25 jaar Rijkstraineeprogramma: 'Meer vertrouwen in mijn eigen capaciteiten'

Publicatiedatum 19-04-2022

Sakura de Vries is in september 2021 als Rijkstrainee begonnen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) én het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Sakura zit in de 24ste tranche van het Rijkstraineeprogramma (RTP) dat in 2022 maar liefst 25 jaar bestaat.

Persoonlijke ontwikkeling

Sakura: ‘Na mijn studie internationale economie heb ik overwogen om meteen te gaan werken. Met 23 jaar vond ik mezelf daarvoor nog vrij jong, ik kwam letterlijk net uit de schoolbanken. Bovendien wilde ik iets meer sturing krijgen en niet meteen vastzitten aan een bepaalde lijn van ontwikkeling. Bij het RTP krijg je ruimte en tools om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Ook leer je welke professionele vaardigheden je kunt inzetten bij de overheid. Er is hier zoveel te doen op vele verschillende thema’s, dat je jezelf blijft stimuleren.

Uiteenlopende taken en onderwerpen

Het is een dynamisch traineeship waarbij je je bezighoudt met uiteenlopende taken en onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatcrisis, HR-beleid maar ook werk bij een uitvoeringsorganisatie of een toezichthouder. Doordat je start met een groep, voel je je ook niet zo alleen aan het begin van je carrière. In mijn lichting zitten ongeveer 155 trainees verdeeld over 12 ministeries, waarvan 30 - inclusief mijzelf - bij het ministerie EKZ en LNV. Iedereen zit op een andere werkplek, alleen het opleidingstraject van ongeveer 8 uur per week komt overeen. Je volgt je eigen voorkeuren, maar je hebt ook uitwisselingen met elkaar. Daardoor leer je het ministerie en de Rijksoverheid nog beter kennen.

Vertrouwen in eigen capaciteiten

Het RTP heeft me meer vertrouwen in mijn eigen capaciteiten gegeven. Tijdens mijn studie had ik het idee dat ik alles voor mezelf deed als eigen verrijking. Nu doe ik het voor de Nederlandse samenleving. Dat motiveert. Ik had het niet gedacht, maar ik heb nu een relaxter leven dan tijdens mijn studie. Mijn werk-privé balans is dik in orde. Als student kon ik alles wat ik nog moest doen in mijn weekend veel minder goed loslaten dan nu. Daar word je bij het RTP ook in begeleid. Net als omgaan met werkdruk en wat je moet doen als het je te veel wordt.

Ruimte voor twijfel

Ik twijfel nog wel tussen de ministeries EZK en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gelukkig krijg je de ruimte om dat uit te vogelen. Samen met mijn coördinator spreek ik daarover. Hij kent afdelingen waar ik het bestaan niet van wist. Zo ontdek ik veel meer en beter wat bij me past. Voordat ik hieraan begon, heb ik ook overwogen om een traineeship bij verschillende bedrijven te doen. Als je daartussen twijfelt, kun je jezelf het beste de ‘waarom vraag’ stellen. Waarom zou je een commerciële partij gaan werken, en waarom bij overheid? Waar haal je langdurige motivatie uit? Bij een commerciële partij krijg je misschien hoger salaris, maar kun je daar de komende 20 jaar op teren?

Unieke kans

Ik kan iedereen aanraden ervoor te gaan. Het is een ontzettend mooie kans om dit allemaal mee te mogen maken. En onthoud dat je meer spijt krijgt van de dingen die je niet doet dan die je wel doet. Uiteindelijk wil ik graag aan de slag met economie, op het internationale snijvlak van Nederland en China. Omdat ik half Taiwanees, half Nederlands ben, heb ik affiniteit met Azië. China wordt een steeds grotere speler in de wereld. Ik zie de behoefte vanuit Nederland om expertise op te bouwen om daarmee om te gaan, in positieve en in negatieve zin. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Ik kijk dan ook heel erg uit naar mijn detachering waarbij ik 6 maanden naar China ga. Ik ben er al wel op vakantie geweest, maar nu mag ik vanuit Nederlands perspectief bijdragen. Dat voelt als een unieke kans.'

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon