Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Garandeert Nederland de best beschikbare informatie op het gebied van weer, klimaat en aardbevingen.

KNMI

Het weer is grillig, de bodem beweegt en het klimaat verandert. Voor onze veiligheid en welvaart moeten we weten welke risico’s en kansen dit oplevert. En: hoe we ons het beste kunnen voorbereiden. Die kennis heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in huis als het nationale kennis- en datacentrum voor weer, klimaat, oceanografie en seismologie. Betrouwbaar, onafhankelijk en gericht op wat Nederland nodig heeft. Voor een veilig Nederland dat voorbereid is op de invloed van weer, klimaat en aardbevingen.

voetgangers op een brug bij harde wind

Voorbereiden, waarschuwen en adviseren

In ons dichtbevolkte land van water, wind en dijken leven we al eeuwenlang met de elementen. Nu de aarde opwarmt, de zeespiegel stijgt en extreem weer vaker voorkomt, groeit de kans dat het weer ons onaangenaam verrast. De weerkamer van het KNMI staat 24/7 paraat om Nederlanders te waarschuwen als er gevaarlijk of extreem weer dreigt. Tijdig, gericht en met oog voor de impact van het verwachte weer.

Evalueren, onderzoek en wetenschap

Na elke gebeurtenis maken we de balans op. We plaatsen incidenten in een bredere context. We willen ervan leren en nieuwe kennis opdoen. Zodat we risico's preciezer kunnen bepalen en onze kwaliteit als kennisinstituut kunnen waarborgen. Uniek aan het KNMI is de koppeling tussen operationeel en wetenschap. Praktijkervaringen kunnen meteen wetenschappelijk onderzocht worden. Kennis kan direct ingezet worden ten behoeve van de operationele diensten van het KNMI.

Werken bij het KNMI?

Mogelijke functies binnen het KNMI zijn onderzoeker, meteoroloog en functies gericht op techniek, ICT en administratie. Voor studenten is het KNMI bij uitstek de organisatie om hun kennis verder te ontwikkelen en te vergroten, ook door promotieonderzoek of stage. Mogelijkheden hiertoe zijn aanwezig in de richting van de operationele meteorologie in de functie van meteoroloog, en voor het toegepaste onderzoek en het meer fundamentele onderzoek in de functie van onderzoeker.

Op de website van het KNMI vind je meer informatie over de organisatie en de onderwerpen waaraan het KNMI werkt.

Gerelateerde artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon