Rijks I-Traineeship (ICT, Data, Cyber)

Het Rijks I-Traineeship is voor net of bijna afgestudeerde hbo'ers en wo'ers dé start van een carrière bij de Rijksoverheid. In 2 jaar tijd ontwikkel jij je tot professional op het gebied van ICT, Data of Cyber door mee te werken aan actuele I-vraagstukken bij verschillende rijksorganisaties. Met jouw nieuwe kennis en innovatieve inzichten draag jij bij aan de toekomst van Nederland.

In 2 jaar tijd voer jij 3 opdrachten uit van 8 maanden bij verschillende rijksorganisaties. Hier werk je mee aan actuele vraagstukken met maatschappelijke impact, leer je ‘on the job’, bouw je een breed netwerk op en maak je kennis met werken bij de Rijksoverheid. Daarnaast krijg je vanuit het traineeship verschillende vakgerichte opleidingsdagen aangeboden waarmee je jouw skills en kennis op het gebied van ICT, Data of Cyber uitbreidt. De kennis die je al hebt of opdoet pas je direct toe tijdens jouw opdracht. Met behulp van een ontwikkeltraject werk je aan jouw eigen ontwikkeling en ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik bereiken? Zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling ga jij vooruit.

Opdrachten binnen hele Rijksoverheid

Als Rijks I-trainee kun jij opdrachten uitvoeren binnen de hele Rijksoverheid. Deze zijn erg divers en kunnen beleidsmatig, procesmatig, projectmatig, technisch of uitvoerend van aard zijn. Voor de start van jouw traineeship word je aan jouw eerste opdracht gematcht. De tweede en derde opdracht kies of zoek je zelf. Zo krijg je een mooie kans om bij diverse organisaties de sfeer te proeven en veel kennis, kunde en ervaringen op te doen.

Het Rijks I-Traineeship is bedoeld voor pas afgestudeerden met een I-achtergrond. Afhankelijk van jouw interesses, kennis en vaardigheden kies je voor één van de 3 tracks binnen het Rijks I-Traineeship: ICT, Data of Cyber.

Je kunt kiezen tussen deze tracks

Loop jij warm voor thema’s zoals informatiemanagement, privacyvraagstukken, digitale transformatie, innovatie, informatiebeveiliging en veranderde I-wetgeving? Ben jij de toekomstige trainee die de Rijksoverheid op ICT-gebied graag verder helpt? Kies dan voor de ICT-track van het Rijks I-Traineeship.

Als ICT-trainee krijg je veel mee van de verschillende rijksorganisaties en hun ICT-uitdagingen. Jouw opdracht kan bestaan uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op ICT-gebied, onderzoek doen naar digitale samenwerking, herformulering van informatiebeveiligingsplannen, analyses uitvoeren, nieuwe toepassingen implementeren of juist toffe applicaties mee helpen ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het opleidingstraject van een ICT-trainee

Het opleidingstraject start voor elke trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Later gaan we dieper in op ICT-specifieke onderwerpen. Deze opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Diverse opleidingsorganisaties verzorgen de lesdagen, denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot de I-functie, oftewel: hoe is de ICT binnen de Rijksoverheid georganiseerd? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, denk hierbij aan UX Design, design thinking, I-beleid, informatiemanagement, security & privacy, Artificial Intelligence (AI), IT-ethiek en coderen. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van onze ICT-trainees en concrete voorbeelden van hun opdrachten? Lees dan het interview met Emma en met Tim & Hemin, of bekijk hieronder de vlog van Kim. 

Word jij enthousiast van termen als datavisualisatie, datadashboards, informatievoorziening, privacy, innovatie en databeleid? Bijt jij je graag vast in data-gerelateerde onderwerpen en vind je het interessant om mee te werken aan en het opstellen van beleid op het gebied van data? Wil jij de Rijksoverheid helpen beter datagedreven te werken? Zoek niet verder: bij de Datatrack van het Rijks I-Traineeship ben je aan het juiste adres.

Afhankelijk van de opdrachten die je uitvoert, leer je wat er al met data wordt gedaan binnen het Rijk en bouw je mee aan het verder inzetten van data. Elke opdracht is weer anders. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld dashboards, ontsluit en structureer je datasets, implementeer je software voor data-analyses, help je rijksorganisaties om meer datagedreven te werken, of ontwikkel je datamodellen.

Het opleidingstraject van een datatrainee

Het opleidingstraject start voor elke trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Later gaan we dieper in op data-specifieke onderwerpen. Deze opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Diverse opleidingsorganisaties verzorgen de lesdagen, denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot de I-functie, oftewel: hoe wordt er binnen de Rijksoverheid met data gewerkt? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, met onderwerpen als missing data and imputation, ethiek, modelleren, big data technologieën (Spark, Hadoop, etc.) en programmeertaal R. Één of meerdere universiteiten verzorgen hiervoor een data-opleiding en je leert algemene vraagstukken uit de organisatie te vertalen naar datavraagstukken en andersom. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van onze datatrainees en concrete voorbeelden van hun opdrachten? Lees dan de interviews met Martha en Floris Jan, of bekijk hieronder de vlog van Suzanne. 

Word jij enthousiast van het analyseren en toegankelijk maken van gegevens en wil je aan de slag met threat-hunting en forensics? Lijkt het je interessant om je te storten op awareness-campagnes en om te duiken in en adviseren over security bij complexe ICT-projecten? Kun je bovendien niet wachten om de Rijksoverheid digitaal veiliger te maken met behulp van jouw cyberskills, kennis en adviezen? Dan is de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship iets voor jou!

Als cybertrainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. Je verdiept je in cybertechnologie en -beleid en helpt rijksorganisaties om cybersecurity te integreren in hun beleid en werkprocessen. Je werkt bovendien op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. Jouw opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op het gebied van cyber. Concreet betekent dit dat je helpt met het schrijven van een crisishandboek, een quickscan uitvoert op het gebied van cyberweerbaarheid of dat je een beleidskader voor kwetsbaarhedenscans opstelt. Kortom: vanaf dag 1 ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.

Het opleidingstraject van een cybertrainee

Het opleidingstraject start voor elke trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Later gaan we dieper in op cyberspecifieke onderwerpen. Deze opleidingen zijn vooral praktijkgericht. Diverse opleidingsorganisaties verzorgen de lesdagen, denk hierbij aan universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven. Een groot deel van het opleidingsprogramma staat al vast, maar in het tweede jaar van het traineeship kun je via een keuzemenu zelf richting geven aan jouw leerwensen. Ruwweg 20% van de opleiding gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot de I-functie, oftewel: wat voor standaarden hanteert de Rijksoverheid op het gebied van cybersecurity? Ongeveer 40% van de opleiding richt zich op vakinhoudelijke kennis, met onderwerpen als ethisch hacken, rollen en methodiek bij het beveiligen van bijzondere informatie, SCADA, cybercrime en threath intelligence. Je maakt kennis met vrijwel alle organisaties binnen de Rijksoverheid die zich bezighouden met cybersecurity en je krijgt via deze organisaties actuele casuïstiek en werkwijzen aangeboden. Bovendien haal je de benodigde internationaal erkende certificaten voor SANS en CISSP. De overige 40% is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van onze cybertrainees en concrete voorbeelden van hun opdrachten? Lees dan het interview met Tim of bekijk hieronder de vlog van Noah.

Lees de ervaringen van Rijks-I-trainees

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon