Data-trainee in het Noorden

Maarten Viswat had altijd al een passie voor sport en hield van koken. Na het voortgezet onderwijs studeerde hij aan de Hanzehogeschool Groningen en behaalde zijn master Nutrition en Health aan de Wageningen University en Research. Hier ontwikkelde hij grote interesse in statistiek, onderzoek en data analyse. ‘Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) werk ik nu aan gegevensmanagement ontwikkeling en ben ik weer terug in het door mij geliefde Groningen’.

Voedingspatronen in Noord-Nederland

'Voor mijn afstudeerstage deed ik onderzoek naar voedingsgewoontes van de Noord-Nederlandse bevolking. Dit werd mogelijk gemaakt door de gigantische dataset van Lifelines. Een grootschalig lang lopend onderzoekstraject in het Noorden van Nederland. Dit levert gigantisch veel data en mogelijkheden op. Puzzelen met data vind ik gaaf.

Data-traineeship

Tijdens mijn studie ontwikkelde ik veel interesse in statistiek en data analyse en ben mij destijds steeds meer gaan verdiepen in het vakgebied data science. Het data-traineeship van de Rijksoverheid sprak mij daarom direct aan. Het sollicitatietraject begon met het opsturen van mijn cv en motivatiebrief. Ik heb hier goed duidelijk kunnen maken waarom ik voor de Rijksoverheid wilde werken en geschikt zou zijn als data trainee. Op basis daarvan werd ik uitgenodigd voor de volgende ronde: de cognitieve test. Daarna volgde nog een drijfverentest, een gesprek met een recruiter en 2 gesprekken met toekomstig collega’s van de Rijksoverheid. Aan de hand van die gesprekken werd ik gematcht met een rijksorganisatie waar ik na een sollicitatiegesprek werd aangenomen.

Maarten zit thuis achter de laptop
Maarten aan de telefoon buiten bij DUO
Maarten achter zijn computer

Data en HR

Als trainee doe je 3 opdrachten van 8 maanden in 2 jaar tijd. Mijn 1e opdracht deed ik bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hier was ik adviseur hr-analytics en adviseerde ik in het opzetten van een data gedreven hr-afdeling. In mijn 2e opdracht bij de Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) bouwde ik dashboards en adviseerde ik op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.

‘Als trainee doe je 3 opdrachten van 8 maanden in 2 jaar tijd’

Data gedreven organisatie

Als trainee leer je de Rijksoverheid snel kennen door het intensieve opleidingstraject dat je naast je reguliere werkzaamheden volgt. Het mooie is dat je veel vrijheid hebt en de kans krijgt om jezelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Werkinhoudelijk heb ik bijvoorbeeld geleerd om mijn eigen data gedreven instelling over te brengen op de rest van de organisatie. Dit past heel erg bij de competentie adviesvaardigheden. In dit verandertraject naar een meer datagedreven Rijksoverheid zijn data trainees belangrijk.

Bezig met de toekomst van Nederland

Ik weet goed wat ik wil. Het klinkt misschien cliché, maar bezig zijn met de toekomst van Nederland, dat geeft mij voldoening. Ik wil iets wezenlijks doen. Dat is mijn drijfveer. Ik word warm van innovatie. Innovatie is eng en lastig maar wel nodig wanneer we het over databeleid hebben. Ik dacht altijd dat ik voor een goede carrière bij de Rijksoverheid in Den Haag moest zijn. Dat hoeft echter niet. Hier in het Noorden heb ik meer dan genoeg groeikansen. Terug naar Den Haag kan altijd nog.’        

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon