Blog: Je bent goed zoals je bent

Soms gebeuren er van die dingen waarbij ik denk: waarom ik? Of: hoe ben ik hierin terecht gekomen? Herkenbaar? Voor ik het wist zat ik dit voorjaar in een brainstormsessie met een groepje collega’s om het jaarlijkse directie uitje te organiseren.

Grenzen verleggen

Spelletjes op Scheveningen, wandelen door een stad met een gids, met ouderen naar de dierentuin, naar het spoorwegmuseum en parachutespringen, het is allemaal voorbijgekomen (oké, ik geef toe, het parachutespringen niet, dat ging echt een stapje te ver). Waar we wel snel uit waren, is dat we iets wilden doen waar iedereen aan mee kan doen en waarbij je wordt uitgedaagd om de eigen grenzen te verleggen. Als het dan ook nog eens bij een organisatie kon met maatschappelijke impact waren we helemaal tevreden.

Toegankelijk

Met wat hulp van Google kwamen we uit bij het Friendship Sport Center in Amsterdam. Dit sportcenter is de enige sportaccommodatie binnen Europa die volledig is uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking. Samen met twee collega’s vertrok ik naar Amsterdam voor een verkennend gesprek. Het sportcenter is voorzien van veel glas en aan de toegankelijkheidseisen is goed gehoorgegeven. Dennis Gebbink is de oprichter. Zijn zoon Myron is geboren met een beperking. Myron wilde niets liever dan voetballen, net zoals zijn vader, alleen Myron was niet ‘goed’ genoeg voor een reguliere voetbalclub en zo mocht hij bij wedstrijden de laatste minuten meespelen als het niet meer ging om winnen of verliezen.

Ervaren, beleven en lol maken

Met de eventorganisator van het sportcenter bespraken we wat wij graag wilden doen als directie en we kwamen al snel uit op ervaren, beleven en veel lol maken. Dit alles maakte dat er op een dinsdag in september een bus met collega’s naar Amsterdam afreisde. Het kledingadvies in de voorbereidende mail was ‘trek iets gemakkelijks / sportiefs aan’. Bijna iedereen had sportschoenen meegenomen, die natuurlijk ontzettend handig zijn in een sporthal, maar waar je niets aan hebt tijdens rolstoel basketballen, blindenvoetbal en zittend badminton. Daar waar iedereen toch wel wat afwachtend aan de activiteiten begon, bestond de sportvloer al na 10 minuten alleen maar uit mensen die het beste uit zichzelf wilden halen. Geschreeuw tegen de collega’s die blindenvoetbal speelden die zowel de bal als waar het doel was moesten voelen. Aanwijzingen om een bal zo goed mogelijk aan te gooien zodat er makkelijk gescoord kon worden in het rolstoelbasketbal. Zittend badminton dat makkelijker lijkt dan het is.

Creativiteit

Het finalespel waarbij met het hele team van mat naar mat moest worden gesprongen zonder de vloer te raken, zorgde vooral voor creativiteit en lachwekkende taferelen. Na alle inspanning was het tijd om met elkaar te proosten op een leuke en inspirerende dag en daarna werd het BBQ buffet officieel geopend. Halverwege de avond reed de bus weer terug naar Den Haag. De stilte keerde terug in het Friendship Sport Center, nog even bleef ik napraten met een van de collega’s waarmee ik dit uitje georganiseerd had en tot slot liepen we de ruimtes na of niemand iets vergeten was. Wat hadden we een gave dag gehad. We liepen voldaan, zonder iets te zeggen, naast elkaar na te genieten, buiten speelden een paar voetballers in de stromende regen en langs het veld op de reclameborden raakte mij de tekst: ‘je bent goed zoals je bent’…..       

Meer over de organisatie

Relevante blogs

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon