Financial Traineeship

Iedere 3e dinsdag van september brengt de minister van Financiën het koffertje met de Rijksbegroting en Miljoenennota naar de Tweede Kamer. Wil jij meewerken aan de besturing van Nederland en daarmee aan de inhoud van het koffertje? Het Financial Traineeship biedt iedereen met een hbo- of wo-master of financiële hbo- of wo-bachelor de kans om zich te verdiepen in de wereld van financiën, politiek en beleid.

‘In 2 jaar tijd aan slag op 3 verschillende werkplekken binnen de Rijksoverheid. Voor mij dé kans om te ontdekken wat echt bij mij past! – Tom’

Dit ga je doen

Als financial trainee houd jij je bezig met het financiële huishoudboekje van Nederland, zowel qua inkomsten als uitgaven. Je vastbijten in financiële vraagstukken binnen een politieke context kan op talloze manieren. Een paar voorbeelden? Misschien ga jij:

 • Beleidsplannen doorrekenen, zodat duidelijk wordt of dat wat bedacht is uitvoerbaar en realistisch is.
 • Uitgaven controleren om na te gaan of deze het gewenste effect hebben gehad en of dit verantwoord is besteed.
 • Advies uitbrengen over budgetverdeling, zodat de bewindspersonen worden ondersteund tijdens het debat in de Tweede Kamer en zij betere keuzes kunnen maken.
 • Data verzamelen en analyseren, die je vervolgens vertaalt in heldere visuals, zodat burgers begrijpen waar het belastinggeld vandaan komt en waaraan het wordt uitgegeven.

Welke opdrachten je als financial trainee ook oppakt en bij welke rijksorganisatie je ook aan de slag gaat, de maatschappelijke invloed van je werk is groot. Ook bijzonder: onderwerpen waar jij mee bezig bent, zie je vaak terug in de media. Daarnaast werk je binnen verschillende taakgebieden

 

‘Vanaf het begin zijn mijn medetrainees meer dan mijn collega’s. Ik zie hen ook graag buiten werktijd, tijdens borrels en weekendjes weg – Luuk’

Dit krijg je van ons

 • Een 2-jarige arbeidsovereenkomst van (minimaal) 36 uur bij een van de ministeries waar je werkervaring opdoet.
 • 3 verschillende werkplekken bij overheidsorganisaties. Dit kan de directie Financieel-Economische Zaken bij een ministerie zijn, maar ook de financiële afdeling van een beleidsdirectie of een uitvoeringsorganisatie, zoals Rijkswaterstaat, de Algemene Rekenkamer of de politie. Zo krijg je een goed beeld van de (Rijks)overheid.
 • Bij je 1e werkplek draai je 12 maanden mee, daarna ga je 6 maanden aan het werk bij je 2e en 3e werkplek. Bij je 3e werkplek ga je terug naar de organisatie waar je startte, maar dan in een andere financiële functie.
 • Direct een goed salaris met goede arbeidsvoorwaarden
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB), (16,37% van je bruto jaarsalaris), waarmee je keuzes kunt maken die bij jou passen. Van extra verlof tot het aanschaffen van een fiets.
 • Hybride werken: uiteraard in overleg met je leidinggevende.
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, bedrijfsfitness en studiefaciliteiten.
 • Volledige vergoeding van je ov-reiskosten (woon-werkverkeer).
 • En dan, na afloop van het traineeship? De kans is groot dat je aan de slag gaat bij de Rijksoverheid. Door de brede oriëntatie, jouw opgebouwde netwerk van collega’s en trainees en ervaring die je hebt opgedaan, zijn de mogelijkheden eindeloos.

‘Op elke werkplek draai je mee als volwaardig medewerker. Naast de kennis die je opdoet, ben je ook een belangrijke gespreks- en sparringpartner voor collega’s- Rhea’

Dit krijg je aan opleiding en ontwikkeling

Het Financial Traineeship gaat op 4 maart 2024 van start met een korte opleiding van 2 weken bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Hier stomen we jou en je medetrainees klaar voor je 1e werkplek. Zo leer je in no time hoe een begroting wordt opgesteld en hoe het kasverplichtingenstelsel en het baten-lastenstelsel werkt. Je ontdekt ook hoe je gesprekken voert met de minister en onderhandelingen het beste kunt insteken. Tijdens het traineeship volg je op werkdagen nog regelmatig lessen op de Rijksacademie om je verder te verdiepen in de overheid en jezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen. Ook ga je geregeld op werkbezoek, bijvoorbeeld naar de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer.

‘Je gaat 4 dagen op studiereis naar Brussel en Luxemburg - Arnout’

Deze bagage breng jij mee

Inhoud

Master-trainee

Bachelor-trainee

Hbo - wo

Master

Bachelor

Studierichting

Alle

Business Administration, economie, bedrijfseconomie, finance & control, accountancy, (technische) bedrijfskunde, financial business management, business studies, ICT & economie.

Studieachterstand

Maximaal 20 studiepunten te behalen bij aanmelding

 

Maximaal 20 studiepunten te behalen bij aanmelding

 

Afgestudeerd

Maximaal 3 jaar

Maximaal 3 jaar

Deze traineeships passen echt goed bij je als:

 • Je bent geboeid door financiële vraagstukken.
 • Je bent maatschappelijk betrokken en dat kan je laten zien. Je hebt bijvoorbeeld vrijwilligers- of bestuurswerk gedaan of mantelzorg. Misschien doe je de boekhouding voor je ouders, was je penningmeester bij je studievereniging of gaf je les aan vluchtelingen.
 • Je vindt het belangrijk te weten wat er speelt op politiek en financieel-economisch vlak en je volgt dit op de voet.
 • Je bent enthousiast en energiek. Je ziet dit traineeship als een mooie kans om het Rijk én uitvoerende organisaties te leren kennen.
 • Je bent ambitieus en leergierig. Je kijkt met een frisse blik naar het reilen en zeilen in organisaties, je komt met nieuwe ideeën en steekt je mening niet onder stoelen of banken.
 • Je werkt graag samen met anderen en je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. 

Zo ziet je sollicitatieproces eruit

In 5 stappen naar jouw traineeplek

Zie jij het Financial Traineeship wel zitten? Solliciteer dan voor t/m 5 november 2023.

 1. Aanmelden sollicitatieprocedure
  Met een Nederlandstalig cv en een (voorlopige) cijferlijst met nog maximaal 20 studiepunten te behalen, laat je zien welke ervaring en opleiding je hebt.
  Heb je een financiële bachelor achtergrond? Reageer via deze FIN-2023-0299. Met een masterachtergrond kan je reageren op deze FIN-2023-0298.
  Wacht niet te lang met solliciteren, want bij voldoende geschikte kandidaten sluiten we de vacatures eerder dan 5 november 2023.
 2. Selectiedagen
  We kijken of je aan de vereisten voldoet (zie: Deze bagage breng jij mee). Is dat het geval? Dan ontvang je een uitnodiging om langs te komen op een van de selectiedagen in Den Haag. Tijdens de selectiedag werk je een casus schriftelijk uit in 45 minuten. Na een pauze van 15 minuten heb je aansluitend een gesprek van 45 minuten waarin je een korte toelichting geeft op jouw uitwerking van de casus. Ook gaan we dan uitgebreid in op jouw motivatie en drijfveren, financiële kennis, maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijkheid. En we vertellen wat je kunt verwachten, zodat jij een nog beter beeld krijgt van het Financial Traineeship. Je gesprekspartners zijn 1 van de coördinatoren van het traineeship en een (voormalig) financial trainee.
 3. 2e selectiegesprek
  Bij een wederzijdse klik gaan we op zoek naar een geschikte werkplek waar jij goed tot je recht komt. Tussen 14 oktober 2023 en 12 januari 2024 ga je op gesprek bij je mogelijke 1e werkplek. Je spreekt met 2 medewerkers, zoals een afdelingshoofd en een financieel medewerker.
 4. Aanbieding contract Bij voldoende aansluiting krijg je een 2-jarige arbeidsovereenkomst. Je hoeft alleen nog maar je handtekening te zetten. Afhankelijk van je werkplek volgt nog eventueel een veiligheidsscreening.
 5. Kennismakingsbijeenkomst
  Tijdens de kennismakingsbijeenkomst op 15 februari 2024 ontmoet je de andere deelnemers die in dezelfde periode als jij aan het Financial Traineeship beginnen. Ook maak je kennis met de centrale coördinatoren van het traineeship en de projectleider van de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.  

Niet geselecteerd?
Niet geselecteerd voor het Financial Traineeship? Blijf op de hoogte van toekomstige startersfuncties bij het Rijk.

Planning 2023

 • Start sollicitatieperiode: 19 september 2023
 • Sluiting sollicitatieperiode: 5 november 2023
 • Selectiedagen:
  • donderdag 12 oktober
  • donderdag 19 oktober
  • dinsdag 31 oktober
  • donderdag 9 november
  • vrijdag 10 november
  • woensdag 15 november
 • 2e sollicitatiegesprekken: 14 oktober 2023 t/m 12 januari 2024
 • Kennismakingsbijeenkomst: 15 februari 2024
 • Start Financial Traineeship: 4 maart 2024

Contact

Wil je meer informatie over het Financial Traineeship? Neem dan contact op met de coördinatoren via [email protected] of meld je aan voor het digitale inloopspreekuur op maandag 23 oktober 2023 om 16:00 uur via dit aanmeldformulier.

Ervaringen financial trainees

Benieuwd naar de ervaringen van deelnemers aan het Financial Traineeship? Luuk Diekema (06 – 52367632), Ceres Scholten (06 – 15074830) en Peter Vermeulen 06 – 31208027) vertellen je er graag alles over.

 

Lees de ervaringsverhalen van financial trainees bij de Rijksoverheid

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon