Daphne Kerremans

Tussen crisis en grote evenementen, Buitenlandse Zaken is overal dichtbij
Daphne Kerremans

Daphne Kerremans
Communicatieadviseur en woordvoerder

  • Studeerde communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Behaalde de master communicatie, beleid, management bij de studie bestuur- en organisatiewetenschap.
  • Kookt graag voor vrienden en doet aan yoga.

Daphne Kerremans is woordvoerder consulair bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de Olympische Spelen 2016 werkte ze 3 weken in Rio de Janeiro bij de pop-up ambassade. Een droomklus, en dat was niet haar eerste voor dit ministerie.


Strategisch, uitvoerend en een buitenlandse component

‘Aan het begin van mijn carrière werkte ik in Argentinië bij een multinational. Na een jaar keerde ik terug naar Nederland en werd projectmanager van een Europese campagne. En na een postdoctorale-opleiding Buitenlandse Betrekkingen bij Clingendael ging ik bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als woordvoerder voor de Nuclear Security Summit 2014 (NSS) aan de slag. Het strategische en uitvoerende in deze functie sprak me aan. De buitenlandcomponent was een mooie bonus.

Unieke ervaring

De NSS is nog altijd mijn grootste klus ooit. Het was een unieke ervaring. Niemand wist hoe het moest, want zo’n grote top was nog nooit gedaan in ons land. Dat gaf ruimte voor eigen creativiteit en inbreng. Alles kwam in die 2 dagen samen. De slotverklaring was ambitieus, er waren geen noemenswaardige incidenten en iedereen was lovend. Zelfs de tulpen stonden in bloei. Alles klopte. Van dit succes leerde ik dat je alles kunt bereiken als je met plezier keihard wil werken met zijn allen. Enthousiasme brengt je heel ver.

Urgent

Na de top vroeg Buitenlandse Zaken me of ik wilde blijven en ik werd speechschrijver van minister Ploumen. Hier kon ik zowel mijn taalgevoel als mijn politieke interesse in kwijt.

Ook viel ik nog steeds af en toe in als woordvoerder, bijvoorbeeld in het crisisteam rond de ramp met de MH17, het vliegtuig dat boven Oekraïne neergehaald is. Ook na de aardbeving in Nepal kwam mijn ervaring met de buitenlandse pers tijdens de NSS goed van pas. Ik vond het echt mooi om te kunnen helpen tijdens zulke crises. Dat maakt mijn werk urgent. Dus toen de functie woordvoerder consulair vrijkwam, hapte ik toe. Bij alles wat Nederlanders in het buitenland kan overkomen, treed ik nu op als woordvoerder namens het ministerie. Van aanslagen en vermissingen tot gedetineerden.

Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro had het ministerie voor het eerst een zogenaamde pop-up ambassade ingericht in het Holland Heineken House. Een tijdelijke, extra vestiging van de ambassade waar Nederlanders die in de problemen komen snel en makkelijk naartoe kunnen. Collega’s die in Brazilië gestationeerd waren, bemanden de post, maar ik was als woordvoerder consulair vanuit Nederland aan het team toegevoegd. Mijn werk in Rio was feitelijk niet anders dan in Nederland. Ik communiceer over de hulp aan Nederlanders: van aangifte tot ziekenhuisbezoek. Als het goed gaat, beperkt mijn werk zich tot voorlichting zoals reisadviezen en tips over veiligheid. Hoe minder Nederlanders in de problemen komen, hoe beter. We helpen te zorgen dat iedereen een goede tijd heeft en gezond en veilig weer naar huis kan.’

Gerelateerde artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon