Cybertrainee Roeli: ‘Het Rijks I-Traineeship is de perfecte kans om te onderzoeken waar ik het beste pas’

Ervaring opdoen bij de Rijksoverheid en iets betekenen voor de maatschappij: dat was de wens van cybertrainee Roeli Halkes. Maar hoe bepaal je waar je goed past? Het Rijks I-Traineeship was de perfecte kans om daar achter te komen.

Roeli werkt nu als cybertrainee bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), bij de Directie Informatievoorziening (IV). Ze werkt samen met de IT Crisis- en Continuiteitsmanager. Waar houdt ze zich mee bezig?

Roeli: ‘Ik voer een Business Impact Analyse (BIA) uit voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dit houdt in dat ik een overzicht opstel van alle IT-systemen die worden gebruikt en welke systemen kritisch zijn als de IT uitvalt.’

Uit je comfortzone

‘Binnen het traineeship krijg je heel veel ruimte om te leren, vakinhoudelijk en in het omgaan met verschillende werkgevers. Dat is heel goed voor je ontwikkeling. Zo leer je je flexibel op te stellen en door de verschillende opdrachten ga je steeds weer uit je comfortzone. Dat is enorm leerzaam.

Ruimte voor ontwikkeling

In een paar maanden tijd heb ik al zóveel geleerd. Met alle cybertrainees volgden we een weeklange cybersecuritytraining. De kennis uit die training kan ik ook weer goed gebruiken bij mijn volgende opdrachten. Ook op persoonlijk vlak leer ik veel, bijvoorbeeld wat ik belangrijk vind op de werkvloer en hoe je samenwerkt in een team. En door samen te werken met collega’s met allemaal verschillende achtergronden doe ik extra mensenkennis op. Ik krijg de ruimte om fouten te maken en daarvan te leren zonder ‘slecht cijfer’, zoals in de schoolbanken. Zo ontwikkel je je van student naar professional.

Borrelen

Naast alle serieuze zaken is er ook tijd voor ontspanning met collega-trainees. Op donderdagen wordt er vaak geborreld op Het Plein in Den Haag en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. De groep wordt snel hecht door de vele contactmomenten met collega’s uit dezelfde lichting.

Rijks I-Traineeship Roeli Highres IND

‘Geef de plekken waar je minder van weet een kans. Dat kan heel verrassend zijn’

Werken aan nationale veiligheid

Wie weet wil ik na deze opdracht bij de IND wel blijven werken bij Defensie of bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en een bijdrage leveren aan de nationale veiligheid. Gezien mijn achtergrond in Crisis and Security Management past dat me denk ik erg goed.

Buiten de gebaande paden

Een tip die ik graag wil geven aan nieuwe trainees is: probeer niet teveel binnen de gebaande paden te lopen. Het Rijks I-Traineeship is de uitgelezen kans om te kijken op plekken waar je in het dagelijks leven misschien minder snel terecht komt. Geef daarom ook de plekken waar je minder van weet een kans, want dat kan heel verrassend zijn.'

Over Roeli

Roeli studeerde Crisis and Security Management: Governance of Radicalism, Extremism and Terrorism aan de Universiteit Leiden en Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze gaat graag naar musea en concerten en houdt van hardlopen.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon