aan gebouwen en oefenterreinen, onderwijs en personeelsdiensten. Zo kunnen Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee zich richten op hun hoofdtaken: operaties op zee, land en in de lucht. Hierdoor wordt onze vrijheid, veiligheid en welvaart gewaarborgd.

Bedrijfscultuur

Onze ondersteuning sluit aan bij de operationele taken. Dat betekent dat onze medewerkers snel en flexibel werken, meedenken met de defensieonderdelen en goed met hen samenwerken. Het DOSCO bestaat uit vakmensen die de ruimte krijgen om zelfstandig te werken. Onze hoofdlocatie is de Kromhoutkazerne in Utrecht, maar wij ondersteunen Defensie ook vanuit onder andere Enschede, Hilversum, Soesterberg en Amsterdam.

(Een militair wordt wakker in een tent in een duister bos. Voice-over:) RUSTIGE MUZIEK VOICE-OVER: Wij zijn Defensie en ondersteunen is onze missie. Waar de krijgsmacht zich ook bevindt het Defensie Ondersteuningscommando kom je tegen. (Een man strikt de veters van z'n kisten.) Wij zorgen voor facilitaire en logistieke diensten. Zoals legering, huisvesting, vervoer en catering. (Bij één man verschijnt de tekst 'Alex, huisvesting' en bij een andere 'John, catering'. John staat te glimlachen in een restaurant.) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER Ook bewaken wij Defensielocaties en beheren wij ons vastgoed. (Bij een man staat: Guilliano, beveiliger.) Alle militairen kunnen bij ons terecht voor eerste- en tweedelijns gezondheidszorg. Van fysiotherapeut tot chirurg en van tandarts tot laborant. Je kunt bij ons terecht voor personele zorg zoals vragen over re-integratie, management-development juridische vragen of vragen over je personeelsadministratie. Wanneer je bij de krijgsmacht solliciteert krijg je meteen met het Defensie Ondersteuningscommando te maken. Wij verzorgen de werving en selectie van nieuwe militairen. (Militairen marcheren over een binnenplaats.) De militaire leiders van de toekomst beginnen hun loopbaan bij de Nederlandse Defensie Academie. Daar doen we ook onderzoek en kunnen collega's terecht voor vervolgopleidingen. (Een man werkt in een postkamer.) Wanneer militairen op uitzending zijn kunnen ze via ons contact onderhouden met het thuisfront. En ook de medische zorg, het voedsel, de wasserij en het transport regelen we ter plekke. (Een uitgezonden militair opent een pakje.) We zijn nauw betrokken bij de nazorg, zowel tijdens inzet als thuis. (De militair is op een vliegveld.) Medewerkers van het Defensie Ondersteuningscommando staan elke dag klaar om hun Defensiecollega's te helpen. Want ondersteunen is onze missie. (In een aankomsthal kust de militair een vrouw. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Defensie Ondersteuningscommando. Ministerie van Defensie. Het beeld wordt oranje met wit. Beeldtekst: Defensie beschermt wat ons dierbaar is.) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER TOT HET EIND VAN DE VIDEO

Opleidingen

Goede leiders zijn essentieel voor Defensie. De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) verzorgt de initiële officiersopleidingen zodat deze leiders op hun taak en grote verantwoordelijkheden zijn voorbereid. Cadetten en adelborsten doen hier de kennis en vaardigheden op die ze nodig hebben bij hun eerste leidinggevende functie. De NLDA biedt ook loopbaanopleidingen voor officieren en burgermedewerkers die doorgroeien. Er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Naast opleidingsinstituut, verricht de NLDA ook wetenschappelijk onderzoek dat betrekking heeft op Defensie. Hiermee levert het een bijdrage aan het verbeteren van de militaire operaties.

Gezondheidszorg

Defensie heeft een unieke keten van gezondheidszorg die zich uitstrekt van Nederland tot in het uitzendgebied. Een goede gezondheid is van levensbelang voor militairen. Op de diverse gezondheidscentra van Defensie helpen onze zorgprofessionals militairen bij wensen en klachten op het gebied van gezondheidszorg. Tandartsen zorgen bijvoorbeeld dat militairen zonder gebitsproblemen op uitzending of oefening gaan, maar ook de geestelijke gezondheid wordt in de gaten gehouden. Militair psychologen gaan mee op uitzending. Terug in Nederland verlenen zij, indien nodig, nazorg. In uitzendgebieden bouwen we goed uitgeruste ziekenhuizen waar gewonde militairen terecht kunnen. Soms wordt een gewonde militair naar Nederland teruggevlogen. Het Centraal Militair Hospitaal dat nauw samenwerkt met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, behandelt de militair dan verder. Vervolgens kunnen militairen revalideren in ons hoogwaardig Militair Revalidatie Centrum.

Personeelszorg

Militairen worden goed voorbereid op een uitzending. Onze bedrijfsmaatschappelijk werkers geven voorlichting aan militairen en hun gezin en zijn een luisterend oor. Ook geestelijk verzorgers staan militairen en burgermedewerkers bij. In Nederland maar ook tijdens oefeningen, uitzendingen en missies. Zij vertegenwoordigen de Joodse, Katholieke, Protestantse, Humanistische, Hindoe of Islamitische traditie, opleiding en vorming. Erkenning en waardering is belangrijk binnen Defensie. Uitgezonden militairen krijgen na terugkeer van uitzending een herinneringsmedaille. Onze personeelsorganisatie is aanspreekpunt voor alle medewerkergerelateerde zaken, zoals bevorderingen en plaatsingen, medailles, oorkondes en een juiste salaris- en personeelsadministratie.

Vastgoed, bewaking en beveiliging

Defensie is een grote organisatie met ruim 35.000 hectare aan kazernes, schietterreinen, vliegbases en haventerreinen. Er werken ongeveer 56.000 medewerkers op 200 locaties in Nederland en daarbuiten. Op veel locaties zijn onze servicebalies te vinden. Daar kunnen defensiemedewerkers kantoorartikelen bestellen of vergaderruimtes aanvragen. Wij zorgen voor schone werkplekken, catering en we verhelpen storingen en defecten in en aan de gebouwen. Het DOSCO bewaakt en beveiligt alle defensielocaties. Vooral locaties waar operationele voertuigen, vliegtuigen, wapens, schietterreinen en munitie liggen, worden door onze beveiligingssystemen en bewakers streng beveiligd.

Facilitair en logistiek

Het DOSCO volgt de operationele inzet van Nederlandse militairen wereldwijd. Wij zorgen dat materieel, kampementen, eten en veldhospitalen van militairen snel en efficiënt naar diverse werelddelen worden gebracht. Via land, lucht, zee en per spoor. Eenmaal onderweg is contact met het thuisfront onmisbaar voor militairen. Wij bezorgen de brieven en pakketjes van familie en vrienden aan onze militairen. Over de hele wereld.

Facilitair en logistiek

Inkopers en verwervers bij het DOSCO kijken goed naar de ontwikkelingen in de markt en matchen die met de behoeftestellingen voor Defensie. Zij werken met aanbestedingsregels en sluiten vervolgens contracten met leveranciers. Denk aan alle kantoorartikelen voor Defensie, meubilair op de kazernes, afvalafvoer, witgoed, horeca-artikelen, schoonmaak en glasbewassing.

Ik werk voor Nederland

Van interne bedrijfsvoering tot ICT in onderzeeërs: ik krijg het allemaal mee

Wim de Jong

Rijks I-trainee
Ministerie van Defensie

Lees meer over Wim de Jong
De luchtmacht is mijn 2e thuis

Tonny

Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Lees meer over Tonny
Nooit gedacht dat het werken als burgermedewerker bij Defensie zo veelzijdig zou zijn

Alex Maas

Directeur Bedrijfsondersteuning
Ministerie van Defensie

Lees meer over Alex Maas
Met één druk op de knop defensievoorraden beheren

Peter Ramaekers

Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Lees meer over Peter Ramaekers
Ik vertaal beleid naar concrete initiatieven voor alle landmachteenheden in Nederland

Raoul Bessems

Rijkstrainee
Ministerie van Defensie

Lees meer over Raoul Bessems
Ik ga voor de beste deal voor Defensie

Marloes van der Heijden

Contractmanager
Ministerie van Defensie

Lees meer over Marloes van der Heijden
Gaaf dat ik zo'n ruim mandaat krijg om inkoopcontracten af te sluiten

Melanie van der Donck

Senior inkoper
Ministerie van Defensie

Lees meer over Melanie van der Donck
Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie

Marieke

Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Lees meer over Marieke

Volg Defensie Ondersteuningscommando op social

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon