Financial Traineeship

Meewerken aan een financieel gezond Nederland? Bij het Financial Traineeship van de Rijksoverheid kan dat. Je bepaalt mede waar de financiële lat van Nederland ligt, kijkt naar de (on)mogelijkheden van budgettaire bandbreedtes, en functioneert als een van de penningmeesters van het landsbestuur. Met 3 werkplekken in 2 jaar tijd ontdek jij als financial trainee wat écht bij je past.

‘Op elke werkplek draai je mee als volwaardig collega. Naast de kennis die je opdoet, ben je ook een belangrijke gespreks- en sparringpartner voor collega’s. – Luuk, financial trainee’

Dit ga je doen

De financiën van Nederland, zowel inkomsten als uitgaven, zijn altijd een hot topic. Onderwerpen waar jij mee bezig bent zie je dus regelmatig terug in de media. Je gaat tijdens je traineeship aan de slag op 3 verschillende werkplekken bij rijksorganisaties in periodes van 12, 6 en 6 maanden. Bijvoorbeeld bij een ministerie, de Algemene Rekenkamer of de Douane. Je draait volwaardig mee binnen de 5 taakgebieden van het traineeship.

Tegelijkertijd volg je een opleiding aan de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering waar je onder andere leert hoe je een begroting opstelt. Ook leer je hoe je onderhandelingen het beste aanpakt en inzicht krijgt in het gedrag van jezelf en anderen. Ook ga je regelmatig op werkbezoek naar bijvoorbeeld de Tweede Kamer of de Nationale Politie.

Hoe je taken er in de praktijk uitzien? Zo dus: je rekent politieke beleidsplannen door om te kijken of ze uitvoerbaar en realistisch zijn. Ook ga je van uitgaven na of zij het gewenste effect hebben gehad en verantwoord besteed zijn. Of je adviseert over budgetverdeling, zodat bewindspersonen betere keuzes kunnen maken.

Dit krijg je

 • Een 2-jarige arbeidsovereenkomst op basis van (minimaal) 36 uur per week bij een van de ministeries waar je werkervaring opdoet.
 • 3 verschillende werkplekken bij overheidsorganisaties. Denk aan de directie Financieel-Economische Zaken van een ministerie. Of de financiële afdeling van een uitvoeringsorganisatie, zoals Rijkswaterstaat, de Algemene Rekenkamer of de politie.
 • Direct een goed salaris met goede arbeidsvoorwaarden.
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37% van je bruto jaarsalaris. Hiermee kun je keuzes kunt maken die bij jou passen. Van extra verlof tot het kopen van een fiets.
 • Hybride werken, uiteraard in overleg met je leidinggevende.
 • Bedrijfsfitness, studiefaciliteiten en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
 • Volledige vergoeding van je reiskosten in het openbaar vervoer, zolang dit woon-werkverkeer betreft.
 • Een uitstekende kans om na je traineeship aan de slag te gaan bij de Rijksoverheid. 

Dit ben jij

 • Je leert graag nieuwe dingen en denkt in kansen en mogelijkheden.
 • Je bent maatschappelijk betrokken en kunt dit aantonen.
 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-master. Het geeft niet als je geen financiële studierichting hebt gevolgd, zolang je maar een hbo- of wo-masterdiploma hebt.
 • Je bent op de startdatum van het traineeship maximaal 3 jaar geleden afgestudeerd.
 • Je hebt interesse in wat er speelt op het vakgebied van de Nederlandse overheidsfinanciën.
 • Jouw aantal nog te behalen studiepunten is maximaal 20 op het moment van aanmelden. 

Solliciteren

Voordat wij jou een arbeidscontract aanbieden, moet je 3 stappen in het sollicitatietraject doorlopen. In het kort ziet jouw sollicitatieprocedure er zo uit:

1. Aanmelden

Je deelt je Nederlandstalige brief, cv en je (voorlopige) cijferlijst met nog maximaal 20 te behalen studiepunten. Aanmelden kan tot en met 21 april 2024. Wacht niet te lang, want bij voldoende geschikte kandidaten (100) sluiten we de vacature eerder.

2. Selectiedagen 

Nodigen we je uit voor een van de selectiedagen op 13, 14, 16 of 17 mei 2024 in Den Haag? Dan heb je een gesprek van ongeveer 45 minuten waarin we stil staan bij jouw motivatie, ontwikkeling en interesses.

3. 2de selectiegesprek 

Is er een wederzijdse klik? Dan zoeken we een geschikte werkplek. Tussen 27 mei en 23 juni 2024 ga je op gesprek bij je mogelijke eerste werkplek.

Lees meer over de sollicitatieprocedure.

Contact

Benieuwd naar de ervaringen van deelnemers aan het Financial Traineeship? Jolien Assink (06 - 15 28 67 43 ), Gerrald Frens (06 – 55 24 49 45) en Mascha Oudhof (06 – 11 53 72 01) vertellen je er graag alles over.

Lees ook eens de verhalen van Nander BrasAnniek van Kleef en Mikail Şevik.

Heb jij nog vragen?

Bel of mail onze coördinator Dimitri 

06-21254057

 [email protected] 

Onze financial trainees aan het woord

Andere traineeships bij de Rijksoverheid

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon