Blog: 480 uur aan kennis rijker

Mirte Ruesen

Mirte Ruesen

Beleidsmedewerker

De sollicitatieperiode voor het BZ-klasje, het is als een Griekse mythe. Iedereen die bekend is met de term ‘BZ-klasje’ heeft er wel een beeld van. Maar de werkelijkheid is, iedereen ervaart de sollicitatieperiode op zijn eigen manier.

Geen obstakel, maar mogelijkheid

Net als Flora aangeeft in haar blog ‘Solliciteren? Zeker doen!’, is de sollicitatieperiode ook voor mij een leerzaam proces geweest. En ook ik ervoer het als een kans om mijzelf beter te leren kennen. Er wordt tijdens de sollicitatieperiode al veel in je geïnvesteerd. Denk aan de talentest, de assessmentdag en de intelligentietest die je beter inzicht geven in waar je staat en wat je wilt. Zie het niet als een obstakel dat je moet overkomen, maar als een mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen.

Klaargestoomd

Ben je de sollicitatieperiode zonder kleerscheuren doorgekomen? Dan begin je dus aan het BZ-klasje. Ook dit is een veelbesproken onderwerp waar veel (voor)oordelen mee gemoeid zijn. Alleen het studentencorps roept meer reacties op, heb ik ervaren. Maar ook hier geldt, jij haalt eruit wat jij er uit wilt halen! Deniz geeft je 3 tips om het BZ-klasje te overleven. Na drie maanden colleges, trainingen en werkbezoeken ben je klaargestoomd om echt aan de slag te gaan op het departement. Maar waar kom je dan precies terecht? En hoe ga je alle 480 uur aan opgedane kennis in de praktijk toepassen?

Aan de slag

Van econoom tot natuurkundige en van rechtsgeleerde tot journalist. Iedereen binnen het BZ-klasje brengt mooie bagage mee die ongetwijfeld van pas gaat komen tijdens het werken voor BZ. Waar Flora aangeeft generalist te zijn, voel ik me meer een specialist. Ik steek al een langere tijd mijn energie in duurzame ontwikkeling. Eerst als student, daarna als campagnevoerder, vervolgens als onderzoeker en nu als beleidsmedewerker bij BZ.

Duurzame ontwikkeling

Als beleidsmedewerker bij BZ dus, want met mijn eerste plaatsing binnen het cluster Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen mag ik mij bezig houden met het verduurzamen van internationale handelsstromen. Wat was ik blij toen ik te horen kreeg dat BZ mij op deze plek wil inzetten! Hierdoor krijg ik de kans om verder te werken aan waar ik in geloof, namelijk op een proactieve en positieve manier werken aan de complexiteit van duurzame ontwikkeling.

Diplomatieke duizendpoot

Mijn dagelijkse werkzaamheden variëren van multi-stakeholder bijeenkomsten organiseren tot het beantwoorden van Kamervragen. Van voorlichtingen geven aan onze ambassades tot het bijwonen van de jaarlijkse conferentie voor Verantwoord Ondernemen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Komt het even mooi uit dat ik net drie maanden heb kunnen investeren in alle skills die je als diplomatieke duizendpoot nodig hebt!

Klasgenoten komen van pas

Mijn maandagochtend: ‘Deniz, ik ben door een start-up benaderd die een gaaf idee heeft om het afvalprobleem in India aan te pakken. Jij gaat toch over start-up’s binnen jouw directie Internationaal Ondernemen?’. Die 29 klasgenoten waar je drie maanden intensief mee hebt samengewerkt komen dus ook absoluut van pas. En niet alleen om na het werk een biertje mee te drinken ;) Dit is dus waar ik de aankomende twee jaar mijn energie in ga steken en na alle voorrondes en voorbereiding heb ik daar ontzettend veel zin in!

2 augustus 2016

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon