Het slimme ICT concept voor flexibele kantoren: Rijkskantoor 3 architectuur

Paul Slats

Paul Slats

Domeinarchitect - SSC-ICT

In het pand Rijnstraat 8 in Den Haag zijn verschillende overheidsorganisaties gevestigd. Om ervoor te zorgen dat alle medewerkers in 1 pand kunnen flexwerken, samenwerken en gezamenlijke faciliteiten kunnen delen is de Rijkskantoor 3 architectuur ontwikkeld. Een succesvol concept, want dit jaar gaat SSC-ICT alle andere Haagse rijkskantoren op dezelfde wijze inrichten. Iets waar Paul Slats, domeinarchitect Locatie Gebonden Services, best trots op is.

041718-SSC-PaulSlats-346

Samenwerking met technisch architecten hoe Unified Communications geleverd wordt over de rijkskantoren heen.

Flexibel ontwerp

´Het was een hele uitdaging om de architectuur voor de Rijnstraat 8 te bedenken. In het gebouw huisvesten namelijk 6 verschillende gebruikersgroepen. Voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Buitenlandse Zaken (BZ) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leveren wij de persoonlijke apparatuur zoals laptop en mobiele telefoon. Voor de andere 3 organisaties is de data elders opgeslagen. Wij zorgen dat alle 6 organisaties op een veilige manier gebruik kunnen maken van het generieke netwerk, printers en van de AV-middelen. Iedereen moet in het hele gebouw kunnen inloggen in zijn of haar eigen digitale werkomgeving. Dat geldt ook voor bezoekers van andere overheidsinstanties. En last but not least, het ontwerp moet flexibel zijn en toepasbaar in Rijkskantoren in het land. Zodat gebruikersgroepen snel en eenvoudig kunnen in- of verhuizen.

041718-SSC-PaulSlats-92-2

Videoconferentie met collega’s van de Belastingdienst in Apeldoorn, zodat er niet gereisd hoeft te worden.

Gebouw ‘dom’ maken en de omgeving ‘slimmer’

De Rijnstraat 8 is standaard geconfigureerd en zo ‘dom’ mogelijk gemaakt. Dat betekent dat we alle ‘intelligente’ onderdelen zoals servers voor de printomgeving en toegang tot het netwerk eruit hebben gehaald. Deze hebben we in het overheidsdatacenter (ODC) neergezet. Doordat we het pand dommer hebben gemaakt, is de omgeving juist slimmer geworden. Als je met je laptop het gebouw binnenkomt, wordt deze gelijk herkend. Na het inloggen krijg je toegang tot het netwerkgedeelte dat specifiek bestemd is voor een bepaalde bewonersgroep. Dit is een beveiligd deel op het generieke netwerk, afgesloten van de andere bewoners. Vanuit daar komt de verbinding met de eigen digitale werkomgeving tot stand. Op deze manier maakt iedereen gebruik van hetzelfde fysieke netwerk en zijn bewonersgroepen logisch van elkaar gescheiden. Met deze aanpak kunnen we straks meerdere rijkskantoren op de standaard pandbesturing aansluiten die in het ODC is gepositioneerd.

041718-SSC-PaulSlats-150

Activiteitgericht werken: iedereen zoekt een werkplek die het beste past bij zijn of haar werkzaamheden.

Voordelen

Dit jaar staat de herinrichting van ongeveer 13 Haagse rijkskantoren gepland, dat wordt nog een spannende klus. Het Rijksvastgoedbedrijf zorgt voor de bekabeling en het gebouwbeheersysteem. Wij zorgen ervoor dat gebruikers daadwerkelijk in een pand kunnen werken. Een heringericht pand biedt veel voordelen, zowel vanuit financieel als beheersmatig oogpunt. Want medewerkers van verschillende overheidsorganisaties gaan steeds meer gebouwen delen, flexwerken en samenwerken. Hierdoor kan het Rijk panden afstoten en miljoenen euro´s besparen. Ook wordt door de standaardisering van de rijkskantoren het beheer eenvoudiger. Dat gebeurt alleen nog op de centrale backend in het ODC. Aanpassingen hoeven de beheerders nog maar eenmalig uit te voeren. Bij nieuwe bewoners of bij verhuizingen moest altijd het netwerk handmatig geconfigureerd worden. Dat hoeft met de Rijkskantoor 3 architectuur dus niet meer.

041718-SSC-PaulSlats-191

Tijd-, Plaats- en Apparaat onafhankelijk Werken (TPAW) is mogelijk binnen een rijkskantoor en daarbuiten.

Toekomst

Ik zie nog veel leuke uitdagingen voor de toekomst, zoals rijksbreed printen, onderdeel van het programma Aanbesteding ICT Werkomgeving Rijk (IWR). Dan wordt rijksbreed Follow me printen werkelijkheid. De afdrukken kunnen dan in elk willekeurig kantoor opgehaald worden. Samen met de architecten van de Belastingdienst, Dienst ICT Uitvoering (DICTU) en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zitten wij in de expertgroep van IWR. Ook de ontwikkeling van Internet of Things (IoT) staat te trappelen om zijn intrede te doen in een rijkskantoor. De uitdagingen zijn om dit verzorgingsgebied overschrijdend te kunnen aanbieden. IoT is erg privacygevoelig. Ook hier moeten we IoT ‘dom’ maken, maar de omgeving ‘slimmer’.

041718-SSC-PaulSlats-250

De rijkskantoren die van Rijkskantoor 3.0 architectuur worden voorzien.

Bekijk hieronder onze vacatures. Zit je vacature er niet tussen, maar heb je wel interesse in een baan bij SSC-ICT? Neem contact op met onze recruiter Annoushka Presentación. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 06 – 50 00 04 59. Je kunt haar ook mailen.

 

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon