Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Het Rijkstraineeprogramma

Het Rijkstraineeprogramma: zo veelzijdig als Nederland zelf. Ben je pas afgestudeerd (wo-master) en wil jij je inzetten voor een beter Nederland? Als rijkstrainee krijg je de kans om te werken op allerlei terreinen die maatschappelijk van belang zijn.

Betaalbare zorg, goed onderwijs, duurzame energievoorziening, veiligheid op straat. Het is slechts een greep uit de terreinen waarop de Rijksoverheid actief is. Deze onderwerpen vragen om ontwikkeling van passend beleid, een goede uitvoering van dat beleid en toezicht. Dat kan niet zonder een goed functionerende overheidsorganisatie. Het Rijkstraineeprogramma leidt pas afgestudeerden met een wo-masteropleiding op tot breed inzetbare beleids-, staf of projectmedewerkers. In 2 jaar tijd werk je op minimaal 3 verschillende plekken binnen de Rijksoverheid en volg je een intensieve opleiding.

Bekijk hier de verhalen

FEMKE BRAAKSMA: Ik werk bij Rijkswaterstaat en ik ben een aantal jaren geleden hier binnengekomen als rijkstrainee. Ik heb voor de Rijksoverheid gekozen omdat ik maatschappelijke betrokkenheid erg belangrijk vind en daarnaast wil je graag zichtbaarheid hebben van het werk dat je doet en dat zie je hier heel duidelijk terug. Vooral bij Rijkswaterstaat zie je heel direct het resultaat van het werk dat je doet. Ik ben momenteel teamleider bij Rijkswaterstaat bij een team van adviseurs. Dat houdt zich bezig met advisering in de projecten op het gebied van installaties en bediening van alle objecten die Rijkswaterstaat beheert. Als technicus kan je goed gebruikmaken van je analytisch vermogen en dat kan je vooral goed inzetten in complexe projecten. Als technicus ben je niet de ontwerper. Dat is wel belangrijk om te weten bij de overheid maar je bent juist degene die een soort regie voert op het project en de aanbesteding ook richting de markt en marktpartijen uitzet. Ik haal mijn inspiratie vooral uit de mensen om mij heen en de energie die zij hebben, dat reflecteert heel erg naar mijzelf en daarnaast vind ik het heel mooi om te werken in de driehoek van techniek, de gebruiker en de overheid en de belangen die in deze driehoek spelen. Ik zie mijn werk terug in mijn omgeving als ik zelf over de snelweg heen rij en ik kan precies uitleggen aan degene naast mij waar wat voor is en hoe het allemaal werkt. RUSTIGE MUZIEK Ik wil toekomstige rijkstrainees graag meegeven om vooral gebruik te maken van hun frisse blik en ook nieuwe kennis die zij brengen bij de overheid en dit ook vooral te ventileren naar de nieuwe omgeving. Het rijkstraineeprogramma heeft ervoor gezorgd dat ik nu mijn technische kennis goed kan inzetten om invloed te hebben op de ontwikkelingen van Nederland. (Beeldtekst: Het Rijkstraineeprogramma. Zo veelzijdig als Nederland zelf.)

(Beeldtekst: Jolien van der Vegt. Rijkstrainee. Studie: Bestuurskunde) Ik ben rijkstrainee bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het rijkstraineeship is een traineeship dat je op vier verschillende plekken een halfjaar lang laat werken, waardoor je veel verschillende ervaringen opdoet. Ik heb gewerkt op onderwerpen als lerarenbeleid, voortgezet onderwijs ik heb 'n detachering gedaan naar Brussel waar ik in het kabinet van Neelie Kroes heb gewerkt. Wat ik vooral heb meegekregen, is dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken, juist omdat je daarvan leert. Het rijkstraineeship heeft een eigen opleidingsprogramma maar daarnaast is er ook nog budget om zelf een opleiding die echt relevant is voor jouw werkplek, uit te zoeken en die te volgen. Mijn inspiratie haal ik eigenlijk uit heel veel verschillende dingen. Dat kan zijn: enthousiaste collega's, gesprekken met mensen uit het veld in mijn geval scholen, bijvoorbeeld, maar ook gewoon uit de krant. Binnen het voortgezet onderwijs ben ik bezig met de professionalisering van schoolleiders sturing en toezicht in die sector en het predicaat Excellente School die zijn uitgereikt door de staatssecretaris en de juryvoorzitter. In het rijkstraineeship heb ik geleerd dat je eigenlijk altijd vanuit politiek perspectief moet kunnen meedenken om de staatssecretaris of minister te ondersteunen maar nooit uit het oog kunt verliezen wat het beleid in de maatschappij voor effect heeft. En juist als je de opleiding bestuurskunde hebt gedaan word je eigenlijk al een beetje opgeleid om in de publieke sector te gaan werken wordt je geleerd ook om te gaan met maatschappelijke vraagstukken beleid te maken en dat komt allemaal voorbij in het rijkstraineeship. Het rijkstraineeship maakt voor mij mogelijk dat ik mezelf verder ontwikkel erachter kom wat ik interessant vind en ervaringen opdoe waar ik echt over tien jaar ook nog iets aan heb. (Beeldtekst: Het Rijkstraineeprogramma. Zo veelzijdig als Nederland zelf.)

(Beeldtitel: Hakan Colakoglu. Rijkstrainee. Studie: Rechten. In een straat loopt Hakan Colakoglu:) LEVENDIGE MUZIEK HAKAN COLAKOGLU: Ik heb gekozen voor de Rijksoverheid omdat ik via een vriend van mij hele goede verhalen hoorde over zijn periode als Rijkstrainee. Ik ben toen gaan kijken op de website voor het Rijkstraineeprogramma en toen zag ik dat het om drie of vier verschillende plekken zou gaan en dat je heel veel ervaringen kon opdoen ook buiten het ministerie om waar je zou worden geplaatst. Toen dacht ik: nou, dat is wel interessant om zo je carrière te beginnen. (Hakan staat op een roltrap die omhooggaat.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER Toen ik me als Rijkstrainee inschreef, kwam ik erachter dat ik was ingedeeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat had ik niet als eerste keus, dat was Veiligheid en Justitie omdat ik jurist ben. Maar ik kwam er al snel achter dat het goed bij mij past vanwege de onderwerpen, maar ook vanwege de sfeer die hier hangt. (Hij zit te werken achter een computer.) Onderwerpen als uitkeringen mensen die met een beperking weer aan het werk willen pensioenen, kinderopvang. Allerlei onderwerpen die echt op het maatschappelijk vlak liggen. Mijn eerste praktijkervaring was toen ik op werkbezoek ging in Zwolle. Dat was bij een leerwerktraject voor jongeren met een beperking die werden opgeleid tot fietsenmaker. Toen zag ik dus met eigen ogen hoe zij de theorie in de praktijk uitvoerden en zag ik ook dat die jongeren helemaal op hun plek waren. En toen dacht ik van: ja, dit past wel bij mij, dit gaat om mensen en deze mensen worden geholpen en die komen verder in de samenleving. Mijn tweede werkplek was buiten het ministerie dat was bij de Nationale ombudsman. Daar heb ik als projectleider een eigen project gehad. Gedurende die vijf maanden heb ik ook op andere projecten meegedraaid om zo veel mogelijk van de organisatie mee te krijgen. Je merkt dat het werk dat je doet, de wetgeving waar je over adviseert voorstellen waar je over adviseert, die gaan dan over zaken die dan gevolgen hebben voor burgers. (Mensen zitten aan een tafel te vergaderen.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER Werken voor de Rijksoverheid als jurist is bijzonder omdat ik heb gemerkt dat je met heel veel verschillende rechtsgebieden te maken hebt. Bij mij was het niet alleen beperkt tot bestuursrecht want ik kreeg ook met strafrecht of met fiscaal recht te maken. En dat maakte het extra interessant, omdat het gevarieerd was. Ik ben trots op de ontwikkelingen die ik heb gemaakt tijdens mijn periode als Rijkstrainee. Nu merk ik dat ik zelfverzekerder ben. Ik stap eerder op mensen af, pak kansen eerder op, ik neem eerder initiatief. En dat is toch wel waar ik het meest trots op ben. (Beeldtekst: Het Rijkstraineeprogramma. Zo veelzijdig als Nederland zelf. Werken voor Nederland. www.werkenvoornederland.nl.) DE LEVENDIGE MUZIEK EBT WEG

Verhalen van Rijkstrainees

Andere traineeships

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon