Rijks I-Traineeship

Het Rijks I-Traineeship is het 2-jarige traineeship van de Rijksoverheid voor afgestudeerd I-talent. Kies voor 1 van de tracks ICT, Data of Cyber en werk aan actuele I-vraagstukken met maatschappelijke impact. Iets voor jou? Solliciteren kan vanaf 14 maart tot 5 april.

Dit ga je doen

Heldere adviezen formuleren. Duidelijk beleid maken op het gebied van ICT, data en cyber. Digitale samenwerking onderzoeken. Data-analyses of een quickscan uitvoeren voor cyberweerbaarheid. Toffe datamodellen ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Jouw missie? Je nieuwe digitale kennis en innovatieve inzichten inzetten voor ons allemaal. Want werken voor de Rijksoverheid is werken voor Nederland.

Afhankelijk van jouw interesses, expertise en vaardigheden ga je 1 van deze 3 tracks volgen: ICT, Data of Cyber. De 1e opdracht regelen wij voor je. De 2e en 3e opdracht kies je zelf. 

Klinkt dit als jouw nieuwe baan? Lees dan wat je moet weten voordat je solliciteert. 

‘Het Rijks I-Traineeship is dé start van jouw carrière in de I-wereld’

Dit krijg je

Jouw opleiding en ontwikkeling

Wij investeren in jouw talent, kennis en ervaring. Vanaf de start volg je samen met je collega-trainees een leer- en ontwikkeltraject. Je richt je op de volgende onderdelen: kennis van de Rijksoverheid, vakinhoudelijke kennis (over ICT, data en cyber) en persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast krijg je inhoudelijke begeleiding bij je opdracht, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy. Je traineecoördinator is je vaste aanspreekpunt en biedt persoonlijke begeleiding tijdens je traineeship. Zo krijg je alle ruimte om te groeien binnen de Rijksoverheid.

‘Je krijg je veel ruimte om te leren, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak - Roeli, rijks I-trainee’

Dit ben jij

 • Je hebt een hbo- of wo-diploma behaald tussen 1 juni 2022 en 1 december 2024
 • Je hebt een (studie)achtergrond op het gebied van ICT, data of cyber of toegepaste affiniteit met deze vakgebieden
 • Je bent enthousiast om te werken voor de Rijksoverheid
 • Je bent bereid om breed ingezet te worden binnen de Rijksoverheid en je flexibel op te stellen
 • Je beheerst de Nederlandse taal op professioneel niveau (C1-niveau)
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
 • Je bent 36 uur per week beschikbaar
 • Het is niet mogelijk om minder uren per week te werken
 • Je gaat voor resultaat, hebt lef en toont initiatief
 • Je weet mensen samen te brengen, werkt graag samen en hebt een flinke dosis overtuigingskracht
 • Je gaat het traineeship met volle overtuiging, enthousiasme en toewijding aan en wilt het leer- en ontwikkeltraject volledig doorlopen.

Solliciteren

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 onderdelen: je sollicitatiedossier en de selectiegesprekken. Bij het invullen van je sollicitatiedossier maak je een assessment en beantwoord je vragen over je motivatie om te werken bij de Rijksoverheid.

Lees onze uitgebreide uitleg over alle stappen van het sollicitatieproces.

1.         Solliciteren

De sollicitatieperiode is van 14 maart tot en met 5 april 2024. 

Je maakt je sollicitatiedossier online aan. Ook maak je een assessment.

Wij beoordelen je dossier op een aantal criteria, zoals jouw affiniteit met de onderwerpen van het Rijks I-Traineeship (ICT, data, en cyber).

2.         Selectiegesprekken

Als wij positief zijn over je sollicitatiedossier, krijg je een uitnodiging voor een gesprek. Smaakt dat naar meer? Dan komt er een vervolgafspraak.

3.         Contract & koppeling

Hebben we een klik? Dan bieden wij jou een 2-jarig contract aan. Tot slot koppelen wij jou aan je eerste opdrachtgever.

Aanmeldingseisen

Het traineeship heeft een paar harde aanmeldingseisen. Zo moet je tussen 1 juni 2022 en 1 december 2024 afgestudeerd zijn op hbo- of wo-niveau. Als je niet aan deze eisen voldoet, kun je niet solliciteren. 

Lees alle aanmeldingseisen voor het Rijks I-Traineeship.

Onze trainees aan het woord

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon