Op hun plek dankzij de banenafspraak bij VWS

Laurens, Said, Tycho en Mohamed vonden hun passende werkplek via de banenafspraak bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met elk hun eigen achtergrond, talenten en wensen. Bekijk hun video's.

In deze videoserie vertellen vier medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over hun werk. Het gaat om Mohamed, Tycho, Laurens en Said. Zij hebben alle vier een overheidsfunctie, ondanks hun arbeidsbeperking. Het kabinet heeft een afspraak gemaakt dat er meer banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking bij organisaties voor werkgevers en werknemers. Dit heet de banenafspraak. Ook bij de overheid zelf moeten 25.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Mohamed Abdulahi vertelt in deze video over zijn werk als adviseur banenafspraak. Collega-adviseur banenafspraak Marcel Riebel vertelt hoe hij in zijn werk wil kijken wat medewerkers kunnen, nodig hebben en in welke functie zij het best op hun plek zitten. Mohamed Abdulahi is in een licht en modern ingericht kantoor. Hij poseert voor de camera. Mohameds rechteroog is gesloten. Het hoornvlies van zijn linkeroog is beschadigd. Hij werkt als adviseur banenafspraak. MOHAMED ABDULAHI: "Het gaat om de kansengelijkheid voor eenieder die echt wat wil maken van zijn leven. En het gaat gewoon om diversiteit en inclusie in de puurste vorm. Daarom heb ik die passie voor de banenafspraak. Mijn naam is Mohamed Abdulahi en ik werk hier bij VWS als adviseur op de banenafspraak. Ik zit hier omdat ik echt op vier momenten in mijn carrière, als ik wilde switchen, durfde te bellen naar mensen die klaarstonden voor mij. Dat was niet altijd leuk of makkelijk. En dat vroeg van mij, eerlijk zijn in: wat heb ik nodig?" Marcel Riebel is ook op kantoor. Hij werkt, net als Mohamed, als adviseur banenafspraak. MARCEL RIEBEL: "Ik ben niet uitgegaan - en dat doe ik bij niemand - van zijn beperking. Ik kijk altijd naar: 'wie ben je?', 'wat kan je?' en 'wat wil je?'. En op die manier gaan kijken: waarvoor kom je dan in aanmerking?" MOHAMED: "De eerste keer toen ik bij het Rijk kwam, heeft Marcel gezegd: 'Jullie willen een kandidaat voor de banenafspraak. Hij heeft het in zijn mars. Dus geef hem de ruimte om te leren en zich te ontwikkelen en hij kan jullie verbazen.'" MARCEL: "Waar ik voor ga is om mensen in hun kracht te kunnen zetten. Dus mensen met goede opleidingen en een goede achtergrond, om die op een goede plek binnen het ministerie te krijgen." MOHAMED: "En nu zit ik in het kerndepartement, op een volwaardige taak. Aan een wet waarop we echt gaan werken tot resultaten. Dus daarom vind ik VWS echt heel leuk. Het raakt iedereen." Een collage toont de vier medewerkers van het ministerie uit deze videoserie. Mohamed, Tycho, Laurens en Said staan alle vier op hun werkplek op kantoor en elk van hen richt zich tot de camera. ALLEN (IN KOOR): "Samen beter. Doe je mee?" Het logo van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt. VOICE-OVER: "Voor meer informatie, ga naar: werkenbijvws.nl/banenafspraak."

Wat breng je mee?

Wat breng je mee, en hoe kun je dat inzetten bij VWS? Tycho wist meteen dat de functie van beleidsmedewerker hem op het lijf geschreven was. En Mohamed wist zeker dat hij - als ervaringsdeskundige - veel kon toevoegen als adviseur banenafspraak.

Aangeven wat je nodig hebt

Niet schromen om aan te geven wat je nodig hebt, dat is belangrijk als je gaat werken via de banenafspraak. Voor Laurens is dat een rustige werkplek en routinematig werk. Voor Said flexibele werktijden. Mohamed vond het lastig om zijn wensen uit te spreken. Maar hij deed het wel en dat leverde hem veel op. 

In deze videoserie vertellen vier medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over hun werk. Het gaat om Mohamed, Tycho, Laurens en Said. Zij hebben alle vier een overheidsfunctie, ondanks hun arbeidsbeperking. Het kabinet heeft een afspraak gemaakt dat er meer banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking bij organisaties voor werkgevers en werknemers. Dit heet de banenafspraak. Ook bij de overheid zelf moeten 25.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Laurens Zuiderduin vertelt in deze video over zijn werk als medewerker Behandelen en Ontwikkelen. Jobcoach Vincent Daamen legt uit hoe samen met Laurens gezocht is naar een geschikte functie binnen het ministerie. Laurens Zuiderduin staat in een licht en modern ingericht kantoor. Hij poseert voor de camera. Laurens werkt als medewerker Behandelen en Ontwikkelen. LAURENS ZUIDERDUIN: "Dat is wel echt een lot uit de loterij, denk ik, dat je zo op je plek komt. Ik ben Laurens Zuiderduin. Ik werk sinds 2019 voor VWS bij de Dienst Uitvoering Subsidies. Het klinkt eigenlijk heel raar, maar het is heel saai elke dag. Want elke dag is het hetzelfde, maar ik vind het gewoon ontzettend lekker om zo bezig te zijn en te zien dat je stapel met werk afneemt. Ik kwam binnen destijds bij de directie Langdurige Zorg. Dat was niet helemaal mijn plekje. Het was ook wel een beetje een lastige tijd in mijn leven. Omdat ik dacht: hoe moet het verder met mijn werk? En: kan ik hier nog wel blijven werken?" Laurens loopt door de gangen van het kantoor met een andere man. Zijn naam is Vincent Daamen. Vincent is jobcoach. VINCENT DAAMEN: "Ik heb wel met hem de diepgang gezocht: 'Waar komt het dan door?' En ook gefocust op: 'Wat vind je nou leuk? Waar krijg je energie van?'" LAURENS: "Dat je alleen kan werken en weet: dit zijn je doelen en dat moet af. Ook iemand die boven me staat en zegt: 'Dit ga jij doen en dan moet het klaar zijn.'" VINCENT: "En zo heb ik hem kunnen koppelen." LAURENS: "Echt een plek waar je jezelf mag zijn, waar rust heerst, waar iedereen op zijn eigen manier kan werken en waar ze echt oog voor je hebben. Dit is echt alles in mijn leven: gewoon om lekker beter te zijn en het goede te doen voor een ander. Het maakt me gewoon ontzettend blij." Een collage toont de vier medewerkers van het ministerie uit deze videoserie. Mohamed, Tycho, Laurens en Said staan alle vier op hun werkplek op kantoor en elk van hen richt zich tot de camera. ALLEN (IN KOOR): "Samen beter. Doe je mee?" Het logo van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt. VOICE-OVER: "Voor meer informatie, ga naar: werkenbijvws.nl/banenafspraak."

Waardevol werk

Bij VWS kijken we naar wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Daarmee gaan we samen aan de slag om een passende en duurzame werkplek te vinden. Een plek waar je tot je recht komt. Waar je waardevol werk doet. Zoals Tycho zegt: ‘Ik ben er het meest trots op dat ik een baan heb waarin ik me bezighoud met maatschappelijk relevante onderwerpen.’ 

In deze videoserie vertellen vier medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over hun werk. Het gaat om Mohamed, Tycho, Laurens en Said. Zij hebben alle vier een overheidsfunctie, ondanks hun arbeidsbeperking. Het kabinet heeft een afspraak gemaakt dat er meer banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking bij organisaties voor werkgevers en werknemers. Dit heet de banenafspraak. Ook bij de overheid zelf moeten 25.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Tycho Laan vertelt in deze video over zijn werk als beleidsmedewerker. Adviseur banenafspraak Sandra Leenders vertelt welke hulp en/of hulpmiddelen er zijn voor medewerkers die extra ondersteuning nodig hebben. Tycho Laan is op een licht en modern ingericht kantoor. Hij poseert voor de camera, met in zijn hand een taststok. Tycho werkt als beleidsmedewerker. TYCHO LAAN: "Waar ik hier blij mee ben bij VWS, is dat we echt een heel leuk team hebben met leuke collega's en dat we ons bezighouden met een heel maatschappelijk relevant onderwerp. Ik ben Tycho Laan en ik ben beleidsmedewerker hier bij het ministerie van Volksgezondheid. Ik hou me heel erg bezig met het VN-Verdrag voor rechten voor personen met een handicap. Ik zat hiervoor bij een ander ministerie en toen zag ik de vacature voorbijkomen en ik dacht alleen al bij de titel: dit is voor mij. En een paar maanden later kwam ik hier ook werken. Aan het begin kwam ook Sandra in beeld. Ik ben nagenoeg blind. Waar zijn de ingangen? Hoe zitten de verdiepingen in elkaar? Waar is het bedrijfsrestaurant? We hebben hier een halve middag gewoon even een paar rondjes gelopen zodat ik de eerste werkdag wist waar ik naartoe moest." Op kantoor is ook Sandra Leenders. Zij werkt als adviseur banenafspraak. SANDRA LEENDERS: "Soms zijn er fysieke aanpassingen aan een bureau nodig, soms bijvoorbeeld software waarmee mensen makkelijker kunnen werken en voor al die dingen kunnen ze sowieso bij ons terecht." TYCHO: "Er komt gewoon heel veel op je af als je met een nieuwe baan begint. En dan moet je ook nog eens je handicap regelen daarbij. Dus dan kan het ook helemaal geen kwaad om juist hulp te vragen. Ik denk dat ik het meest trots ben op dat ik gewoon een normale baan heb en me bezighoud met maatschappelijke relevante onderwerpen." Een collage toont de vier medewerkers van het ministerie uit deze videoserie. Mohamed, Tycho, Laurens en Said staan alle vier op hun werkplek op kantoor en elk van hen richt zich tot de camera. ALLEN (IN KOOR): "Samen beter. Doe je mee?" Het logo van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verschijnt. VOICE-OVER: "Voor meer informatie, ga naar: werkenbijvws.nl/banenafspraak."

Laten we kennismaken

Verder praten over jouw mogelijkheden bij VWS? Wij horen graag van je.

Kennismakingsafspraak maken?

Mail onze adviseurs banenafspraak. Mohamed, Sandra of Marcel neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

[email protected]

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon