Datatrainee Donna: ‘Wees niet bang om vragen te stellen’

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werken verschillende Rijks I-trainees mee aan de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. De IND heeft te maken met mensen die om verschillende redenen naar Nederland komen. Van vluchtelingen die in het eigen land niet veilig zijn, tot kennismigranten die hun talent internationaal willen ontwikkelen. Werken bij de IND is werken voor de wereld.

Donna Mollé is data trainee bij het Data Expertise Centrum (DEC) van de IND. Ze studeerde econometrie aan de Universiteit van Amsterdam en deed een specialisatie data science. Haar eerste baan was als data scientist bij een consultantsbureau, maar ze wilde graag iets doen voor de samenleving. Daarom solliciteerde ze voor het Rijks I-Traineeship.

Donna: ‘Ik ondersteun nu verschillende directies door modellen te ontwikkelen en data-analyses uit te voeren. Er is een tool gebouwd die gebruik maakt van een large language-model om juridische bronnen beter doorzoekbaar te maken. Hiermee kunnen juridisch analisten makkelijker en sneller verschillende bronnen doorzoeken om relevante wet- en regelgeving rondom immigratie te vinden. We zijn nu bezig met de validatie van dit model.

Grote betrokkenheid

Voor de validatie ga ik in gesprek met juristen en breng ik de verbeteringen in kaart. Met deze informatie maken we een advies of we er wel of niet mee door moeten gaan. Het is erg leuk dat je met verschillende disciplines samenwerkt. Er zijn altijd meer vragen dan je verwacht en het is belangrijk dat het proces zorgvuldig verloopt.

De betrokkenheid bij de IND is erg groot. Collega’s praten graag over hun werk. Als trainee krijg je zoveel te zien van de organisatie. Laatst mocht ik bijvoorbeeld een zitting bijwonen.

 

Rijks I-Traineeship Donna

‘Tijdens het Rijks I-traineeship bouw je snel een heel netwerk op’

Iets betekenen voor de samenleving

De reden om me aan te melden voor het Rijks I-Traineeship was dat ik graag iets wilde doen dat dichter bij mensen stond. Ik wil iets betekenen voor de samenleving. Hier heb ik de mogelijkheid om Rijksbreed drie verschillende opdrachten te doen, zodat ik echt mijn plek binnen de overheid kan vinden. Verder is het heel leuk dat we samen met een groep trainees zijn begonnen, die ik ook regelmatig naast het werk zie om te lunchen of borrelen. Zo bouw je snel een heel netwerk op.

Hoe werkt de Rijksoverheid

In de eerste trainingen heb ik veel geleerd over hoe de Rijksoverheid in elkaar zit: hoe werkt het precies en welke organisaties zijn er allemaal? Dit was erg leerzaam. De volgende training gaat meer in op persoonlijke ontwikkeling. In de toekomst wil ik als data science-expert aan de slag bij een uitvoeringsorganisatie van de overheid. Dichtbij de mensen waarvoor je het doet. Of ik ga nog promoveren.’
Donna’s tips voor toekomstige trainees? ‘Wees niet bang om te vragen of je mee mag kijken. Iedereen staat ervoor open om over het werk te vertellen, ze vinden dat alleen maar leuk. Als trainee krijg je meteen heel veel vertrouwen én vrijheid om te groeien.

Over Donna

Donna Mollé studeerde econometrie aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie data science. Haar 1e baan was data scientist bij een consultantsbureau. Donna speelt viool in verschillende orkesten en houdt van Latin dansen.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon