Roos Kalker

Bij de ADR word je uitgedaagd om creatief na te denken over je werk
Roos Kalker

Roos Kalker
Auditmanager
Auditdienst Rijk

Studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en werkte als onderzoeker bij de Sociale Verzekeringsbank. Begon in 2005 bij de departementale auditdienst - die in 2012 overging in de Auditdienst Rijk - en heeft haar master internal/operational audit afgerond. Haar hobby’s zijn illustreren en squashen.

Roos kwam via een uitzendbaan in de onderzoekswereld terecht. Ze begon bij de Sociale Verzekeringsbank en stapte daarna over naar een auditfunctie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tegenwoordig is ze auditmanager bij de Auditdienst Rijk (ADR) en houdt ze zich bezig met diverse organisatievraagstukken binnen de rijksoverheid.


Afwisselend en innoverend werk

'Ik ben begonnen als auditor bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Toen ik overging naar de ADR kon ik me echt verbreden, ik kon bij alle ministeries kijken. Ik heb eerst geleerd; wat is auditing eigenlijk en hoe zou ik dat kunnen toepassen? De afwisseling in ministeries maakt het werk interessant. Ik merk ook dat er veel ruimte is voor innovatie. Je krijgt de kans om te kijken naar nieuwe ontwikkelingen en uit te zoeken hoe je deze kan vertalen naar je dagelijks werk. Je wordt uitgedaagd om creatiever na te denken over je werk en niet klakkeloos ieder project op dezelfde manier uit te voeren. Je leert dus echt om na te denken over hoe jij als auditor de meeste toegevoegde waarde kan leveren aan de klant. Ik heb allerlei mooie innovatieprojecten uitgevoerd met m’n collega’s. We hebben de methode ‘waarderend auditing’ ontwikkeld, we hebben een aantal serious games ontwikkeld en we hebben ‘lean’ toegepast in onze onderzoeken. Die ruimte om te mogen innoveren is onwijs leuk!

Mooiste compliment

Het grootste compliment dat ik van een opdrachtgever heb gekregen? Ik vind het heel gaaf als de opdrachtgever zo betrokken is bij je onderzoek dat hij of zij al meteen verbeteracties inzet om ermee aan de slag te gaan. Ik ging een keer mijn resultaten presenteren bij een organisatie en toen bleek dat de opdrachtgever zoveel urgentie voelde tijdens het onderzoek dat hij een groot deel van de problemen al had opgepakt. Dat is toch bijzonder? Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat we de juiste mensen betrekken bij onze opdrachten. Het is als onderzoeker heel waardevol als je de mensen aan tafel hebt die de situatie kunnen veranderen.

Mentor

Naast de onderzoeken die ik doe, ben ik ook mentor van een aantal collega’s. Als mentor help je collega’s door met ze te sparren, door bepaalde vragen te stellen en door ze te helpen om bepaalde zaken op een rijtje te zetten. Maar het werkt eigenlijk twee kanten op; zij zetten mij als mentor ook aan het denken. We zijn als collega’s allemaal gelijk en lopen tegen dezelfde uitdagingen aan, denk aan ingewikkelde opdrachten of lastige opdrachtgevers of collega’s. Het is leerzaam en leuk om dan samen te kunnen nadenken over hoe je dit zou kunnen aanpakken.'

Ik werk voor Nederland

Het vergt lef van de gevestigde orde om etnisch talent in een sleutelpositie te brengen

Avinash Nandram

Projectleider/registeraccountant
Auditdienst Rijk

Lees meer over Avinash Nandram
Het Rijk als onderzoeksobject is gewoon heel interessant

Gerben Korevaar

Operational Auditor
Auditdienst Rijk

Lees meer over Gerben Korevaar
Met data-analyse sla ik een brug tussen IT en accountancy

Dave van Roon

Data-analist Auditdienst Rijk
Auditdienst Rijk

Lees meer over Dave van Roon
Ik ben altijd eerlijk, dat kan confronterend zijn

Oussama Bekkaoui

Senior financieel auditor
Auditdienst Rijk

Lees meer over Oussama Bekkaoui
Ik zie erop toe dat er juist met het belastinggeld van de burger wordt omgegaan

Yalda Jami

Financial auditor Auditdienst Rijk
Auditdienst Rijk

Lees meer over Yalda Jami
Als accountant laat je zien dat geld op verantwoorde wijze wordt besteed

Mitchell Luijs

Financial audittrainee
Auditdienst Rijk

Lees meer over Mitchell Luijs
De IT-auditor is niet meer weg te denken uit een moderne controleaanpak

Michelle Kroon-Bakker

Auditmanager IT-audit
Auditdienst Rijk

Lees meer over Michelle Kroon-Bakker
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon