Game: speel De Queeste der Lage Landen

Publicatiedatum 05-09-2022

Ben jij uit het juiste hout gesneden om Nederland dagelijks veilig te houden en efficiënt te laten draaien? Ontdek het zelf in deze old-school 8-bit point & click game die Tweakers samen met de Rijksoverheid ontwikkelde.

Kies je game karakter

Code laat Nederland dagelijks efficiënt draaien en houdt het land veilig. Cyberdreiging voorkomen, weerswaarschuwingen afgeven, gebruikmaken van DigiD en verdachte personen opsporen, dit is alleen mogelijk dankzij IT. Om te ontdekken of jij het in je hebt om hieraan bij te dragen, kies je in de game een karakter en neem je een kijkje bij verschillende rijksorganisaties. Lukt het je bijvoorbeeld om de juiste code te kraken binnen de zwaarbeveiligde Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)? Andere opdrachten zijn het verzamelen van cruciale informatie bij de Justitiële Informatiedienst (Justid), het voorkomen van een digistorm bij Logius of een complexe datafout opsporen bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

Als IT’er aan de slag bij de Rijksoverheid?

De Rijksoverheid heeft een groeiend tekort aan IT-personeel en de vraag naar experts op verschillende gebieden is groot. Denk daarbij aan architecten, developers en cybersecurity-specialisten. Daarbij is er een enorm aanbod aan bijzondere vacatures waarbij je als IT'er, naast een hoop datagedreven uitdagingen, ook maatschappelijk een essentieel steentje kunt bijdragen. Na het spelen van de game kan je - uiteraard pas wanneer je je skills bewezen hebt - daar alles over te weten komen.

Informatiestromen in de war

Wanneer je je favoriete 8-bit character eenmaal hebt gekozen, breng je bijvoorbeeld een virtueel bezoek aan het KNMI. Hier word je verwelkomd bij het nationale kennisinstituut voor weer, klimaat en seismologie, waar in de weerkamer een bureau voor je is vrijgemaakt. Het KNMI waarschuwt met een code geel, oranje of rood wanneer het weer een risico vormt, zoals onweer, zware windstoten of gladheid. In de game krijg je onder meer te maken met informatiestromen die in de war zijn geraakt. Kun jij dit fixen?

Eigenlijk heel Logius

Nóg zo’n interessante en ook dynamische organisatie is Logius, het hart van de digitale overheid. De naam zelf zegt je misschien niet zoveel, maar toch maak je zelf regelmatig gebruik van hun diensten zoals DigiD en MijnOverheid. En uiteraard ligt ook hier een uitdaging voor je klaar. Help jij de interne servercapaciteit slim op te schalen, zodat alle Nederlanders volgende maand zonder problemen een nieuwe energiesubsidie aan kunnen vragen?

Kraak de zaak

Een interessante uitdaging ligt er ook voor je bij de Justitiële Informatiedienst, oftewel Justid. Deze dienst zorgt ervoor dat strafrecht-, migratie- en jeugdzorg partners beschikken over de juiste en vaak cruciale informatie op het juiste moment. Informatie die strikt vertrouwelijk is en met veel zorg moet worden behandeld: het gaat namelijk over mensen en persoonsgegevens. In de game heeft de politie een persoon aangehouden die betrokken is bij een misdrijf. Lukt het jou om de juiste informatie te verstrekken om zo een integer en integraal persoonsbeeld te vormen?

Laat de hacker in jezelf los

Bij de AIVD laat je de hacker in jezelf los. De digitale versie van het bezoekerscentrum is eigenlijk een soort historisch spionagemuseum, waar je naar hartenlust kunt rondklikken en ontdekken. Pas nadat je jezelf in een heuse old-school hacking game hebt bewezen, krijg je exclusieve toegang binnen deze zwaarbeveiligde muren.

Ontdek het zelf en speel de game

Wil jij weten met welke IT-uitdagingen de Rijksoverheid dagelijks te maken heeft en hoe jij hierin een essentiële rol kunt spelen? Of gewoon eens een kijkje nemen bij de verschillende rijksorganisaties? Speel dan nu de game De Queeste der Lage Landen op de website van Tweakers.

 

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon