Dankzij GraphQL een flexibele en schone architectuur

Of je nu een bedrijf wilt starten, iets op wilt vragen uit het handelsregister of een lening af wilt sluiten, iedere onderneming in Nederland krijgt met de Kamer van Koophandel (KVK) te maken. Jaarlijks levert KVK meer dan 50 miljoen producten uit aan klanten en de data voor deze producten komt uit veel verschillende systemen. Java-developers Arthur Arts en Miel van Welzen begonnen met hun team aan een project om van een versnipperd landschap een flexibele en schone architectuur te maken, met GraphQL als enabling techniek.

Versnipperd systeem

KVK is onderdeel van de vitale infrastructuur voor het bedrijfsleven en overheden in Nederland. Voor Java-developers liggen er dan ook veel kansen en uitdagingen. Ze voeren wetgeving uit en leveren een belangrijke bijdrage aan de systemen die alle producten en data aan klanten leveren. Daar kun je geen storingen of fouten bij gebruiken. De 50 miljoen producten per jaar werden uitgeleverd door verschillende productservices, met allemaal een eigen koppeling naar het achterland. Hierdoor was het architectuurlandschap behoorlijk versnipperd. Bovendien speelt er ook een ingrijpend uitfaseringstraject van de oude systemen.

Arthur Arts en Miel Welzen

Samen naar 1 standaard

Reden genoeg voor Java-developers Arthur en Miel om op zoek te gaan naar een mooie oplossing. Met behulp van de techniek GraphQL begon Arthur aan de uitdaging om voor een flexibele en schone architectuur te zorgen. Zijn oplossing presenteerde hij aan de andere teams in de organisatie. Iedereen moet er namelijk mee gaan werken. De techniek beantwoordde de uitdaging om te zorgen voor een beter onderhoudbaar landschap.

GrapQL en Java

GraphQL biedt grote voordelen in vergelijking met een REST-architectuur. Arthur: ‘We werken dankzij GraphQL intern nu met 1 endpoint, dat wordt aangeroepen door de verschillende productservices. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker om van een bedrijf alleen een bedrijfsnaam of activiteit op te zoeken, in plaats van een grote standaard set van gegevens.’ Miel: ‘GraphQL is een mooie combinatie met Java. Voor ons biedt Java de solide basis. Het is betrouwbaar, bewezen en heeft een grote gebruikersgroep. Daarnaast is er een groot ecosysteem van volwassen frameworks en libraries. En natuurlijk blijven we altijd innoveren. Dat moet, want het vakgebied beweegt snel. Anders kom je niet mee.’

Ik wilde meer intellectuele uitdaging en vond dat bij KVK

Innovatiesprints

Om mee te komen met de laatste ontwikkelingen, investeert het team van Arthur en Miel regelmatig tijd in zogenoemde innovatiesprints. Miel: ‘Het mooie bij KVK is dat hier echt tijd voor wordt vrijgemaakt. Het management vindt het heel belangrijk dat wij nieuwe dingen proberen. Zo hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een proof-of-concept met Spring Native. Dat stelt je in staat om applicaties te bouwen die binnen een fractie van een seconde op kunnen starten. Daarmee kunnen we onze Kubernetes clusters makkelijk en snel op- en afschalen, afhankelijk van de drukte op onze kanalen.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon