Ingrid Doop

Wetgevingservaring komt goed van pas bij overstap naar beleid
Ingrid Doop

Ingrid Doop
Wetgevingsjurist

Studeerde internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte anderhalf jaar in een commerciële functie voordat ze als wetgevingsjurist startte bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Stapt binnenkort over naar de functie van juridisch beleidsmedewerker bij het ministerie van OCW. Maakt graag verre reizen en ging zo bijvoorbeeld in 2017 een paar maanden alleen naar Zuid-Amerika.

Wetgevingsjurist Ingrid Doop werkt bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Ze buigt maatschappelijke kwesties om in nieuwe wetgeving. Daar gaat veel overleg binnen en buiten het ministerie aan vooraf. Het wetgevingsvak leerde ze bij de Rijksoverheid zelf.


Academie voor Wetgeving

‘In 2012 startte ik bij de Rijksoverheid. Voor afgestudeerd juristen die het wetgevingsvak willen leren en tegelijkertijd werkervaring willen opdoen is er de Academie voor Wetgeving. Aan de Academie volg je een 2-jarige postmaster en tegelijkertijd doe je een traineeship. Je volgt 1,5 dag college en werkt 3,5 dag bij een ministerie. Ik werd gematcht met OCW, terwijl ik vanuit mijn studie geen ervaring had met het onderwijsrecht. Maar het wetgevingsvak is toepasbaar in alle beleidsterreinen. Affiniteit met het onderwijs had ik al en de kennis van het onderwijs en de onderwijswetgeving kreeg ik gaandeweg. Ik houd me sinds een aantal jaar exclusief bezig met het hoger onderwijs en heb inmiddels veel geleerd over wat er speelt in de sector en wat instellingen en studenten bezighoudt.

Met 8 ministeries samenwerken

Ik werd als beginnend wetgevingsjurist redelijk snel in het diepe gegooid. Na een aantal kleinere opdrachten werd ik op de implementatie gezet van de Europese richtlijn erkenning beroepskwalificaties. Dit was een groot en langdurig project waarbij ik veel verantwoordelijkheid kreeg. We werkten met 8 ministeries en hun uitvoeringsdiensten samen. OCW was het coördinerend ministerie. Dat was een ontzettend leerzaam traject. Inhoudelijk was het heel uitdagend omdat niet alleen de OCW-wetgeving maar ook wetgeving van de andere 7 ministeries moest worden gewijzigd en gecoördineerd. Ook voor mijn netwerk was het leuk, ik leerde veel mensen kennen van andere ministeries. Dit dossier was ook gelijk mijn afstudeeropdracht voor de Academie.

Stap richting beleid

Werken bij de Rijksoverheid betekent werken in een grote organisatie. Er zijn bij elk wetgevingstraject veel mensen, vaak van verschillende ministeries en andere diensten, betrokken. Momenteel coördineer ik de juridische kant van een wetsvoorstel over internationalisering in het hoger onderwijs. Het leukste daaraan vind ik het verbinden: met heel veel partijen aan tafel zitten en dan tot een gedragen oplossing komen. Binnenkort duik ik nog meer de beleidskant in en word ik juridisch beleidsmedewerker bij de directie Hoger Onderwijs en Studiefinanciering van OCW. Een mooie stap waarbij ik mijn kennis van het hoger onderwijs kan verbinden met mijn juridische expertise.’

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon