Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Rijkswaterstaat Traineeship

Het Rijkswaterstaat Traineeship duurt 18 maanden en is gericht op afgestudeerde masterstudenten in (civiele) techniek, ICT, duurzaamheid en milieu, inkoop, water- of verkeersmanagement. Je werkt 3 keer 6 maanden op een andere plek binnen Rijkswaterstaat.

Bij Rijkswaterstaat werk je in een fascinerende en innovatieve omgeving aan projecten die er echt toe doen. Kleine en grote projecten die de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van Nederland dienen. Om dat te bereiken leggen wij tal van verbindingen in Nederland. Letterlijke verbindingen in de vorm van snelwegen en hoofdwaterwegen. Maar ook verbindingen tussen visie, beleid en uitvoering bij grote infrastructurele projecten. Wil jij hieraan bijdragen? Ontdek wat het traineeship inhoudt en hoe je kunt solliciteren.

  • Je hebt een masterstudie afgerond op het gebied van (civiele) techniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, IT,  water- of verkeersmanagement, inkoop of een vergelijkbare studie.
  • Je hebt je tijdens of na je studie (aantoonbaar) geïnteresseerd in het werkveld van Rijkswaterstaat.
  • Je wilt de mogelijkheden van Rijkswaterstaat als werkgever in de breedte ontwikkelen.
  • Je bent bereid om gedurende het traineeprogramma op verschillende plekken in Nederland te werken.
 • Het traineeship van Rijkswaterstaat duurt 18 maanden. In die periode werk je 3 keer 6 maanden op een andere plek binnen Rijkswaterstaat. Zo kun je je in de breedte ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een traineeopdracht in vitale assets, industriële automatisering, tunnels, smart mobility, hoogwaterbescherming, contractbeheer, innovatie en duurzaamheidsmaatregelen. Je werkt dan bijvoorbeeld nauw samen met een technisch- of contractmanager. Je voert je werk uit op verschillende plekken in Nederland.

  Vakgebieden

  Tijdens het traineeship doe je ervaring op binnen verschillende vakgebieden. Bijvoorbeeld als projectmanager, omgevingsmanager, contractmanager of risicobeheerser. Of je specialiseert je op het gebied van techniek, informatievoorziening, inkoop of financiën.

  Inkoop

  Inkopers begeleiden de aanbesteding van projecten die Rijkswaterstaat uitvoert. Als trainee stel je kaders op voor een internationale aanbesteding. Of je werkt mee aan de gunning van een project. Als inkoopdeskundige gaat het jou dan ook niet alleen om het krijgen van de laagste prijs. Je wilt ook dat het werk kwalitatief goed wordt uitgevoerd en dat het project binnen het budget wordt uitgevoerd.

  Lees meer over inkopers bij Rijkswaterstaat of bekijk de video van Frank Hoogenboom, contractmanager

  Techniek

  Technische kennis is van groot belang binnen de projecten van Rijkswaterstaat. Als trainee geef je binnen een team van deskundigen vorm aan deze projecten. Bijvoorbeeld door mee te denken over grote infrastructurele projecten als een sluisrenovatie of de aanleg van een snelweg. Je bent betrokken bij de planvormingsfase, de aanbestedingsfase en de uitvoeringsfase.

  Lees meer over technisch specialisten bij Rijkswaterstaat

  Verkeer en watermanagement

  Verkeer en watermanagement beheert en ontwikkelt de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zet in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Rijkswaterstaat Verkeer- en Watermanagement zorgt ervoor dat de gebruikers van de netwerken kunnen rekenen op een goede en vlotte verkeersgeleiding, de bediening en bewaking van o.a. tunnels en bruggen en voor betrouwbare (reis- en route-) informatie. Je bent de schakel in de keten van veiligheid en vervoer en werkt daarom nauw samen met relevante regionale partners en andere onderdelen van RWS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  Informatievoorziening en ICT

  Informatievoorziening is een belangrijke taak van Rijkswaterstaat. Denk aan de ICT-systemen achter automatisch bedienbare sluizen, bruggen en stormvloedkeringen. Of aan de data van waarschuwingssystemen voor gladheid en de snel wisselende waterstanden. Als trainee kan je in de rol van projectleider aan de slag met het wijzigingen of de nieuwbouw van de informatievoorzieninginfrastructuur van Rijkswaterstaat. Je stuurt architecten en productmanagers aan om tot een concreet ontwerp te komen.

  Lees meer over ICT’ers en informatievoorziening bij Rijkswaterstaat

  Duurzaamheid en Leefomgeving

  Door te participeren in projecten op het gebied van onder andere Omgevingswet, Bodemkwaliteit, VANG, circulaire economie, en luchtkwaliteit werk je mee aan het terugdringen van de milieudruk en verduurzaming van de leefomgeving Nederland. De werkzaamheden kunnen betrekking hebben op zowel de projecten van RWS alsook projecten van bijvoorbeeld provincies, gemeenten en bedrijven.

  Opleiding

  Naast je werk binnen één van de projecten volg je een uitgebreid opleidingsprogramma waarin we je begeleiden in je (persoonlijke) ontwikkeling. Een betrokken coach ondersteunt je tijdens het hele programma. Bovendien spar je regelmatig met je medetrainees over grote vraagstukken en eventuele knelpunten in je werksituatie.

  • Je hebt een masterstudie afgerond op het gebied van (civiele) techniek, ICT, duurzaamheid en milieu, inkoop, water of verkeersmanagement.
  • Je hebt je tijdens of na je studie (aantoonbaar) geïnteresseerd in het werkveld van Rijkswaterstaat.
  • Creativiteit, innovatie en lef behoren tot jouw vaardigheden.
  • Je bent bereid om gedurende het traineeprogramma op verschillende plekken in Nederland te werken.
 • Arbeidsvoorwaarden

  Als trainee bij Rijkswaterstaat krijg je een tijdelijke aanstelling van 18 maanden. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 10.0 op basis van een 36-urige werkweek. Verder bieden we je een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Meer weten? Kijk dan op de pagina met alles over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.

  Opleidingsprogramma

  Tijdens het traineeship krijg je een speciaal ontwikkeld opleidingsprogramma dat is opgebouwd uit opleidingen, coaching en activiteiten. Iedere 6 maanden doorloop je samen met je medetrainees een opleidingsmodule. De opleidingen gaan over:

  • adviseren
  • politiek-bestuurlijke sensitiviteit
  • projectmanagement

  Functiegerichte leeractiviteit

  Samen met je medetrainees organiseer je een leerzame activiteit die past bij je functie binnen Rijkswaterstaat. Bijvoorbeeld een rondleiding in de Tweede Kamer of een bezoek aan de kamercommissie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  Pizza-overleg

  Iedere 3 maanden is er het zogenaamde pizza-overleg: een avondbijeenkomst met en door jouw medetrainees. Zo leer je de organisatie beter kennen. We betrekken hier regelmatig trainees van andere, voor Rijkswaterstaat belangrijke, organisaties bij.

  Trainee Trophy

  Tegen het einde van het traineeprogramma neem je deel aan een multidisciplinaire projectweek: de Trainee Trophy. We dagen je uit een innovatieve oplossing te bedenken voor een vraagstuk uit de praktijk.

 • 7 september 2020 starten we met een nieuwe groep Rijkswaterstaattrainees. De sollicitatieprocedure duurt in totaal ongeveer 6 weken.

  Planning 2020

  Sollicitatieperiode 18 mei 2020 t/m 14 juni 2020
  Selectiedagen

  26 juni 2020 en 3 juli 2020

  Start traineeship 7 september 2020

  Een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

  Informatie- en meeloopdagen

  Rijkswaterstaat organiseert verschillende informatie- en meeloopdagen over het Rijkswaterstaat Traineeship. Zie hiervoor de agenda van Werken voor Nederland. Wil je meer weten over het Rijkswaterstaat Traineeship? Lees alles over traineeships bij Rijkswaterstaat

 • Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het Rijkswaterstaat Traineeship? Lees alles over traineeships bij Rijkswaterstaat of neem contact op via mail.

   

   

   

   

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon