Betaalbare zorg, goed onderwijs, duurzame energievoorziening, veiligheid op straat. Het is slechts een greep uit de terreinen waarop de Rijksoverheid actief is. Deze onderwerpen vragen om ontwikkeling van passend beleid, een goede uitvoering van dat beleid en toezicht. Dat kan niet zonder een goed functionerende overheidsorganisatie. Het Rijkstraineeprogramma leidt pas afgestudeerden met een wo-masteropleiding op tot breed inzetbare beleids-, staf of projectmedewerkers. In 2 jaar tijd werk je op minimaal 3 verschillende plekken binnen de Rijksoverheid en volg je een intensieve opleiding.
Het Rijkstraineeprogramma
Het Rijkstraineeprogramma: zo veelzijdig als Nederland zelf. Ben je pas afgestudeerd (wo-master) en wil jij je inzetten voor een beter Nederland? Als rijkstrainee krijg je de kans om te werken op allerlei terreinen die maatschappelijk van belang zijn.
Bekijk hier de verhalen
FEMKE BRAAKSMA: Ik werk bij Rijkswaterstaat en ik ben een aantal jaren geleden hier binnengekomen als rijkstrainee. Ik heb voor de Rijksoverheid gekozen omdat ik maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk vind en daarnaast wil je graag zichtbaarheid hebben van het werk dat je doet en dat zie je hier heel duidelijk terug. Vooral bij Rijkswaterstaat zie je heel direct het resultaat van het werk dat je doet. Ik ben momenteel teamleider bij Rijkswaterstaat bij een team van adviseurs. Dat houdt zich bezig met advisering in de projecten op het gebied van installaties en bediening van alle objecten die Rijkswaterstaat beheert. Als technicus kan je goed gebruikmaken van je analytisch vermogen en dat kan je vooral goed inzetten in complexe projecten. Als technicus ben je niet de ontwerper. Dat is wel belangrijk om te weten bij de overheid maar je bent juist degene die een soort regie voert op het project en de aanbesteding ook richting de markt en marktpartijen uitzet. Ik haal mijn inspiratie vooral uit de mensen om mij heen en de energie die zij hebben, dat reflecteert heel erg naar mijzelf en daarnaast vind ik het heel mooi om te werken in de driehoek van techniek, de gebruiker en de overheid en de belangen die in deze driehoek spelen. Ik zie mijn werk terug in mijn omgeving als ik zelf over de snelweg heen rij en ik kan precies uitleggen aan degene naast mij waar wat voor is en hoe het allemaal werkt. RUSTIGE MUZIEK Ik wil toekomstige rijkstrainees graag meegeven om vooral gebruik te maken van hun frisse blik en ook nieuwe kennis die zij brengen bij de overheid en dit ook vooral te ventileren naar de nieuwe omgeving. Het rijkstraineeprogramma heeft ervoor gezorgd dat ik nu mijn technische kennis goed kan inzetten om invloed te hebben op de ontwikkelingen van Nederland. (Beeldtekst: Het Rijkstraineeprogramma. Zo veelzijdig als Nederland zelf.)
(Beeldtekst: Jolien van der Vegt. Rijkstrainee. Studie: Bestuurskunde) Ik ben rijkstrainee bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het rijkstraineeship is een traineeship dat je op vier verschillende plekken een halfjaar lang laat werken, waardoor je veel verschillende ervaringen opdoet. Ik heb gewerkt op onderwerpen als lerarenbeleid, voortgezet onderwijs ik heb 'n detachering gedaan naar Brussel waar ik in het kabinet van Neelie Kroes heb gewerkt. Wat ik vooral heb meegekregen, is dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken, juist omdat je daarvan leert. Het rijkstraineeship heeft een eigen opleidingsprogramma maar daarnaast is er ook nog budget om zelf een opleiding die echt relevant is voor jouw werkplek, uit te zoeken en die te volgen. Mijn inspiratie haal ik eigenlijk uit heel veel verschillende dingen. Dat kan zijn: enthousiaste collega's, gesprekken met mensen uit het veld in mijn geval scholen, bijvoorbeeld, maar ook gewoon uit de krant. Binnen het voortgezet onderwijs ben ik bezig met de professionalisering van schoolleiders sturing en toezicht in die sector en het predicaat Excellente School die zijn uitgereikt door de staatssecretaris en de juryvoorzitter. In het rijkstraineeship heb ik geleerd dat je eigenlijk altijd vanuit politiek perspectief moet kunnen meedenken om de staatssecretaris of minister te ondersteunen maar nooit uit het oog kunt verliezen wat het beleid in de maatschappij voor effect heeft. En juist als je de opleiding bestuurskunde hebt gedaan word je eigenlijk al een beetje opgeleid om in de publieke sector te gaan werken wordt je geleerd ook om te gaan met maatschappelijke vraagstukken beleid te maken en dat komt allemaal voorbij in het rijkstraineeship. Het rijkstraineeship maakt voor mij mogelijk dat ik mezelf verder ontwikkel erachter kom wat ik interessant vind en ervaringen opdoe waar ik echt over tien jaar ook nog iets aan heb. (Beeldtekst: Het Rijkstraineeprogramma. Zo veelzijdig als Nederland zelf.)
(Beeldtitel: Hakan Colakoglu. Rijkstrainee. Studie: Rechten. In een straat loopt Hakan Colakoglu:) LEVENDIGE MUZIEK HAKAN COLAKOGLU: Ik heb gekozen voor de Rijksoverheid omdat ik via een vriend van mij hele goede verhalen hoorde over zijn periode als Rijkstrainee. Ik ben toen gaan kijken op de website voor het Rijkstraineeprogramma en toen zag ik dat het om drie of vier verschillende plekken zou gaan en dat je heel veel ervaringen kon opdoen ook buiten het ministerie om waar je zou worden geplaatst. Toen dacht ik: nou, dat is wel interessant om zo je carrière te beginnen. (Hakan staat op een roltrap die omhooggaat.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER Toen ik me als Rijkstrainee inschreef, kwam ik erachter dat ik was ingedeeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat had ik niet als eerste keus, dat was Veiligheid en Justitie omdat ik jurist ben. Maar ik kwam er al snel achter dat het goed bij mij past vanwege de onderwerpen, maar ook vanwege de sfeer die hier hangt. (Hij zit te werken achter een computer.) Onderwerpen als uitkeringen mensen die met een beperking weer aan het werk willen pensioenen, kinderopvang. Allerlei onderwerpen die echt op het maatschappelijk vlak liggen. Mijn eerste praktijkervaring was toen ik op werkbezoek ging in Zwolle. Dat was bij een leerwerktraject voor jongeren met een beperking die werden opgeleid tot fietsenmaker. Toen zag ik dus met eigen ogen hoe zij de theorie in de praktijk uitvoerden en zag ik ook dat die jongeren helemaal op hun plek waren. En toen dacht ik van: ja, dit past wel bij mij, dit gaat om mensen en deze mensen worden geholpen en die komen verder in de samenleving. Mijn tweede werkplek was buiten het ministerie dat was bij de Nationale ombudsman. Daar heb ik als projectleider een eigen project gehad. Gedurende die vijf maanden heb ik ook op andere projecten meegedraaid om zo veel mogelijk van de organisatie mee te krijgen. Je merkt dat het werk dat je doet, de wetgeving waar je over adviseert voorstellen waar je over adviseert, die gaan dan over zaken die dan gevolgen hebben voor burgers. (Mensen zitten aan een tafel te vergaderen.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER Werken voor de Rijksoverheid als jurist is bijzonder omdat ik heb gemerkt dat je met heel veel verschillende rechtsgebieden te maken hebt. Bij mij was het niet alleen beperkt tot bestuursrecht want ik kreeg ook met strafrecht of met fiscaal recht te maken. En dat maakte het extra interessant, omdat het gevarieerd was. Ik ben trots op de ontwikkelingen die ik heb gemaakt tijdens mijn periode als Rijkstrainee. Nu merk ik dat ik zelfverzekerder ben. Ik stap eerder op mensen af, pak kansen eerder op, ik neem eerder initiatief. En dat is toch wel waar ik het meest trots op ben. (Beeldtekst: Het Rijkstraineeprogramma. Zo veelzijdig als Nederland zelf. Werken voor Nederland. www.werkenvoornederland.nl.) DE LEVENDIGE MUZIEK EBT WEG
-
Voor het Rijkstraineeprogramma moet je in het bezit zijn van een wo-master. Daarnaast moet je voldoen aan een basisprofiel. Naast dit basisprofiel, dat geldt voor alle ministeries, zijn er per ministerie aanvullende eisen, zoals studierichting en affiniteit tot bepaalde werkterreinen en werksoorten. Het basisprofiel bestaat uit de volgende eigenschappen:
Maatschappelijk betrokken
Je bent maatschappelijk betrokken en dat blijkt uit je (werk)ervaring in andere (werk)omgevingen. Dat kan binnen de overheid zijn, maar ook uit vrijwilligerswerk, mantelzorg of bestuurswerk. Maatschappelijke onderwerpen houden je bezig. In de media volg je berichten over politiek en bestuur. Je wilt er nu professioneel mee aan de slag. Je kunt je snel inhoudelijk inleven op nieuwe terreinen. Je bent nieuwsgierig, leergierig en je hebt een open instelling.
Omgevingsgericht en kunnen samenwerken
Werken bij de Rijksoverheid vraagt bij uitstek gerichtheid op de omgeving. Wil je problematiek aanpakken, dan moet je overleggen en samenwerken met verschillende partijen, met elk hun eigen rol en belangen. Inlevingsvermogen, contactvaardigheid, zelfverzekerdheid, onderhandelen en tact zijn belangrijke vereisten. Maar ook zelfinzicht, kunnen omgaan met kritiek en de bereidheid om je bij te laten sturen.
Resultaatgericht en enthousiast
Een resultaatgerichte instelling heb je zeker nodig bij de Rijksoverheid. Je werk moet uitmonden in oplossingen die praktisch uitvoerbaar zijn. Je bent enthousiast en gemotiveerd om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke of organisatorische vraagstukken. Daarbij horen ook initiatief nemen, deadlines halen en verantwoord omgaan met financiële middelen.
Stressbestendigheid
Je bent stressbestendig en behoudt onder stressvolle omstandigheden zoals een hectische omgeving of tegenslag het overzicht. Zodat je doelmatig kunt handelen. Hierbij stel je voor jezelf duidelijke grenzen bij werk-en tijdsdruk en je bespreekt deze met je collega’s.
Innovatief en communicatief
Je hebt een innovatieve, vernieuwingsgerichte benadering. Zodat je oplossingen kunt bedenken voor complexe maatschappelijke of organisatorische vraagstukken, waarbij uiteenlopende belangen moeten worden afgewogen. Een goede uitdrukkingsvaardigheid (mondeling en schriftelijk) is nodig om zaken helder te kunnen verwoorden en naar de praktijk te vertalen.
Brede inzetbaarheid en flexibiliteit
Flexibiliteit is nodig om op verschillende taken en werkplekken te kunnen worden ingezet, op je ministerie, maar zeker ook tijdens je detachering. Als (toekomstige) rijksbreed inzetbare medewerker moet je verbanden kunnen leggen met andere terreinen dan je eigen werkgebied en beschikbaar zijn voor functiewisselingen.
De Rijksoverheid vindt dat de kwaliteit van het personeelsbestand niet alleen wordt bepaald door ieders individuele kwaliteit maar ook door diversiteit, bijvoorbeeld in leeftijd, geslacht, arbeidsbeperking, seksuele voorkeur en culturele achtergrond. We hebben behoefte aan ‘diversity of thought’, omdat verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten de denkkracht en de maatschappelijke impact van de Rijksoverheid kunnen vergroten. Het Rijkstraineeprogramma biedt kansen om die diversiteit te bevorderen.
-
In een combinatie van werken en leren doe je in 2 jaar op verschillende werkplekken ervaring op. Dit kan bij een van de ministeries zijn, waar je beleid ontwikkelt. Maar ook bij een uitvoeringsorganisatie zoals de Belastingdienst, een toezichthouder zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd of in de bedrijfsvoering/ staf van een van onze organisaties. Met je medetrainees volg je gezamenlijk een brede opleiding. De docenten zijn meestal rijksmedewerkers die inhoudelijk expert zijn op een bepaald thema. Zo sluit de opleiding goed aan bij de praktijk. Daarnaast kun je eventueel aanvullende opleidingen krijgen op je eigen ministerie. Je kunt ervaringen uitwisselen met je medetrainees, met wie je een breed netwerk opbouwt. Aan het einde van het programma kun je solliciteren naar functies binnen de Rijksoverheid. Bij goed functioneren kun je in ieder geval rekenen op een vaste aanstelling bij je eigen ministerie.
Het programma
Als rijkstrainee krijg je de kans om het programma zelf vorm te geven, uitgaande van jouw eigen ontwikkelbehoefte en in afstemming met de organisatie. Je werkt in 2 jaar op minimaal 3 verschillende plekken binnen de (Rijks)overheid. Zo kun je, naast het ministerie waar je start, aan de slag bij een tweede ministerie, bij de Europese Unie, of bij een gemeente of een provincie. Ook doe je ervaring op met minimaal 2 verschillende werksoorten: beleid, uitvoering, toezicht of bedrijfsvoering. Voor je eerste werkplek word je gematcht met het ministerie dat het meest passend is op grond van je studierichting. De volgende plekken worden bepaald in overleg met de traineecoördinator van het ministerie waar je gestart bent (moederdepartement). Je oriënteert je dus breed op meerdere werkterreinen en werksoorten van de (Rijks)overheid en je krijgt inzicht in samenhangen en werkprocessen. Daardoor ben je straks ook breed inzetbaar.
Werken als rijkstrainee
Als rijkstrainee kun je aan de slag met beleidsontwikkeling, uitvoering, toezicht of bedrijfsvoering/staf. Dat verschilt per werkplek. Werken aan beleid betekent meestal het verkennen en analyseren van maatschappelijke problemen en het evalueren van het huidige beleid. Daarbij voer je overleg met allerlei instanties, overheden en belangenorganisaties, ontwikkel je beleidsvoorstellen en begeleid je de besluitvorming. Beleid ontwikkelen is maar een deel van het verhaal. Een groot deel van de Rijksoverheid houdt zich bezig met uitvoerende taken. Denk aan uitvoeringsorganisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Dienst Uitvoering Onderwijs en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ook wordt toezicht gehouden op de juiste uitvoering van wetten en regels. Dat gebeurt onder andere bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Autoriteit Consument & Markt en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Verder is het van belang dat de Rijksoverheid als organisatie goed functioneert. Hiervoor zijn er staffuncties en functies in de bedrijfsvoering. Het gaat om taken op het gebied van financiën, personeel, organisatie, ICT, maar ook juridisch advies.
Als rijkstrainee krijg je de ruimte om - in overleg met je traineecoördinator - te bepalen welke ervaring je wilt opdoen en welke werkplekken het best passen bij jouw gewenste ontwikkeling. Bekijk op www.rijksoverheid.nl alvast de enorme variatie aan onderwerpen en werksoorten die je binnen de Rijksoverheid kunt vinden!
Introductie en opleiding
Als trainee krijg je eerst een introductie bij het ministerie waar je komt te werken. Verder volg je de rijkstrainee-opleiding, verspreid over je traineeperiode, maar met het accent op het eerste jaar. In totaal gaat het om ongeveer 30 lesdagen. Je maakt kennis met de structuur en werkprocessen van de overheid en doet vaardigheden op die je in je functioneren nodig hebt. Ook doorloop je een persoonlijk ontwikkeltraject. Indien nodig kun je naast deze centrale opleiding nog specifieke opleidingen of trainingen volgen op je eigen ministerie. Verder ga je 3 dagen op werkbezoek bij de Europese Unie in Brussel.
Begeleiding
Tijdens het programma krijg je intensieve begeleiding, met name van de traineecoördinator van het moederdepartement en daarnaast door een werkplekbegeleider van het dienstonderdeel waar je werkt. Je hebt functioneringsgesprekken en na afronding van iedere werkplek wordt je functioneren geëvalueerd.
Contact met andere trainees
Tijdens je traineeperiode heb je veel gelegenheid om andere trainees te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Dat kan zowel binnen je ministerie als daarbuiten. Dankzij jullie gezamenlijke opleiding, maar ook door excursies en netwerkbijeenkomsten die jullie als trainees zelf organiseren, bouw je een uitgebreid netwerk op. Hiervan heb je ook na je traineeperiode veel profijt.
-
Voor het Rijkstraineeprogramma heb je een academische opleiding (wo-master) nodig. Studierichtingen die we in ieder geval zoeken zijn economie, bedrijfskunde, techniek, rechten en bestuurskunde. Maar ook andere studierichtingen zijn zeker welkom.
Afstudeerdatum
Voor de aanmelding geldt dat je niet meer dan 2 jaar terug afgestudeerd mag zijn, gerekend vanaf 1 september, de startdatum van het programma. Daarnaast moet je zijn afgestudeerd voordat je aan het programma begint. Hierop maken we geen uitzonderingen. In de praktijk betekent dit dat je uiterlijk op 1 augustus van het jaar waarin je met je traineeship begint, moet kunnen aantonen dat je op 1 september van dat jaar daadwerkelijk afgestudeerd bent of zult zijn. Een tweede master of een afgeronde promotie rekenen we als een nieuwe afstudeerdatum. En, we laten alleen kandidaten tot het Rijkstraineeprogramma toe waarvoor geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd hoeft te worden.
-
Je krijgt een aanstelling voor 2 jaar gedurende het traineeprogramma. Het startsalaris is voor alle rijkstrainees gelijk. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 10.0 op basis van een 36-urige werkweek. Je werkt in principe 36 uur per week, maar 32 uur per week is soms ook mogelijk. Daarnaast ontvang je jaarlijks vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid zijn uitstekend.
Na je traineeperiode
Na anderhalf jaar krijg je een eindbeoordeling. Daarin wordt vastgesteld of je goed gefunctioneerd hebt. Vanaf dat moment kun je reageren op alle interne vacatures binnen de Rijksoverheid. Door de brede oriëntatie en de werkervaring die je inmiddels achter de rug hebt, kun je zelf goed bepalen waar je bij voorkeur terecht wilt komen. Bij je eigen ministerie kun je, als je goed gefunctioneerd hebt, rekenen op een vaste aanstelling.
Loopbaanperspectief
Ook als je verder in de toekomst kijkt zijn er bij de Rijksoverheid veel mogelijkheden om door te groeien. Dat kan horizontaal, waarbij je op andere werkterreinen bij andere directies, ministeries of uitvoeringsorganisaties aan de slag gaat. Maar ook verticaal, wat betekent dat je op hoger niveau gaat opereren, je met complexere zaken bezighoudt en meer verantwoordelijkheid draagt. Om dit te ondersteunen zijn er veel opleidingsmogelijkheden. En je salaris groeit natuurlijk mee.
-
Solliciteren is mogelijk vanaf 29 maart - 9:00 uur tot 11 april - 12:00 uur.
De sollicitatieprocedure bestaat uit de volgende stappen:
-
Stap 1: solliciteren
Solliciteren voor het Rijkstraineeprogramma is alleen mogelijk tijdens de sollicitatieperiode via deze website. Je maakt dan een digitaal dossier aan. Daarin toetsen we eerst of je voldoet aan onze aanmeldingseisen. Als dat zo is dan willen we graag dat je je persoonsgegevens, opleidingsgegevens en andere informatie verstrekt en enkele psychologische tests maakt.
-
Stap 2: je wordt voorgedragen
Onze eerste selectie vindt plaats op basis van studierichting, de vraag van de ministeries en je testresultaten. Je wordt gematcht met het ministerie waar je het beste past. Deze match wordt aan je voorgelegd en kan eventueel worden gewijzigd. Vervolgens word je als kandidaat bij één van onze ministeries voorgedragen. In deze fase van de selectie wordt een aantal sollicitanten opgeroepen voor een steekproef van de psychologische test. Als je hiervoor opgeroepen wordt maak je op locatie nogmaals deze test. De resultaten van die test moeten overeenkomen met die van de online gemaakte test.
-
Stap 3: je wordt uitgenodigd
Het ministerie beslist of zij jou, met nog een aantal andere kandidaten, uitnodigt voor een of meer selectiegesprekken.
-
Stap 4: de keuze valt op jou
Dat betekent dat je uiterlijk eind juni wordt aangesteld als een van onze nieuwe trainees. Je begint met werken op 1 september, de startdatum van het traineeprogramma.
-
Als de keuze niet op jou valt.
We houden we je graag in beeld voor andere functies bij de Rijksoverheid. Als jij dat wilt natuurlijk. Bij aanmelding kun je toestemming geven om je gegevens te bewaren. Op een ander moment kunnen we je dan eventueel benaderen voor andere functies bij de Rijksoverheid of bij rijksgerelateerde organisaties.
Planning 2019
Sollicitatieperiode 29 maart, 9.00 uur, tot en met 11 april, 12.00 uur ‘s middags Toewijzigingsfase begin mei Selectiegesprekken eind mei - eind juni Start traineeprogramma 1 september -
-
Het Rijkstraineeprogramma: zo veelzijdig als Nederland zelf. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Kom ik met mijn studie in aanmerking voor het Rijkstraineeprogramma? Hoe verloopt het sollicitatietraject? Bij welke ministeries kan ik werken? Hoe ziet een werkdag eruit. Deze en andere vragen kunnen het beste beantwoord worden door onze huidige rijkstrainees.
Facebook live
Tijdens Traineeplaza 2017 hebben verschillende trainees via Facebook live vragen beantwoord. Bekijk hieronder een korte impressie van de vraag- en antwoordsessies met 2 van onze rijkstrainees via Facebook live. Of bekijk beide sessies in zijn geheel terug op onze Facebookpagina.
(Beeldtitel: Rijkstraineeprogramma Q&A.) Hey allemaal. Hartelijk welkom vanaf de Traineeplaza hier live vanuit Den Haag. Mijn naam is Kirsten. -Melissa Hulscher. Marije van Oostenbrugge. -Hoe zijn de arbeidsvoorwaarden? Ik vind de arbeidsvoorwaarden erg prima. Het salaris is volgens mij goed en marktconform. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook heel goed. Mag je alleen deelnemen aan het traineeprogramma als je universiteit hebt afgerond? Ja, dus het antwoord is eigenlijk heel kort. Je moet een wo-master hebben. Het is wel zo dat je hem nu nog niet hoeft te hebben. Het is alleen belangrijk dat je dus per 1 september afgestudeerd bent. Zijn er goede doorgroeimogelijkheden? Doorgroeimogelijkheden zijn groot of goed. We zitten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en we mogen drie tot vier opdrachten doen binnen twee jaar. Als je het goed doet, dan krijg je na twee jaar een vaste aanstelling. Of de selectieprocedure in Nederland moet zijn? Je moet deels in Nederland zijn. Er zijn natuurlijk... Er is een online procedure. Dus de eerste stappen kun je wel doorlopen eventueel in het buitenland. Maar op een gegeven moment, voor de selectiegesprekken moet je sowieso in Nederland zijn. Hoeveel trainees zitten er in jullie lichting? Wij zijn met 135 mensen, geloof ik, gestart afgelopen jaar. Die zijn verdeeld over verschillende ministeries. Dank je wel voor het kijken en we wensen jullie heel veel succes. Dank je wel. (Beeldtekst: Wil je de hele livesessies terugkijken? Ga dan naar Facebook.com/werkenvoornederland.) RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT
Vraag- en antwoordsessie op Facebook
Ook tijdens de wervingperiode van het Rijkstraineeprogramma staan rijkstrainees klaar om vragen te beantwoorden over het sollicitatietraject en de inhoud van het Rijkstraineeprogramma. Ze delen graag hun ervaringen. De laatste vraag- en antwoordsessie kun je teruglezen op onze Facebookpagina.
-
Heb je vragen over het Rijkstraineeprogramma? Stuur dan een e-mailbericht naar rijkstrainee@rijksoverheid.nl.