Hierom word je trainee bij de Rijksoverheid

Jezelf ontwikkelen op de manier die bij jou past, uitgaan van je eigen motivatie én impact maken op Nederland. Als trainee bij de Rijksoverheid kan het. Wij matchen je met verschillende opdrachten, zodat je een goed beeld krijgt van meerdere rijksorganisaties. Trainees Ecem, Jens, Rosemarijn, Own, Saloula en Denzel vertellen je graag meer.

Hey! Jij wilde alles weten over de traineeships bij de Rijksoverheid, toch? Kom, ik vertel je. Kijk, ik heb hier voor gekozen omdat ik altijd wil weten hoe alles zit. En als trainee heb je de unieke kans om jezelf op verschillende vlakken te ontwikkelen. Voor mij was het een last minute beslissing ik ben geen rasechte ambtenaar.. maar dat taboe wil ik juist doorbreken en mijn geluk hier nu vinden. We hebben trouwens zo een meeting, loop je mee? Wij hebben hier allemaal verschillende diploma's en interesses. Jouw motivatie is daarbij belangrijker dan je studie-achtergrond. En misschien vind je niet meteen de perfecte match. Maar dat maakt niet uit, want uiteindelijk ben je eigenaar van je eigen proces. Nou jongens, dat gezegd valt er nog voldoende te doen. Ja, dat klopt. Want ik hou me bezig met wat ik leuk vind... want we houden hier rekening met je brede interesses. En het mooie is, dat doe je niet alleen maar met je medetrainees en collega's. Naarmate je de organisaties beter leert kennen.. mag je ook zelf functies aandragen. Je word hoe dan ook goed gematcht. We werken hard en vaak aan belangrijke thema's... maar combineren we dat ook altijd met gezelligheid. Hier op kantoor, maar ook daarbuiten. Zo zijn we laatst met 180 trainees naar Brussel geweest. Dat was echt fantastisch. Maar ook is er een activiteitencommissie die onder andere gala's organiseert. Maar niks verplicht hoor. Je bepaalt natuurlijk zelf of dat iets is voor jou of niet. Het fijnste vind ik dat je vanaf moment één veel zelfstandig kan werken. Als trainee wordt je serieus genomen en krijg je direct heel veel verantwoordelijkheden. Een normale werkdag start voor mij rond 09:00 uur op kantoor. Ik werk door de week... aan 3 verschillende projecten en we hebben één zogenoemde trainee dag. Je hebt of een opleidingsdag of je werkt aan opdrachten. Maar eigenlijk is er geen standaarddag als trainee. De dagen variëren van officiële werkbezoeken tot lunches met collega's. Als het kan ga ik even gymmen op kantoor of wandelen in de buitenlucht. Je hebt natuurlijk kantoordagen, maar je hebt ook thuiswerkdagen. En op thuiswerkdagen werk ik graag in een cafeetje met lekkere koffie. En wel zo gezellig. Onzekerheid over baangarantie, dat is niet nodig. Uiteindelijk komen de meeste van ons bij de overheid terecht. Door ons grote netwerk. Maar waar je echt terechtkomt. Dat is jouw feestje. Lijkt het jou nou ook wat? Solliciteer dan gewoon! En mijn tip aan jou is... wees vooral gewoon lekker jezelf en denk na over wat jij wil bereiken. Wij zijn op zoek naar die enthousiastelingen!

Jij staat centraal

Jouw motivatie is belangrijker dan je studieachtergrond. Leg daarom goed uit waarom je bij de Rijksoverheid wilt werken. Weet je nog niet precies bij welk ministerie je aan de slag wilt? Dat geeft niet. Dat vogelen we samen uit. Als jij uitlegt waarom je iets wilt, valt er altijd over te praten.

‘Mijn werk-privé balans is dik in orde. Als student kon ik alles wat ik nog moest doen in het weekend veel minder goed loslaten dan nu. Daar word ik goed in begeleid. Net als omgaan met werkdruk - Sakura, oud-trainee’

Jouw ontwikkeling op de 1e plaats

Als trainee krijg je de ruimte en tools om jezelf te ontwikkelen. Je leert jouw professionele vaardigheden gebruiken en oriënteert je breed binnen het werkveld van de Rijksoverheid. Omdat je opdrachten uitvoert bij verschillende rijksorganisaties krijg je een goed beeld van je opties na je traineeship.

Tips van trainees

  • 'Wees niet bang om te vragen of je mee mag kijken. Iedereen staat ervoor open om over het werk te vertellen, ze vinden dat alleen maar leuk. Als trainee krijg je meteen veel vertrouwen én vrijheid om te groeien.' (Donna, data-trainee)
  • 'Blijf vooral jezelf. Wees eerlijk en geef goed aan wat je wilt en niet wilt. Zo krijg je opdrachten die echt goed bij je passen.' (Noah, cybertrainee)
  • 'Stap vooral naar een recruiter. Ministeries organiseren studentendagen en open dagen. Met een groep studenten ga je een dagje naar een ministerie, je krijgt uitleg, een casus en medewerkers van verschillende afdelingen vertellen wat zij doen. Daar zijn recruiters aanwezig met wie je contact kan leggen.' (Maurid, oud-financial trainee)
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon