Software ontwikkelen voor een subsidiepot van 130 miljoen euro

Robin Wagenaar werkt als senior developer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO is onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap en bouwt en beheert het digitaal examensysteem Facet. DUO is vooral bekend als verstrekker van studiefinanciering, maar doet nog veel meer. Denk aan het maken en beheren van het diplomaregister en de lerarenbeurs. Bekijk in de video hoe Robins dag er bij DUO uitziet.

Ik ben hier begonnen als junior bouwer. Toen werd ik hier geplaatst in een project met allemaal super senior bouwers. Daar heb ik enorm veel van geleerd en al hun kennis geabsorbeerd en tot me genomen. En inmiddels ben ik team lead bij een van de grootste projecten die DUO draait. Ik ben hier begonnen bij het programma Vernieuwing Studiefinanciering. Daarna ben ik doorgestroomd naar de Lerarenbeurs. Ik heb tussen door ook nog een tijd gewerkt bij Methode en Technieken waar ik allemaal gereedschappen en bouwblokken heb ontwikkeld die nu DUO-breed gebruikt worden. Wat mijn werk hier bij DUO uniek maakt is de schaal van de projecten. Neem een klein project zoals de Lerarenbeurs waar één team met twee á drie bouwers een aantal maanden van het jaar aan werkt. Die software die verdeelt gewoon 130 miljoen euro in een paar maanden tijd. Dat geeft een enorme verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid, dat geeft mij echt een kick! Wat ik onder anderen doe is user stories maken. Binnen ons team maken we die echt van voor tot achter. Ik maak een grafische frontend waarin je kan klikken als gebruiker en waarin je ziet wat je aan het doen bent. Maar ik maak ook de backend waarbij we bijna op wiskundig correcte wijze proberen een wet uit te voeren. In het team zitten ook functioneel ontwerpers, testers mensen die alles weten van UX maar als bouwer ben ik degene die het uiteindelijk realiseert. Andere mensen maken documentatie en ik maak echt een product. Ik vind de werksfeer bij DUO heel prettig. We werken namelijk in DevOps teams. Dat wil zeggen dat iedereen in zo'n DevOps team verantwoordelijk is om de software die we maken, correct en vlot naar productie te zetten. Omdat iedereen diezelfde verantwoordelijkheid draagt heeft ook iedereen inspraak in het eindproduct. Die open sfeer vind ik heel prettig om mee te werken. Ik zie dat mensen met een bèta achtergrond om mij heen het allemaal heel gaaf vinden om simpele oplossingen te verzinnen voor de complexe problemen die we hier soms hebben. Dan maakt het niet zo heel veel uit of dat mensen zijn uit de bio-informatica of met een andere technische studie. Want al die mensen hebben namelijk de vaardigheid dat ze analytisch heel sterk zijn en puzzelen gewoon super gaaf vinden.

Grote schaal

‘Bij DUO werk je aan innovatieve, grootschalige projecten met impact op duizenden burgers. Zo ontwikkelden we in een zelfsturend team van hooguit 10 mensen software waarmee leraren in opleiding studiekostenvergoeding kunnen aanvragen: de lerarenbeurs. Die software verdeelt jaarlijks een subsidiepot van meer dan 130 miljoen euro over vele duizenden docenten. Toen ik die cijfers onder ogen kreeg, dacht ik wel even: ‘fijn dat ik zoveel extra testen heb geschreven’.

Hoge lat

Onze systemen moeten draaien, altijd. Bij de Rijksoverheid werken we daarom met technieken die zichzelf hebben bewezen. Frameworks en tooling die we gebruiken moeten niet alleen high performance zijn om de grote schaal aan te kunnen, maar ook extreem betrouwbaar. De lat ligt hoog, want als er iets mis gaat is de impact enorm.’

Meer over de organisatie

Meer relevante ICT artikelen

Als een van de grootste ICT-werkgevers van ons land biedt de Rijksoverheid een enorme diversiteit aan werk voor ICT'ers.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon