Informatiebeleid en strategie

Als adviseur op het gebied van informatiebeleid en strategie bouw je mee aan de informatievoorziening van de toekomst van de Rijksoverheid. Daarbij komen thema’s zoals digitale transformatie, innovatie, veranderende wetgeving en informatiebeveiliging dagelijks aan bod. Lees hier wat onze adviseurs informatievoorziening vertellen over hun werk.

Ontwikkel jij beleid voor de informatievoorziening van Nederland?

Bij de Rijksoverheid speelt informatievoorziening een cruciale rol. Aan de ene kant gaat het om de informatievoorziening voor Nederlandse burgers en bedrijven in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld om een belastingaangifte te doen of een paspoort aan te vragen. Aan de andere kant is er de informatievoorziening waarmee rijksambtenaren hun werk kunnen doen. Als adviseur informatievoorziening bij de Rijksoverheid onderzoek je welke maatschappelijke trends en technologieën relevant zijn voor het werk van jouw organisatie. Je geeft samen richting aan de strategieën om onze informatievoorziening zo goed mogelijk in te richten. Thema’s zoals digitale transformatie, veranderende wetgeving, ketensamenwerking en informatiebeveiliging zijn hierbij dagelijkse kost. Wil jij hier als adviseur informatievoorziening aan meewerken? Lees hier meer over verschillende interessante cases op het gebied van informatiebeleid en strategie.

Zo kan jouw werkdag eruit zien

Het bedrijfsvoeringssysteem voorziet eigenlijk in het verzorgen van de dagelijkse processen. Het legt ook informatie vast en die informatie gebruiken we bijvoorbeeld ook weer voor de begrotingscyclus en die is heel belangrijk, natuurlijk, voor de departementen om uiteindelijk weer een begroting in te dienen bij de Tweede Kamer. De uitdaging in mijn werk als kwartiermaker is het verbinden van de mensen om tot het goede gesprek te komen. Waarom gaan we dit doen? Hoe gaan we dit doen? En welke vraagstukken komen hierbij kijken. Dan hebben we ook te maken met data, data veiligheid, data management. Dat zijn zomaar een aantal onderwerpen waar we inhoudelijke expertise voor nodig hebben. Het is mijn kracht om die inhoudelijke expertise bij elkaar te brengen. En met elkaar tot goede resultaten te komen. Ik werk voor I-Interim Rijk, wij verzorgen voor de hele Rijksoverheid inhoudelijke experts, op het gebied van informatiemanagement en ICT. Ik werk momenteel aan twee opdrachten het verder brengen van de strategische I-agenda voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En het kwartier maken van het programma “vernieuwen bedrijfsvoeringssystemen Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Zaken”. Mijn taak in het kwartier maken van het programma is het inzichtelijk maken waarom we dit programma willen gaan uitvoeren. Maar ook te kijken: Welke mogelijkheden zijn er? en: Zijn er collega’s waar we mogelijk kunnen aansluiten? En dat is eigenlijk ook wel de kracht vanuit I-Interim omdat we een heel groot breed veld hebben. De beoogde uitkomst van het programma is om te komen tot een vernieuwd systeem om de bedrijfsvoeringsprocessen te ondersteunen. Het stakeholders management voor het programma is erg belangrijk. Je kan je voorstellen dat collega’s binnen deze bedrijven er iets van vinden en erover willen meedenken en dat ook besluitvorming goed moet plaatsvinden dus het goed inzicht hebben wie op welk moment wil meepraten is gewoon heel erg belangrijk. De heidag staat in het teken van het samen schrijven van een programmabrief. Dat moet nog een bestuurlijk akkoord krijgen en dat bestuurlijk akkoord dat moet worden voorgelegd en daar schrijven we met z’n allen een brief voor. Als programmamanager moet je de competentie meenemen dat je flexibel bent, dat je doortastend bent en een goede gesprekspartner aan tafel en dat je de verschillende technieken en methodes aan elkaar kan verbinden. Werken bij I-Interim maakt het voor mij leuk en interessant door het directe contact met je vakgenoten. Kennis kunnen uitwisselen en kunnen ophalen. Er komen hele leuke opdrachten binnen vanuit de Rijksoverheid. Die zijn enorm divers ook geografisch gezien. Zo werken we in Den Haag. Zo werken we ergens in het noorden van het land en dat maakt het voor mij interessant en leuk.

‘Wensen van de business verbinden wij met ICT’

Ron van Beusekom

Ontdek wat jij kunt doen als adviseur informatievoorziening

Ik werk als adviseur informatievoorziening

Ik zet data in bij een ministerie waar alle onderwerpen samenkomen
Vincent van Thuijl
Adviseur strategie en innovatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bestuurs- en organisatiewetenschap en behaalde de masters bestuur en beleid en Public Information Management.

Lees meer over Vincent van Thuijl
Infrastructuur van IT voorkomt spookfiles
Ali Mirhadi
Projectleider
Rijkswaterstaat

Werkt als projectleider bij de Centrale Informatie Voorziening (CIV). Vluchtte op zijn 24e van Iran naar Nederland. Kende de taal niet en had geen vaste woon- of verblijfplaats.

Lees meer over Ali Mirhadi
Ik werk samen met de Chief Information Officers
Caspar Heetman
Adviseur risicobeheersing ICT en secretaris CIO Raad
Ministerie van Justitie en Veiligheid

Studeerde politicologie, met de specialisatie internationale betrekkingen.

Lees meer over Caspar Heetman
Ik ben adviseur, data-analist, werkgroepleider en architect ineen
Tomas Bijkerk
Rijks ICT-trainee

Studeerde Artificial Intelligence en Business Information Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Houdt als informatiejunk het liefst alle nieuwssites bij.

Lees meer over Tomas Bijkerk
ICT speelt een steeds groter wordende rol in het verduurzamen van onze samenleving
Eefje Smetsers
Rijks ICT-trainee
Rijkswaterstaat

Voltooide haar master Sustainabe Business and Innovation aan de Universiteit Utrecht nadat zij een bachelor behaalde in Future Planet Studies.

Lees meer over Eefje Smetsers
Over een half jaar moeten 6.000 ambtenaren kunnen inpluggen in het 1e mobile only-kantoor
David Lautenschutz
Rijks ICT-trainee
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Begon met studie gametechnologie maar stapte over naar Business Informatics aan de Universiteit van Utrecht. Bleef wonen in de Domstad.

Lees meer over David Lautenschutz
Van aanbesteding tot oplevering: al in mijn 1e project maakte ik alles mee
Remco Draijer
Rijks I-Trainee
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde informatica en information sciences aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Remco Draijer
Infrastructuur van IT voorkomt spookfiles
Ali Mirhadi
Projectleider
Rijkswaterstaat

Werkt als projectleider bij de Centrale Informatie Voorziening (CIV). Vluchtte op zijn 24e van Iran naar Nederland. Kende de taal niet en had geen vaste woon- of verblijfplaats.

Lees meer over Ali Mirhadi

Een greep uit de vacatures voor Informatiebeleid en strategie

Bekijk alle vacatures binnen jouw vakgebied
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon