Zo werkt de nieuwe selectieprocedure van het Rijkstraineeprogramma

Publicatiedatum 13-04-2023

Word jij een van de nieuwe rijkstrainees? In een slim doordachte selectieprocedure kijken we naar wie je bent, wat jouw drijfveren zijn en over welke talenten je beschikt. Deze selectieprocedure is in 2022 volledig vernieuwd. Laagdrempeliger, breder en inclusief. Zet jij de stap? We leggen je graag uit wat je kan verwachten.

Dit zijn de criteria

Met élke universitaire studie kun je solliciteren. Of het nu gaat om klassieke talen, biologie of rechten. Om iedereen een gelijke kans te geven op een plek als Rijkstrainee, heeft de Rijksoverheid een aantal vaste criteria:
 

  • Je hebt je wo-master afgerond bij de start van het programma op 1 september 
  • Je bent maximaal 2 jaar geleden afgestudeerd op 1 september 
  • Je bent minimaal 32 uur beschikbaar en hebt geen andere verplichtingen
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een werkvergunning om in ons land te kunnen werken

Iedereen die aan deze criteria voldoet, is van harte welkom om te solliciteren. Welke studie je hebt gedaan maakt bijvoorbeeld niet uit. ‘Zelf heb ik als Intensive Care verpleegkundige een master Verplegingswetenschappen gedaan. Nu op mijn 30ste ben ik trainee bij VWS, bij de Directie Informatiebeleid/CIO en inmiddels bij Curatieve Zorg, het acute zorg cluster. Dus twijfel niet, solliciteer gewoon, ook als je een vakinhoudelijke achtergrond hebt’, vertelt Thomas Smits, rijkstrainee. 

Thomas Smits

Dossier aanmaken

Je voldoet aan de harde eisen, en wilt solliciteren? Maak dan een dossier aan in onze online omgeving. Vanuit een talentgerichte benadering willen we graag weten wat jou motiveert.  Welke opleidingen je hebt gedaan, wat je (werk)ervaring is. Daarmee ben je al een heel eind op weg. ‘Werk in een rustige omgeving aan jouw dossier. Zorg dat je niet gestoord wordt. Laat gerust iemand met je meelezen. Of reflecteer samen met een bekende op jouw motivatie en talenten, om deze nog scherper uit te diepen en te verwerken’, geeft Iris Peek als tip. Zij is programmamanager bij Leeuwendaal, de organisatie die verantwoordelijk is voor de centrale selectie van rijkstrainees.

Van schitterende misser tot kwaliteitenscan

‘We vragen je ook in je online dossier een schitterende misser te beschrijven. Waar en wanneer ben je een keer onderuit gegaan en wat heb je daarvan geleerd?’, vertelt Esther van Egmond, programmamanager RTP. Daarnaast kun je vertellen over je motivatie in het onderdeel ‘I love RTP’. Waarom wil jij als trainee een bijdrage leveren aan de wereld van morgen? Een ander onderdeel van je dossier is de rijkskwaliteitenscan. Met deze persoonlijkheidsvragenlijst brengen we nog scherper in beeld wie jij bent.

Game based assessment

Een compleet nieuw en innovatief onderdeel van het online dossier is het game based assessment. Dat is een wetenschappelijk onderbouwd instrument met een hoge validiteit en betrouwbaarheid. ‘Elke kandidaat vragen we om 9 verschillende games te spelen. In 1 game blaas je bijvoorbeeld ballonnen op. Die knappen op een gegeven moment. Wat doe je bij de volgende ballon? Het zijn niet zomaar spelletjes die je speelt. Het geeft ons een indruk van hoe je omgaat met situaties. Ben je een doorzetter? Of ben je in staat je gedrag aan te passen? Je hoeft overigens geen ervaring te hebben met gamen. Het werkt allemaal heel intuïtief’, verheldert Iris. ‘Het invullen van het alle onderdelen van het dossier, inclusief het spelen van de games, kostte me zeker een halve dag. Langer dan ik verwacht had. Ik raad daarom iedereen aan om op tijd te beginnen, niet op het laatste moment’, zegt Youp Theunisz, rijkstrainee. ‘De games die je speelt, de vragen die je beantwoordt: het is allemaal gericht op jou als persoon. Ik werd er niet nerveus van. Je bent immers zoals je bent, je kunt je niet anders voordoen’, vult Isabel Pieterse, ook rijkstrainee, aan.

Beoordeling dossiers

De ingevulde online dossiers worden beoordeeld door Leeuwendaal. Dit bureau speelt de kandidaten die eruit springen door aan de ministeries. Iris: ‘Gemiddeld beoordelen we maximaal 10 kandidaten per traineeplek. Vervolgens selecteren de ministeries daaruit 3 potentiële trainees. Zij mogen door naar de selectiedag.’ Esther vult aan: ‘Laat je nooit weerhouden om te solliciteren. Ook niet als je een beperking hebt, of een diagnose. We zijn altijd bereid om samen met jou te kijken of een aanpassing in de selectieprocedure gewenst en mogelijk is’.

Kennismaken met een ministerie

Veel ministeries regelen voorafgaand aan de selectiedag een activiteit voor de kandidaten. Of het nu gaat om een lunch, een quiz of een rondleiding. Zo ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Radha Jharap, traineecoördinator bij OCW, vertelt: ‘We organiseren een bijeenkomst waar kandidaten meer te horen krijgen over ons werkveld en vragen kunnen stellen.’ Haar collega Astrid van Eeten bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) doet iets soortgelijks: ‘Tijdens een Q&A sessie maken de kandidaten kennis met IenW en is er ruimte om vragen stellen aan medewerkers, IenW trainees en aan ons, de traineemanagers.’ 

Radha Jharap

verRijkingsdag: laat zien wie je bent

Vervolgens breekt een spannend en boeiend moment aan: de verRijkingsdag. Ook hier krijg je volop de gelegenheid om jezelf vanuit verschillende invalshoeken te laten zien. Van tevoren krijg je informatie ter voorbereiding. ‘We vertellen je van tevoren welke 2 onderdelen er op het programma staan, op welke competenties je wordt beoordeeld en hoe de dag eruitziet. Zo weet je wat je kunt verwachten en heb je de kans om jezelf op 2 verschillende manieren te presenteren’, benadrukt Iris. Er zijn die dag 2 onderdelen: een gesprek en een observatieopdracht. ‘Er werd gevraagd naar mijn ontwikkelpunten. Wat wil je graag leren, in hoeverre kun je feedback van anderen ter harte nemen, sta je open voor reflectie?’, verduidelijkt Youp.

In gesprek

Je ontmoet tijdens je gesprek altijd minimaal 2 selecteurs. ‘Deze selecteurs hebben een stevige werkervaring, brede sollicitatie-ervaring en zij hebben zo veel mogelijk een verschillende achtergrond. Onze ervaring van de afgelopen jaren is dat een diverse groep selecteurs een voorwaarde is voor de selectie van een diverse groep rijkstrainees. Dat is waar we op mikken’, aldus Astrid. 

Isabel Pieterse

STARR-methode

‘In de gesprekken gebruiken we de STARR-methode. Dat geeft kandidaten de kans om met concrete voorbeelden te laten wie zij zijn en welke talenten en competenties zij in huis hebben. Dat kun je van tevoren oefenen’, vertelt Radha. ‘We willen zoveel mogelijk biasvrij selecteren’, vervolgt ze. ‘Vrij van aannames. Onze selecteurs worden dan ook getraind om met verschillende brillen naar een kandidaat te kijken. Zodat we de focus kunnen leggen op het potentieel van mensen.’ Isabel: ‘Natuurlijk moet je kunnen laten zien dat je over bepaalde competenties beschikt. Met concrete voorbeelden.’

Observatie- of schriftelijke opdracht

Dan is er nog een onderdeel dat zich richt op jouw werkstijl. Wat typeert jou? Wij zijn benieuwd hoe jij werkt. 'In deze opdracht geven we je bijvoorbeeld een samenwerkingsopdracht, een pitch of vragen we je om een casus ter plekke uit te werken', licht Iris toe. Ook kiezen sommige ministeries bij dit onderdeel voor een schriftelijke opdracht. ‘De samenwerkingsopdracht die ik kreeg, was erg leuk. We moesten samen een casus bespreken. Aan ons de vraag om dat maatschappelijk verantwoord op te lossen’, aldus Thomas.

Thomas Smits

Selectiebeslissing

Op basis van alle onderdelen komen de selecteurs tot een weloverwogen beslissing. Esther: ‘Als kandidaat kan je met onderdelen compenseren. Doorslaggevend is het totaalbeeld.’ De aankomende rijkstrainees krijgen een telefoontje met het goede nieuws. Radha vult aan: ‘Ben je het niet geworden? Ook dan krijg je feedback op hoe je het gedaan hebt. Nuttige kennis voor een volgende sollicitatie! Ook vragen we je of onze rijksbrede recruiter contact met je mag opnemen. Er zijn al heel wat mensen op die manier aan een mooie startersfunctie gekomen’. 

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon