Een gebruikersonderzoek doen voor een nieuw zaaksysteem

Tim van Waas doet een hbo-studie ICT aan de Haagse Hogeschool en is ICT-stagiair bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM is een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Zo houdt de ACM toezicht op de mededinging, een aantal specifieke sectoren (energie, telecom, vervoer en post) en het consumentenrecht. Consumenten kunnen er terecht voor informatie en advies. Bedrijven voor het doorgeven van fusieaanvragen en signalen over andere bedrijven die zich niet aan de regels houden. Als een bedrijf in strijd met de wet handelt treedt de ACM hiertegen op.

Gebruikersonderzoek

Als afstudeeropdracht doet Tim onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van een nieuw zaaksysteem genaamd DOX, dat binnen de hele ACM wordt geïmplementeerd. In DOX worden documenten en dossiers gemaakt van alle toezicht- en reguleringsonderzoeken van de ACM. Het systeem bundelt documenten die bij een rechtszaak horen. Gebruikers kunnen deze vervolgens met één druk op de knop printen. Tim onderzoekt wat gebruikers van het DOX-systeem vinden. Met deze gebruikerservaringen optimaliseert hij samen met het DOX-projectteam het systeem.

Video Player

 

Tim van Waas. Stagiair ICT, Autoriteit Consument & Markt Ik loop stage bij ACM omdat ik bewust voor een stukje kwaliteit wilde kiezen. Voor een groot project. Dat het heel uniek maakt eigenlijk. Dat je de complexiteit van zo'n project, het rennen en vliegen ervan goed kan meemaken. Bij commerciële opdrachtgevers gaat het iets meer om kwantiteit en bij de overheid gaat het juist om kwaliteit. En daarom heb ik voor de overheid gekozen. Wat mijn werk inhoudt is dat ik een gebruikersonderzoek doe naar een nieuw zaaksysteem. Dat op dit moment wordt geïmplementeerd. Dat onderzoek doe ik vanuit de gebruiker. En daarmee onderzoek ik wat de gebruiker ervan vindt. Een stukje implementatiemanagement. En daarmee adviseer ik het hele projectteam om het zaaksysteem nog beter te maken. De gebruikersinterviews doe ik altijd in een belhokje. En daar interview ik eerst de gebruiker en vervolgens neem ik een gebruikerstest af. Uiteindelijk bundel ik de resultaten van alle gebruikers en daarmee adviseer ik ACM. Wat ik heb geleerd is om te denken vanuit verschillende perspectieven en dat een systeem niet wordt gebouwd vanuit de systeembouwers maar vanuit de gebruikers. En dat de gebruikers de systeembouwers input leveren over hoe het systeem eruit moet komen te zien. Richard van der Boon. Stagebegeleider, Autoriteit Consument & Markt Wat we van een stagiair verwachten is dat hij zich realiseert dat een stage bij de overheid geen 'walk in the park' is. We verwachten echt iets van een stagiair. We verwachten dat hij analytisch voldoende is. Dat hij communicatief vaardig is. Dat hij bereid is om zijn kennis te delen. We willen het product dat een stagiair oplevert ook echt bruikbaar opgeleverd zien. Tim is als stagiair een goede toevoeging aan het team. Hij neemt zijn theorie mee. Hij is ook bereid om zijn theorie te delen met ons. Hij is ook aanwezig bij het overleg. Hij vult enorm goed aan. Wij leren van hem en een stagiair moet van ons leren. Tim van Waas De sfeer bij ACM is ontspannen. En vooral professioneel. De eerste adviezen die ik heb gegeven aan ACM die worden ook al direct opgevolgd. En daardoor heb ik echt het gevoel dat er naar mij geluisterd wordt. Ik ga hier zeker mijn leerdoelen bereiken. Ik heb nu al meer bereikt dan ik vooraf had gedacht!

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon