Hoe ziet de sollicitatieprocedure van het Rijks I-Traineeship eruit?

Publicatiedatum 05-03-2024

Voor je begint aan het Rijks I-Traineeship, doorloop je een sollicitatieprocedure. De procedure bestaat uit 2 onderdelen: het digitale sollicitatiedossier en de selectiegesprekken.

Denk je aan solliciteren? Lees je dan goed in over wat je moet weten voor je je aanmeldt.

De sollicitatieprocedure in het kort

1.         Solliciteren

De sollicitatieperiode is van 14 maart tot en met 5 april 2024. Als je later solliciteert, nemen wij je aanmelding niet meer in behandeling. Houd ook rekening met onze andere aanmeldingseisen.

Je maakt het sollicitatiedossier aan in het daarvoor bestemde onlineportaal. Je vult je gegevens in en geeft antwoord op een aantal vragen over jouw motivatie en unieke talenten. Ook maak je een assessment. Dit duurt ongeveer 1 uur en voorbereiden is niet nodig.

Voor het invullen van het complete sollicitatiedossier, inclusief assessment en vragenlijst, heb je ongeveer 2 tot 3 uur nodig.

2.         Dossierbeoordeling

Bij de beoordeling van je dossier hanteren we de volgende eisen:

  • Je hebt een in Nederland erkend bachelor hbo- of wo-diploma
  • Je hebt je diploma behaald of behaalt deze tussen 1 juni 2022 en 1 december 2024 (een PhD zien we niet als studie maar als werkervaring)
  • Je hebt een studieachtergrond op het gebied van ICT, data of cyber of je hebt aantoonbare toegepaste affiniteit met één van deze vakgebieden
  • Je bent vanaf 1 september 2024 fulltime beschikbaar
  • Je bent bereid de volledige selectieprocedure te doorlopen
  • Je beheerst de Nederlandse taal op professioneel niveau (C1-niveau) in woord en geschrift
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en uit een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER) komt, moet je een werkvergunning aanvragen. Je kunt je niet aanmelden zonder werkvergunning.

3.         Selectiegesprekken

Voor je bij je 1ste opdracht aan de slag kunt, voer je in totaal 3 sollicitatiegesprekken: 2 selectiegesprekken en 1 kennismakingsgesprek bij je 1ste werkplek.

1ste selectiegesprek

Op basis van de dossierbeoordeling krijg je een uitnodiging voor een onlinegesprek met een selecteur van organisatieadviesbureau Leeuwendaal. De selecteur toetst jouw motivatie om I-trainee te worden en een aantal competenties. Daarnaast staan jullie kort stil bij jouw keuze voor de ICT-, Data- of Cyber-track.

2de selectiegesprek

Je tweede onlineselectiegesprek voer je met een selecteur van Leeuwendaal en een selecteur van de Rijksoverheid. De selecteur vanuit de Rijksoverheid weet meer over de track waarvoor jij hebt gekozen.

Kennismakingsgesprekken

Ben je door? Dan ga je starten als trainee. Wij matchen je op een organisatieonderdeel, waar je een kennismakingsgesprek voor je 1ste opdracht voert.

4.         Contract

Zijn we allebei enthousiast? Dan bieden wij jou een contract aan. Dit is een 2-jarig contract voor de duur van het traineeship en gaat in op 1 september 2024.

5.         Koppeling

De laatste stap van het selectieproces is jouw koppeling aan een opdrachtgever. Het team van het Rijks I-Traineeship matcht je aan je eerste opdracht binnen de Rijksoverheid.

Welke data zijn belangrijk?

•    Aanmeldingsperiode: 14 maart tot en met 5 april 2024
•    1ste selectiegesprekken: 22 april tot en met 3 mei
•    2de selectiegesprekken: 14 mei tot en met 24 mei
•    Matching- en kennismakingsgesprekken: 23 mei tot en met 21 juni
•    Start Rijks I-Traineeship: 2 september

Wanneer kan ik solliciteren?

Je kunt je sollicitatiedossier inleveren van 14 maart 2024 om 9:00 tot en met 5 april 2024 om 12:00 uur. Schrijf deze periode in je agenda, want je kunt alleen dan solliciteren. Als je iets later bent, nemen wij je sollicitatie niet meer in behandeling.

Kom je niet door de selectieprocedure? Dan kun je volgend jaar opnieuw solliciteren. Hierbij is het wel relevant wanneer je jouw diploma hebt behaald. Als je bent afgestudeerd tussen 1 juni 2023 en 1 december 2025 kun je volgend jaar een nieuwe poging wagen.

Ben je op 5 juni 2022 of eerder afgestudeerd? Dan kun je helaas niet nogmaals solliciteren.

Kan ik vanuit het buitenland solliciteren?

Ja, je kunt vanuit het buitenland solliciteren. Voor de sollicitatieprocedure maakt het niet uit vanuit welk land je solliciteert. Je levert je selectiedossier digitaal in en kunt de sollicitatiegesprekken via een videoverbinding voeren.

Bij het inplannen van de gesprekken gaan we wel uit van Europees-Nederlandse tijd. Met andere tijdzones houden we geen rekening. 

Met wie voer ik de selectiegesprekken?

We werken tijdens de sollicitatieprocedure samen met extern organisatieadviesbureau Leeuwendaal. Zij verzorgen een gedeelte van het selectieproces. Het 1e sollicitatiegesprek voer je met een medewerker van Leeuwendaal. Bij het tweede gesprek schuift ook een medewerker van de Rijksoverheid aan. Leeuwendaal vertelt of je verder mag naar de volgende fase.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon