Carly Bakker

Met onze software kan de politie haar werk beter doen
Carly Bakker

Carly Bakker
Forensisch softwareontwikkelaar
Nederlands Forensisch Instituut

Deed een bachelor Grieks en Latijn aan de Universiteit Leiden. Ontdekte tijdens haar master Book and Digital Media Space hoe leuk programmeren was. Deed daarom na haar studie een traineeship IT bij Calco, speciaal voor hoogopgeleide mensen zonder specifieke IT-kennis. Werkt sinds april 2020 bij het NFI.

Als forensisch softwareontwikkelaar bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) laadt Carly Bakker data in van in beslag genomen telefoons en laptops. Met deze data kunnen rechercheurs digitale sporen van criminele activiteiten boven water krijgen.


Excursie middelbare school

‘Dankzij een excursie tijdens de middelbare school is het NFI me altijd bijgebleven als een plek waar ik ooit wilde werken. Ik koos echter voor een studie klassieke talen, dus een carrière bij het NFI lag niet direct voor de hand. Tijdens mijn master Book and Digital Media Space werd ik echter gegrepen door programmeren. Een switch naar de IT was het gevolg. Mijn eerste baan was bij een bank, maar ik wilde iets doen met meer maatschappelijk relevantie. Toen er een vacature voor een forensisch softwareontwikkelaar bij het NFI voorbijkwam, heb ik meteen gereageerd.

Hansken

Nu ontwikkel ik software voor de forensische zoekmachine Hansken, een grensoverstijgend project. De politie gebruikt Hansken om gegevensdragers te onderzoeken. Stel dat er een telefoon of laptop in beslaggenomen is. De opgeslagen gegevens kunnen wij dan inladen in ons programma. Om bijvoorbeeld te kijken wat er op een bepaalde datum is gebeurd. Zo kunnen rechercheurs enorme hoeveelheden data snel en gemakkelijk doorzoeken.

Pair programming

Op het diepste niveau van bits en bites naar bestanden kijken en ontdekken hoe ze in elkaar steken, zodat we ze goed kunnen uitlezen: daar kan ik mezelf echt in verliezen. Ik hou ervan om elke keer weer nieuwe dingen te leren. Mezelf te blijven uitdagen. Met alle nieuwe bestandsformaten die steeds weer voorbijkomen is dat geen probleem. Je blijft puzzelen. Dat doe ik niet alleen. Het NFI doet veel aan pair programming: werken in duo’s. Ik werk samen met een collega die al wat langer bij de organisatie werkt. Zo zorgen we er binnen het team voor dat we kennis over hoe het systeem in elkaar zit, overgedragen door er samen hands-on mee bezig te zijn.'

Bekijk alle vacatures voor developers

Bekijk alle vacatures

Ik werk voor Nederland

Als forensisch softwareontwikkelaar werk ik mee aan het bestrijden van criminaliteit

Christophe Creeten

Forensisch softwareontwikkelaar
Nederlands Forensisch Instituut

Lees meer over Christophe Creeten
Met mijn werk draag ik bij aan een veiligere samenleving

Sieds Minnema

Data scientist
Nederlands Forensisch Instituut

Lees meer over Sieds Minnema
In grote datasets zoeken we naar relevante sporen

Rolf Ypma

Data scientist NFI
Nederlands Forensisch Instituut

Lees meer over Rolf Ypma
Onze applicaties moeten de wildgroei aan fileformaten bijbenen

Marja van Aken

Software engineer NFI
Nederlands Forensisch Instituut

Lees meer over Marja van Aken
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon