Werken in een beleidsfunctie bij VWS

Wil jij meehelpen om de zorg goed en betaalbaar te maken en te houden? Vertaal jij politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, recente onderzoeken, adviezen van specialisten, technologische ontwikkelingen in de zorg en nog veel meer, door naar beleid?  En maak jij je graag sterk voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland? Dan is een beleidsfunctie bij het ministerie van VWS iets voor jou!

Een gezond, fit en veerkrachtig Nederland

Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zetten we ons in voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Met en voor iedereen. Wat we doen, doet ertoe en dat voel je. Je werkt samen met betrokken, bevlogen en deskundige mensen met een groot hart voor hun werk. Die elkaar zowel persoonlijke aandacht als professionele ruimte geven. Binnen een deskundige en daadkrachtige organisatie die voortdurend vernieuwt en in oplossingen denkt. Altijd vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven. En in nauwe samenwerking met partners, collega-ministeries en VWS-onderdelen.

Een baan met impact

Kom jij bij ons werken, dan kies je voor een baan met impact. De maatschappelijke opgaven waaraan we werken zijn complex en grijpen diep in de samenleving in. Of je je nu bezighoudt met de toenemende zorgvraag, de aanpak van kindermishandeling of het omgaan met epidemieën: je werk doet ertoe. Binnen het domein waarin jij werkt ben je medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen, uitzetten, monitoren en evalueren van beleid.

Samenwerken met verschillende partijen

Afhankelijk van je functie adviseer je verschillende partijen binnen de zorgketen. Zorgverzekeraars, specialisten in de medische technologie, maar ook zorginstellingen, sportraden of patiënten. Je houdt in de gaten wat er gaande is en geeft op tijd ontwikkelingen en veranderingen door aan directe collega’s, de directie of de minister. Met wie je samenwerkt, hangt af van het domein en het dossier waaraan je werkt. Ga je bijvoorbeeld aan de slag in het team wijkverpleging? Dan schuif je niet alleen geregeld aan tafel met je collega’s van het cluster basiszorg, maar ook met vertegenwoordigers van beroepsgroepen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en instanties zoals Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit. 

De zorg kan zó veel beter: daar maak ik me sterk voor

Breed takenpakket

Je takenpakket kan dus vrij breed en gevarieerd zijn. In een beleidsfunctie speur je problemen op, analyseer je deze en bedenk je passende oplossingen. Zo werk je aan concrete doelen. Vervolgens stel je samen met jouw collega’s een plan op en leg je dat voor aan de overige stakeholders. Van gemeentelijke gezondheidsdiensten tot ziekenhuizen, van kennisinstituten tot patiëntenorganisaties. Voor breed gedragen beleid, waarmee Nederland verder komt.

Team en werksfeer

In een beleidsfunctie bij VWS werk je vaak samen in een klein, hecht en wendbaar team. Je krijgt veel ruimte en vrijheid voor eigen initiatieven. De werksfeer is positief, open en benaderbaar. Deze positieve werksfeer gaat verder dan het dagelijkse praatje bij het koffieapparaat. Met verschillende teamactiviteiten investeert VWS in de teambuilding. Bijvoorbeeld de ‘heidagen’, een leuke activiteit met collega’s gecombineerd met inhoud en persoonlijke ontwikkeling.

Terugkerende beleidstaken

  • Adviseren van bewindspersonen.
  • Uitdenken hoe een beleidsprobleem kan worden opgelost.
  • Schrijven van een kamerbrief.
  • Antwoorden geven op kamervragen.
  • Werken aan een wetstraject.
  • Meedenken met een beleidsvoorstel van een collega.
  • In gesprek gaan met veldpartijen.
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon