Rijks I-Traineeship (ICT, Data, Cyber)

Het Rijks I-Traineeship is voor net of bijna afgestudeerde hbo'ers en wo'ers dé start van een carrière bij de Rijksoverheid. In 2 jaar tijd ontwikkel jij je tot professional op het gebied van ICT, Data of Cyber door mee te werken aan actuele I-vraagstukken bij verschillende rijksorganisaties. Met jouw nieuwe kennis en innovatieve inzichten draag jij bij aan de toekomst van Nederland.

In 2 jaar tijd voer jij 3 opdrachten uit van 8 maanden bij verschillende rijksorganisaties. Hier werk je mee aan actuele vraagstukken met maatschappelijke impact, leer je ‘on the job’, bouw je een breed netwerk op en maak je kennis met werken bij de Rijksoverheid. Daarnaast krijg je vanuit het traineeship verschillende vakgerichte opleidingsdagen aangeboden waarmee je jouw skills en kennis op het gebied van ICT, Data of Cyber uitbreidt. De kennis die je al hebt of opdoet pas je direct toe tijdens jouw opdracht. Met behulp van een ontwikkeltraject werk je aan jouw eigen ontwikkeling en ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik bereiken? Zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling ga jij vooruit.

Opdrachten binnen hele Rijksoverheid

Als Rijks I-trainee kun jij opdrachten uitvoeren binnen de hele Rijksoverheid. Deze zijn erg divers en kunnen beleidsmatig, procesmatig, projectmatig, technisch of uitvoerend van aard zijn. Voor de start van jouw traineeship word je aan jouw eerste opdracht gematcht. De tweede en derde opdracht kies of zoek je zelf. Zo krijg je een mooie kans om bij diverse organisaties de sfeer te proeven en veel kennis, kunde en ervaringen op te doen.

Het Rijks I-Traineeship is bedoeld voor pas afgestudeerden met een I-achtergrond. Afhankelijk van jouw interesses, kennis en vaardigheden kies je voor één van de 3 tracks binnen het Rijks I-Traineeship: ICT, Data of Cyber.

Je kunt kiezen tussen deze tracks

Loop jij warm voor thema’s zoals informatiemanagement, privacyvraagstukken, digitale transformatie, innovatie, informatiebeveiliging en veranderde I-wetgeving? Ben jij de toekomstige trainee die de Rijksoverheid op ICT-gebied graag verder helpt? Kies dan voor de ICT-track van het Rijks I-Traineeship.

Als ICT-trainee krijg je veel mee van de verschillende rijksorganisaties en hun ICT-uitdagingen. Jouw opdracht kan bestaan uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op ICT-gebied, onderzoek doen naar digitale samenwerking, herformulering van informatiebeveiligingsplannen, analyses uitvoeren, nieuwe toepassingen implementeren of juist toffe applicaties mee helpen ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het opleidingstraject van een ICT-trainee

Het opleidingstraject start voor elke trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Later gaan we dieper in op ICT-specifieke onderwerpen. Deze opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Diverse opleidingsorganisaties verzorgen de lesdagen, denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot de I-functie, oftewel: hoe is de ICT binnen de Rijksoverheid georganiseerd? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, denk hierbij aan UX Design, design thinking, I-beleid, informatiemanagement, security & privacy, Artificial Intelligence (AI), IT-ethiek en coderen. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van onze ICT-trainees en concrete voorbeelden van hun opdrachten? Lees dan het interview met Emma en met Tim & Hemin, of bekijk hieronder de vlog van Kim. 

*Muziek speelt* Hoi, ik ben Kim. ICT-trainee bij het Rijks I-Traineeship. Mijn eerste opdracht volg ik bij Doc-Direkt. Dat is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik neem je mee. Mijn opdracht is voor Doc-Direkt, zij brengen de informatiehuishouding van de Rijksoverheid op orde. Aan de ene kant is dat het bewerken en beheren van papieren archief… en aan de andere kant is dat de digitale informatiehuishouding. Wat ik precies doe, is onderzoek naar de interne bedrijfsvoeringsystemen die wij gebruiken. Denk hierbij aan systemen om documenten te verwerken of om informatie van het archief in te bewaren. Dagelijks breng ik veel tijd door achter de computer. Maar om informatie in te winnen voor mijn onderzoek, ga ik graag het gesprek aan met collega’s. Deze informatie gebruik ik vervolgens om verschillende perspectieven toe te lichten in het onderzoeksrapport. Binnen mijn opdracht krijg ik ontzettend veel mogelijkheden en vrijheid. Zo word ik meegenomen naar verschillende overleggen, maar krijg ik ook ruimte om congressen en workshops bij te wonen. Ik heb gekozen voor het Rijks I-Traineeship om de overgang tussen theorie en praktijk in de ICT te versoepelen. Het fijne aan dit traineeship vind ik dat je drie keer de mogelijkheid krijgt om een andere werkplek te bezoeken. Hierdoor doe je ervaring op op verschillende plekken, bouw je een netwerk op en kun je vrienden maken. Het I-Traineeship is meer dan alleen werken voor je opdrachtgever. Eens in de twee weken volg je een opleidingsdag. Deze opleidingsdagen hebben altijd een specifiek thema. Zo leer je wat werken bij de Rijksoverheid precies inhoudt. Je leert ICT-inhoudelijke dingen en je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Het allerleukste wat dit traineeship mij gebracht heeft zijn nieuwe vriendschappen. Ook buiten het werk om doen we genoeg leuke dingen. Denk hierbij aan pubquizen, naar het spelletjescafé gaan en boulderen. En boulderen, je hoort het. Nou dit was mijn dag, leuk dat jullie keken. Tot ziens! Titel: Logo Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties Ook Rijks I-trainee worden? Check: www.rijksitraineeship.nl Rijks I-Traineeship @rijksitraineeship Logo UBR - Rijks I-TRAINEESHIP *Music ends*

Word jij enthousiast van termen als datavisualisatie, datadashboards, informatievoorziening, privacy, innovatie en databeleid? Bijt jij je graag vast in data-gerelateerde onderwerpen en vind je het interessant om mee te werken aan en het opstellen van beleid op het gebied van data? Wil jij de Rijksoverheid helpen beter datagedreven te werken? Zoek niet verder: bij de Datatrack van het Rijks I-Traineeship ben je aan het juiste adres.

Afhankelijk van de opdrachten die je uitvoert, leer je wat er al met data wordt gedaan binnen het Rijk en bouw je mee aan het verder inzetten van data. Elke opdracht is weer anders. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld dashboards, ontsluit en structureer je datasets, implementeer je software voor data-analyses, help je rijksorganisaties om meer datagedreven te werken, of ontwikkel je datamodellen.

Het opleidingstraject van een datatrainee

Het opleidingstraject start voor elke trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Later gaan we dieper in op data-specifieke onderwerpen. Deze opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Diverse opleidingsorganisaties verzorgen de lesdagen, denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot de I-functie, oftewel: hoe wordt er binnen de Rijksoverheid met data gewerkt? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, met onderwerpen als missing data and imputation, ethiek, modelleren, big data technologieën (Spark, Hadoop, etc.) en programmeertaal R. Één of meerdere universiteiten verzorgen hiervoor een data-opleiding en je leert algemene vraagstukken uit de organisatie te vertalen naar datavraagstukken en andersom. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van onze datatrainees en concrete voorbeelden van hun opdrachten? Lees dan de interviews met Martha en Floris Jan, of bekijk hieronder de vlog van Suzanne. 

*Muziek speelt* Suzanne loopt richting haar werk. Suzanne ten Oever - Datatrainee: Hoi, ik ben Suzanne. Ik ben sinds september datatrainee bij de overheid en ik doe mijn eerste opdracht hier bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en ik ga jullie vandaag een dagje meenemen in mijn dag. Binnen mijn opdracht binnen DJI doen wij onderzoek naar de datakwaliteit en daarnaast zijn we bezig met bewustwording van het belang van de data. Want hun administratie, daar moeten mensen ook goed opletten. Ook zijn we bezig met het bouwen van een dashboard en doe ik verschillende analyses. Dus ik ben eigenlijk best wel druk bezig. Suzanne neemt de lift. Suzanne ten Oever - Datatrainee: Ik ben nu bezig met het maken van een capaciteits-dashboard waarmee we laten zien hoeveel capaciteit er in de gevangenissen zit en hoeveel vrije plekken daar ook zijn. Ook ben ik bezig met het voorbereiden van een datavolwassenheidsscan die we door heel DJI breed gaan uitvoeren. In de afgelopen maanden was ik met name ook in de inrichtingen om gesprekken te voeren met de medewerkers daar. En hun dus bewust te maken van de data die ze gebruiken. *Nieuwe muziek start* Suzanne kletst met wat collega's. Suzanne ten Oever - Datatrainee: Ik heb specifiek voor het datatraineeship gesolliciteerd. Met name omdat ik benieuwd was naar de data binnen de Rijksoverheid, want we hebben hier natuurlijk echt een bak met data. Wat me ook aansprak was dat er drie verschillende opdrachten zijn van acht maanden. Dat betekent dat je echt de diepte in kan gaan met je opdracht en dat je veel meer te weten komt over de verschillende ministeries. Naast de meetings die we dagelijks hebben, en ook de andere bezigheden, biedt het Rijks I-Traineeship ook een opleiding. Het is eigenlijk een post-master data science waarin we veel leren over de praktische kennis van data science en dit ook gelijk kunnen toepassen in onze opdrachten. Doordat we natuurlijk veel met data bezig zijn heb ik iets minder het idee dat ik in nauw contact sta met de burger. Maar elke dag dat ik hier binnenloop weet ik zeker dat ik iets goeds aan het doen ben voor Nederland. Suzanne overlegt met collega's. Suzanne ten Oever - Datatrainee: Vanuit het Rijks I-Traineeship krijgen we vrij veel begeleiding. Zo hebben we een mentor, een buddy van vorig jaar en het programmateam staat eigenlijk op ieder moment voor je klaar. Zelf heb ik iets minder behoefte aan begeleiding, maar het is fijn dat je weet dat ze op ieder moment bereikbaar zijn. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk dat we hier met 75 andere trainees zijn. Dus we drinken vaak samen koffie, gaan op borrels en dan gaan we gewoon leuke dingen met z'n allen doen. Suzanne en collega's juichen. *Gejuich* Logo Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk verschijnt in beeld. Beeldmerk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschijnt hieronder. Logo UBR Rijks I-Traineeship verschijnt in beeld. Beeldtekst: Ook Rijks I-Trainee worden? #rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber Check: www.rijksitraineeship.nl LinkedIn logo. Rijks I-Traineeship Instagram logo. @rijksitraineeship *Muziek stopt*

Word jij enthousiast van het analyseren en toegankelijk maken van gegevens en wil je aan de slag met threat-hunting en forensics? Lijkt het je interessant om je te storten op awareness-campagnes en om te duiken in en adviseren over security bij complexe ICT-projecten? Kun je bovendien niet wachten om de Rijksoverheid digitaal veiliger te maken met behulp van jouw cyberskills, kennis en adviezen? Dan is de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship iets voor jou!

Als cybertrainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. Je verdiept je in cybertechnologie en -beleid en helpt rijksorganisaties om cybersecurity te integreren in hun beleid en werkprocessen. Je werkt bovendien op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. Jouw opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op het gebied van cyber. Concreet betekent dit dat je helpt met het schrijven van een crisishandboek, een quickscan uitvoert op het gebied van cyberweerbaarheid of dat je een beleidskader voor kwetsbaarhedenscans opstelt. Kortom: vanaf dag 1 ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.

Het opleidingstraject van een cybertrainee

Het opleidingstraject start voor elke trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Later gaan we dieper in op cyberspecifieke onderwerpen. Deze opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Diverse opleidingsorganisaties verzorgen de lesdagen, denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot de I-functie, oftewel: wat voor standaarden hanteert de Rijksoverheid op het gebied van cybersecurity? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, met onderwerpen als ethisch hacken, rollen en methodiek bij het beveiligen van bijzondere informatie, SCADA, cybercrime en threath intelligence. Je maakt kennis met vrijwel alle organisaties binnen de Rijksoverheid die zich bezighouden met cybersecurity en je krijgt via deze organisaties actuele casuïstiek en werkwijzen aangeboden. Bovendien haal je de benodigde internationaal erkende certificaten voor SANS en CISSP. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van onze cybertrainees en concrete voorbeelden van hun opdrachten? Lees dan het interview met Tim of bekijk hieronder de vlog van Noah.

*Muziek speelt* Noah is onderweg naar zijn werk. Noah: Hoi, ik ben Noah en ik ben Cybertrainee bij het Rijks I-Traineeship en voor mijn eerste opdracht zit ik bij CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. *Muziek verandert* Noah: Mijn afdeling CIO Rijk werkt veel samen met andere ministeries op het gebied van informatiebeveiliging. En voor mijn opdracht ben ik met alle ministeries in gesprek om te kijken hoe zij omgaan met de meest gevoelige informatie. Oftewel, kunnen de medewerkers goed inschatten wat die informatie is en kunnen ze er ook goed mee omgaan? Kortom, best wel belangrijke dingen op het gebied van Cyber. En omdat ik met zulke gevoelige informatie in aanraking kom, krijg je als Cybertrainee ook nog een screening. *Muziek speelt* Noah: Dit is mijn werkplek vandaag, hier zit ik met Laurens en Claire. En hier ben ik bezig met het uitschrijven van mijn rapport op basis van de bevindingen van mijn onderzoek. Maar daarnaast heb ik ook veel overleg met teamgenoten en werk ik mee aan andere projecten, bijvoorbeeld over het rijks brede antivirussoftware. Kortom een dag hier is elke dag anders, geen dag is hetzelfde en dat is superleuk. *Muziek speelt* Noah: Het leuke aan mijn traineeship vind ik dat je de verantwoordelijkheid krijgt over je eigen opdracht. In het begin is dat natuurlijk spannend want je wordt een beetje in het diepe gegooid. Maar naarmate je meer leert en meer doet begin je ook echt die verantwoordelijkheid te voelen. En daardoor ligt er aan het einde van je opdracht iets waar ook echt wat mee gedaan wordt om Nederland beter en veiliger te maken. Dat is natuurlijk fantastisch. *Muziek speelt* Noah: Ik heb gekozen voor het Rijks I-Traineeship omdat het me een mooie overgang leek tussen mijn studie en mijn werk. En ik heb specifiek voor Cyber gekozen omdat Cyber natuurlijk een hartstikke actueel onderwerp is, en het is hartstikke spannend,-en ik vind het heel gaaf om daar tijdens het traineeship meer over te leren en mezelf daarin te ontwikkelen. Daarnaast vind ik ook het sociale aspect, namelijk met andere trainees, ontzettend leuk. *Muziek speelt* Noah: Eén van de leukste aspecten van het traineeshipvind ik het contact met de andere trainees. Ongeveer eens in de twee weken hebben we met z’n allen een opleidingsdag waarbij we veel sociaal contact hebben. Bovendien ken ik wat trainees die in dezelfde stad wonen als ik, met wie ik wel eens ga sporten. En na elke opleidingsdag gaan we lekker borrelen. Beeldtekst: UBR Rijks I-Traineeship. Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook Rijks I-Trainee worden? #rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber. Check: Internet: www.rijksitraineeship.nl LinkedIn: Rijks I-Traineeship Instagram: @rijksitraineeship

Lees de ervaringen van Rijks-I-trainees

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon