Jochen Mikolajczak

Zorgen dat burgers toegang krijgen tot hun eigen gezondheidsgegevens
Jochen Mikolajczak

Jochen Mikolajczak
Coördinerend adviseur informatiebeleid Volksgezondheid

Studeerde psychologie aan de Universiteit van Maatricht. Promoveerde daar op de ontwikkeling van een online interventie voor het bevorderen van testen op HIV. Werkte daarna in Leiden als onderzoeker bij TNO en richtte zich daarbij op gezondheidsbevordering. Vond na enkele jaren een vergelijkbare functie bij het RIVM en stapte 8 jaar geleden over naar VWS. Werkte daar eerst als accounthouder RIVM, ZonMw en de Gezondheidsraad en solliciteerde ruim 3 jaar geleden op zijn huidige functie. Gaat er graag met zijn vrouw en kinderen op uit: van wandelingetjes in de buurt tot skitochten in de Alpen.

Als coördinerend adviseur informatiebeleid Volksgezondheid  bij de directie Publieke Gezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verbindt Jochen Mikolajczak beleid en IT met elkaar.


Versnipperd

‘Ons ideaal bij VWS is dat iedere burger toegang krijg tot zijn eigen gezondheidsgegevens. In zo’n 95 procent van de gevallen liggen deze gegevens versnipperd opgeslagen in elektronische patiëntendossiers die beheerd worden door allemaal verschillende zorgprofessionals. Dat is best onhandig, want zo ontstaat nooit een integraal (medisch) overzicht. Dat hebben professionals en burgers wel steeds vaker nodig, en dat willen ze ook graag hebben. Bijvoorbeeld als mensen een chronische aandoening hebben. Bovendien beseffen steeds meer mensen dat het gaat om hún gegevens.

Gemeenschappelijke talen

Het verzamelen en integreren van deze informatie is  ingewikkeld, want daarvoor moeten IT-systemen met elkaar praten. Vanuit bijvoorbeeld de ziekenhuizen, de verpleeghuizen maar ook de jeugdgezondheidszorg. Om zoiets mogelijk te maken werken we met elkaar aan gemeenschappelijke taal en techniek. Zodat je als zorgprofessionals op een veilige en verantwoorde manier gegevens kunt uitwisselen en toegankelijk kunt maken voor burgers.

Techniek en beleid

Het domein van de gezondheidszorg is voor mij een warm bad waarin ik terecht ben gekomen. Het werk gaat over iets heel wezenlijks, namelijk gezondheid. In mijn werk ben ik bezig met de verbinding tussen mensen, maar ook tussen techniek en beleid. Ik zet verschillende mensen bij elkaar, omdat hun werkzaamheden elkaar raken en zij elkaar verder kunnen brengen. Het is leuk om te horen dat collega’s zich geholpen voelen door wat je doet. Je ziet dat je mensen in beweging kunt zetten. Dat geeft veel voldoening.’

Bekijk alle vacatures voor adviseurs informatiebeleid

Bekijk alle vacatures
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon