Anniek van Kleef

In het financial traineeship komt alles uit mijn studies samen
Portretfoto van Anniek van Kleef

Anniek van Kleef
Financial trainee

Studeerde International Business in Maastricht. Volgde daarna in Utrecht een master onderwijswetenschap, en haalde haar onderwijsbevoegdheid aan de pabo. Begon in 2021 als financial trainee bij de Rijksoverheid. Wil in de toekomst graag leraar-ambtenaar worden. Woont in Utrecht. Gaat graag tennissen of zwemmen. 

Als dochter van 2 docenten viel de appel voor Anniek van Kleef niet ver van de boom. Na een bedrijfskundige studie trok voor haar toch het onderwijs. Haar kennis uit de master onderwijswetenschap en liefde voor getallen combineert ze nu in het Financial Traineeship. Haar eerste project? Dat is uiteraard bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Kijkje in de keuken

‘Na mijn studie wilde ik me verder ontwikkelen, en toch ook iets maatschappelijks doen. Op zoek naar een traineeship bij de overheid, kwam ik terecht op Traineeplaza. Het Financial Traineeship sprak me direct aan. Omdat je met cijfers werkt, maar ook leert wat er allemaal achter de schermen bij de overheid gebeurt. Daarnaast werk je in 2 jaar tijd aan 3 opdrachten bij verschillende ministeries, heel afwisselend dus. Hoewel je door de naam anders verwacht, heeft meer dan de helft van de financial trainees geen financiële opleiding of economische achtergrond.

Verbaasde reacties

Toen ik begon met dit traineeship, reageerde mijn omgeving wel verbaasd. Waarom financieel, je wilde toch het onderwijs in? Hier komen juist veel aspecten uit mijn studies samen, zoals rekenen en beleid. Mijn huisgenoten grappen soms wel over mijn ambtenarentitel als ik na 17.00 uur nog aan het werk ben, maar dat stereotype herken ik niet. Er werken heel veel ambitieuze mensen. Na mijn traineeship hoop ik een beleids- of financiële functie te combineren met een baan voor de klas, als leraar-ambtenaar.

Groepsgevoel

Het is leuk om samen met een groep op te trekken en dingen te leren. We zijn met 18 trainees en zien elkaar regelmatig. Onze opleiding moest helaas online, maar toch is het al een hechte groep geworden. Dat komt denk ik doordat je allemaal ongeveer hetzelfde programma volgt. We spreken op donderdagmiddag vaak na werktijd af op het terras in Den Haag.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon