Nederlandse innovatie promoten op de grootste technologiebeurs ter wereld

Profielfoto Henriette Notten

Henriette van Notten

Strategisch adviseur innovatief ondernemerschap - Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Ruim 90 vooruitstrevende tech bedrijven uit Nederland zouden zich in Las Vegas presenteren op de CES, de grootste technologiebeurs ter wereld. Een spektakel waar jaarlijks 160 landen en 200.000 bezoekers samenkomen. En toen gooide corona roet in het eten. Henriette van Notten is strategisch adviseur bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en projectleider voor de Nederlandse deelname aan de CES. Gelukkig draait zij haar hand niet om voor een uitdaging, en wist ze de rest van de organisatie snel enthousiast te maken voor een online deelname aan de beurs, inclusief een digitale NL Innovation roadshow langs een aantal innovatie hubs in de wereld.

Hydraloop

‘In Amerika wordt Nederland beschouwd als een grootmacht en thoughtleader op het gebied van innovatie’, vertelt Henriette. ‘De Consumer Electronics Show (CES) is een mooi moment om onszelf te presenteren aan de wereldwijde tech industrie. We laten zien welke oplossingen wij hebben voor maatschappelijke uitdagingen.’ Een mooi voorbeeld is Hydraloop. Met dit slimme systeem kunnen mensen thuis hun eigen water reinigen en hergebruiken. Het bedrijf stond vorig jaar op de CES, en kan nu de aanvragen niet aan. Ook dit jaar zijn er weer mooie initiatieven, zoals Tovertafel van het bedrijf Tover. Met dit lichtspel komen dementerende ouderen in beweging. 

‘Nu het online is, kan echt iedereen meedoen aan de beurs. Ook zonder verre reis naar Las Vegas.’

Online een bredere doelgroep

‘Voor bedrijven is het vaak lastig om netwerken in het buitenland te creëren’, vertelt Henriette. ‘Juist daarom is de CES zo waardevol. Aan de ene kant is het digitaal natuurlijk lastiger. Normaal gesproken lopen mensen langs je paviljoen. Maar hoe val je nu op? Aan de andere kant gaat er ook een grotere wereld open. In plaats van 5 dagen hebben we nu 5 weken de tijd om onszelf te presenteren. En iedereen kan ineens meedoen, ook zonder duur vliegticket en hotel. Gewoon vanuit huis, je hoeft niet te reizen en tijd te maken. Daardoor is de doelgroep veel breder geworden. We grijpen deze kans aan om hierbij ook onze 17 Innovatie Attaches wereldwijd bij te betrekken. Zij zullen de Nederlandse bedrijven die op de CES staan ook in hun netwerken promoten, en hun belangrijkste contacten uitnodigen naar deze technologiebeurs.  We brengen het Nederlandse Paviljoen nu digitaal naar die verschillende landen en innovatie hubs toe, in plaats van hen te vragen bij het Nederlandse CES Paviljoen langs te komen.

Henriette Notten met jonge collega's

'Waar je ook werkt of woont, een open persoonlijkheid is de basis voor succes.'

Henriette van Notten met collega' s aan de Tovertafel

'Met het lichtspel van de Tovertafel komen dementerende ouderen in beweging.'

Muscat, Rome of Bratislava?

Internationaal werken is Henriette niet vreemd. Ze heeft onder andere in Washington, Genève en Londen gewerkt en brengt dus flink wat ervaring mee. De rode draad in haar loopbaan is dat ze uiteenlopende belangen van ministeries, gemeenten, kennisinstellingen en de private sector aan elkaar weet te verbinden. Na de digitale CES staat Henriette een nieuw avontuur in het buitenland te wachten. Ze is geselecteerd voor functies in Muscat, Bratislava en Rome. De afdeling P&O kijkt wat het beste past. ‘Heel spannend’, vertelt ze. ‘Oman is nieuw voor me. Ik heb nog nooit in een Arabisch land gewoond en de regio is sowieso integrerend. Bratislava vind ik interessant vanwege de belangrijke positie in Centraal-Europa. En Italie is voor ons een tweede thuis, dat kennen we goed. Waar je ook heen gaat, een open persoonlijkheid is de basis voor succes.’

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon