Medewerkers met een arbeidsbeperking: met de juiste begeleiding een meerwaarde voor een afdeling

Kort nadat Paul Zwinkels startte als hoofd bedrijfsbureau Organisatie, Bedrijfsvoering en Personeel (OBP) bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), begon ook Daniël van Schendel op de afdeling als medewerker administratie. Een permanente functie die speciaal werd ontwikkeld voor een persoon uit de doelgroep banenafspraak: een arbeidsbeperkte medewerker. Monique Diebels, strategisch adviseur, begeleidt hem.

Permanente functie

Monique was vanuit haar vorige functie als adviseur P&O nauw bij betrokken bij de bijdrage aan de doelstellingen van het Sociaal Akkoord bij het ministerie van VWS. ‘Bij het ministerie werken al veel mensen met een arbeidsbeperking, dus nieuw is dat niet. Maar het mochten er nog meer worden. Dus hebben we zelf een inventarisatie gedaan van werkzaamheden waarvoor we een medewerker uit de doelgroep banenafspraak konden aanstellen. Zo is bij het bedrijfsbureau OBP een permanente functie ontwikkeld voor een medewerker administratie. Een mooi resultaat’.

Volwaardige collega

Paul, Daniëls leidinggevende, heeft ook medewerkers uit het team gevraagd om Daniël te begeleiden. ‘Dat gaat dan vooral om de inhoudelijke invulling.’ Alle begeleiders hebben intern een cursus gevolgd. Monique: ‘Je leert waar je op moet letten en krijgt meer begrip van wat het inhoudt om met een medewerker uit de doelgroep samen te werken. Voor Daniël hebben we bijvoorbeeld een specifieke werkwijze ontwikkeld. We bereiden een taak goed voor. Als voor Daniël precies duidelijk is wat hij moet doen, is hij een volwaardige collega.’ Daniël beaamt dat hij het prettigst werkt als alles gestructureerd verloopt.

‘Voor Daniël hebben we een specifieke werkwijze ontwikkeld’

Goed organiseren

Paul benadrukt het belang om tijd te nemen. ‘De komst van een medewerker uit de doelgroep banenafspraak moet je goed organiseren. Als je de afdeling voorbereidt door er tijdig met de mensen over te spreken en alvast een begeleidingsteam samen te stellen en te trainen, verloopt alles vanaf de start soepel. Daar pluk je echt de vruchten van. En Daniël steelt vanzelf alle harten, dus dat is mooi meegenomen.’ Daniël bevestigt dit enthousiast. ‘Ik ben vrolijk en hou van gezelligheid. Mijn collega’s help ik graag met allerlei taken en klussen.

Ik ondersteun het secretariaat in de breedste zin van het woord

Toegevoegde waarde

Monique benadrukt: ‘Iedere medewerker met een beperking heeft weer andere dingen nodig, dat is heel persoonlijk. En die begeleiding blijft ook altijd nodig. Maandelijks heb ik contact met de jobcoach van Daniël. Die vertelde bijvoorbeeld dat Daniël meer taken aankon. Zelf vond hij dat lastig om aan te geven. ’Daniël heeft in ieder geval laten zien dat hij van toegevoegde waarde is voor het team. Paul: ‘Daniël is het zonnetje op de afdeling en we zien hem allemaal groeien.’ Iets wat Daniël trots beaamt: ‘Ik heb me echt ontwikkeld in het aangeven hoeveel werk ik aankan en het zelf plannen van mijn werkzaamheden.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon