Marcus Valk

Als tester word ik blij van het speuren naar problemen
Marcus Valk tester CJIB

Marcus Valk
Testanalist
Centraal Justitieel Incassobureau

  • Begon na het hoger laboratoriumonderwijs als tester voor verschillende bedrijven via een detacheerder: van TenneT tot Gasunie. Kwam in 2011 bij het CJIB terecht als testanalist. Houdt van klussen en brengt graag tijd door met vrienden en familie.

Marcus Valk houdt van het stevig testen van applicaties voordat ze in productie zijn genomen. Hij zit bij het testtoolsupport van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om de eigen testers te helpen bij het oplossen van complexe problemen.


Weet wat je aannames zijn

‘Een goede testanalist is iemand die voortdurend vragen stelt. En weet van welke aannames hij uitgaat, om die vervolgens ook kritisch onder de loep te nemen. Als je niet weet wat je aannames zijn, weet je ook niet waar je de fout in bent gegaan. Als tester word ik blij van problemen. En dat ik dan een oplossing vind binnen de gestelde deadline. Testen is een essentieel onderdeel van het productieproces van het CJIB. Je wilt als burger niet een brief ontvangen van het CJIB die voor iemand anders bedoeld is.

Het grootste softwarehuis

In 2011 was ik op zoek naar een nieuwe baan en ik wilde een organisatie waarbij je genoeg uitdagingen hebt en waar genoeg te leren en te doen valt. Het CJIB is 1 van de grotere ICT werkgevers van Friesland. De ICT afdeling speelt een cruciale rol bij het primaire proces.  Ik dacht: ‘Als ik me hier niet vermaak, dan weet ik het niet meer.’ Het is bijzonder dat je binnen het CJIB alle ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Van het ene DevOps-team naar het andere. Of dat je als tester wilt doorgroeien naar bijvoorbeeld Java-programmeur. Alles is mogelijk.

Automatiseren van testen

Het liefst ben ik bezig met tooling; het automatiseren van testen. Tot zo’n 6 jaar geleden werden testen met de hand uitgevoerd door middel van testdossiers. Die tijd is voorbij, het testen doen we nu met Tosca. Ik vind het een uitdaging om een manier te bedenken waarop bestanden automatisch worden verwerkt. Het geeft mij een kick om collega’s snel verder op weg te kunnen helpen.

Het mooist vind ik projecten waarbij verschillende ketenpartners samen testen moeten uitvoeren. Elke organisatie bouwt aan eigen bestanden en die moeten dan aan elkaar worden gekoppeld. Dat gebeurt in een testomgeving.

Fout in de code

Elke ochtend bespreken we tijdens een stand-up waar we die dag aan gaan werken. Welke User-stories pakken we op? Ondertussen staan we ook klaar voor collega’s uit de organisatie die vragen hebben over bijvoorbeeld een inlogcode die niet werkt tot een verbroken connectie met de webserver. Daarnaast ondersteunen we als testtoolsupport de 60 testers binnen het CJIB met software die we zelf hebben ontwikkeld.

Tafelvoetbaltafel

We werken in sprints. Het halen van deze deadlines kan soms heel stressvol zijn, want je wilt niet dat iets later in productie wordt genomen. We hebben te maken met wet- en regelgeving, dus als de wet bepaalt dat iets op 1 januari klaar moet zijn, kun je niet op 3 januari opleveren. Er is altijd genoeg te doen, maar we hebben ook op elke afdeling een tafelvoetbaltafel staan. Daar máken we tijd voor.’

Ik werk voor Nederland

Op school probeerde ik het leerlingvolgsysteem te hacken

Ken Cijsouw

Security officer
Centraal Justitieel Incassobureau

Onze zelflerende applicatie helpt het bedrijfsproces

Alinda Kleefstra

Functioneel beheerder CJIB
Centraal Justitieel Incassobureau

Bij het CJIB kan ik werken met de nieuwste technieken

Joep Bouwman

Software engineer CJIB
Centraal Justitieel Incassobureau

Als Javaan krijg je bij het CJIB de kans om jezelf te ontplooien en mee te werken aan innovatieve projecten

Erik Bakker

Senior developer Java bij Centraal Justitieel Incassobureau
Centraal Justitieel Incassobureau

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon