Waarom zou je solliciteren op IT-vacatures bij de Rijksoverheid?

Publicatiedatum 01-08-2023

Informatiemanagement en IT kom je bij de Rijksoverheid overal tegen. Of het nu gaat om cyberspionage opsporen, data slim inzetten, informatie duurzaam bewaren of applicaties bouwen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je op zoek naar een interessante baan met een prima salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden? Solliciteer dan op onze IT-vacatures. Deze IT'ers en een informatiespecialist vertellen waarom zij bij de Rijksoverheid werken.

Werken met een private cloud

Software ontwikkelen bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is net wat anders dan hetzelfde werk bij een andere organisatie, vertelt softwareontwikkelaar Jamie. ‘Vanwege de veiligheid ontwikkelen we veel zelf en heeft de AIVD een private cloud. En we moeten rekening houden met wettelijke eisen: welke informatie mag je bewaren en hoelang mag dat? Data governance is heel belangrijk.’ Dat het werk aan regels is gebonden, betekent niet dat er niets mogelijk is, benadrukt Jamie. ‘Om mijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen, word ik gestimuleerd om opleidingen te volgen en mag ik naar congressen over het vakgebied. Voor de toekomst verwacht ik dat we onze private cloud nog meer gaan gebruiken en dat we de software die we ontwikkelen nog meer met partners zullen delen, bijvoorbeeld met de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dan kunnen we onze schaarse ontwikkelcapaciteit nog beter benutten.’ Bekijk de IT-vacatures voor de AIVD.

Websites beveiligen als ICT-coördinator

Remco van Egmond bewaakt als ICT-coördinator bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onder meer de veiligheid van de websites die onder hun beheer vallen, waarvan Werkenvoornederland.nl een bekend voorbeeld is. Zo zorgt hij ervoor dat de sites elk jaar weer een https-certificaat krijgen, dat laat zien dat alles op en achter de website versleuteld en beveiligd is. Van de pc tot aan de server waarop de website staat. ‘Op de website Werkenvoornederland.nl zoeken dagelijks ruim 25.000 bezoekers naar vacatures bij de Rijksoverheid. Die kunnen met een gerust gevoel solliciteren en hun gegevens achterlaten,’ vertelt hij. ‘Wij zetten op dit moment hoog in op security. Onze sites zijn natuurlijk heel erg zichtbaar en moeten goed beveiligd zijn. Het certificaat is een van de maatregelen die we treffen. We hebben 78 certificaten die bij elkaar 326 urls en verbindingen beveiligen. We zijn hiermee helemaal in control.’ Bekijk de IT-vacatures bij BZK.

Multidisciplinair team

Klasien Postma is enterprise architect bij I-Interim Rijk (IRR). ‘Als we bij organisaties binnenkomen, kijken we eerst wat voor informatie er is en waar die is te vinden,’ zegt ze. ‘Vervolgens creëren wij overzicht en inzicht door alles samen te brengen in een model, te beginnen met de primaire processen met een wettelijke grondslag. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een gedeeld beeld krijgt van de informatiehuishouding.’ Willeke Ducaat, project- en programmamanager IIR, vult aan: ‘Daarnaast helpen we ook met verplichte verbeteracties uit de actieplannen van Open op Orde, zoals website-archivering, e-mailarchivering, opschonen van netwerkschijven en opschonen van documentmanagementsystemen zoals Digidoc.’ Bekijk de IT-vacatures bij BZK.

Verbeteren informatiehuishouding

Want wanneer er bijvoorbeeld burgerbrieven of een Woo-verzoek binnenkomen, is informatie vaak niet goed te vinden, legt Hendrik Schuthof uit, informatiespecialist bij Doc-Direkt. ‘Die is opgeslagen in verschillende systemen en als je niet de juiste afspraken hebt gemaakt, ben je het overzicht kwijt. Een deel van ons werk is dan ook om de juiste afspraken te helpen maken zodat informatie op dezelfde manier wordt opgeslagen en er een enkele versie is van de waarheid.’ Het verbeteren van de informatiehuishouding bij het Rijk gaat stapje voor stapje, vult Willeke aan. ‘De problematiek is groot. Overal waar we komen, veroorzaken we reuring omdat we met iedereen praten. Het feit dat wij er zijn, veroorzaakt al beweging.’ Bekijk de IT-vacatures bij BZK.

Lees meer over werken als IT'er bij de Rijksoverheid in de special Open Huis van Od Magazine, nummer 29, juni 2023.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon