Duurzame arbeidsvoorwaarden

Met meer dan 140.000 werknemers is de Rijksoverheid de grootste werkgever van Nederland. Aangezien klimaat en verduurzaming belangrijke beleidsthema’s zijn, streven we ernaar om als werkgever het goede voorbeeld te geven. Hoe? Door duurzame arbeidsvoorwaarden te stimuleren, zodat jij als werknemer bewustere keuzes kunt maken.   

Woning en thuiswerkplek

1 keer per 5 jaar kun je met een werkgeversbijdrage van € 750 je woning verduurzamen of je thuiswerkplek inrichten. Deze vergoeding kun je aanvullen uit je IKB met € 750 extra (totaal € 1.500). Denk aan het isoleren van je vloeren of dak, het aanschaffen van zonnepanelen of een warmteboiler. Dit mogen ook tweedehands materialen zijn.

‘Ik probeer op allerlei manieren binnen en buiten mijn werk bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving en zoek altijd naar mogelijkheden om dit verder te verbeteren. Ik twijfelde al een tijdje over het aanbrengen van een sedumdak op onze schuur. Dat ik deze kosten nu kan declareren door de nieuwe CAO Rijk, heeft de drempel verlaagd om dat nu echt te doen - Marjolein van der Klauw, adviseur innovatie, Rijkswaterstaat’

Vergoeding van je woon-werkverkeer

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer, en met name de trein, is milieuvriendelijk. Werk je bij de Rijksoverheid, dan krijg je jouw woon-werkverkeer met het openbaar vervoer daarom ook voor de volle 100% vergoed. Je krijgt een 2e klas mobiliteitskaart. Om van thuis naar je werk te reizen of naar werkafspraken op andere locaties.

Dienstreizen werken in de trein

‘Het is echt mega fijn dat je met je mobiliteitskaart heel gemakkelijk met het OV kan reizen. Geen gedoe, geen kosten en geen duurzaamheidsschuldgevoel. Zeker met afspraken buiten de deur en het hybride werken een hele grote plus voor het werken bij de Rijksoverheid - Richard van Gogh, beleidsmedewerker Arbeidsvoorwaarden en Pensioen, ministerie van BZK’

Fiets

Fietsen is natuurlijk nóg duurzamer dan in het openbaar vervoer stappen. Bovendien is het goed voor je gezondheid. Kun jij met de fiets naar je werk en doe je dat ook? Dan krijg je voor je fietskilometers woon-werk een hogere kilometervergoeding, namelijk € 0,21/km, dan wanneer je bijvoorbeeld de auto pakt. De hoge kilometervergoeding woon-werkverkeer is € 0,21/km en de lage is € 0,07/km.

Bij de meeste locaties van de Rijksoverheid vind je bovendien fietsenstallingen met bijvoorbeeld oplaadpunten voor e-bikes en mogelijkheden om te douchen. Met deze goede fietsvoorzieningen op het werk motiveert de Rijksoverheid werknemers om op de fiets naar het werk te komen.

‘Op de fiets naar het werk is voor mij echt een uitkomst. Lekker een uurtje buiten voor en na de werkdag zorgt voor ontspanning én lichamelijke inspanning. Mooi dat de Rijksoverheid een vergoeding geeft voor een goede en vooral veilige fiets. De fietskilometervergoeding besteed ik aan een goede kop koffie na aankomst op mijn werk. Een beter begin van mijn werkdag kan ik niet bedenken - Hans Bloemendaal, adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, ministerie van EZK’

Vergoeding aanschaf fiets en batterij

1 keer in de 5 jaar kun je met een vergoeding van jouw werkgever, de Rijksoverheid, een fiets (en accessoires) kopen. De vergoeding die je krijgt, is € 500 euro. Dat bedrag kun je vanuit je  Individueel Keuzebudget (IKB) aanvullen met € 1.500 (totaal € 2.000). Je mag ook een tweedehands fiets kopen.

Heb je een elektrische fiets die nog hartstikke goed fietst, maar waarvan de batterij wel toe is aan vervanging? Dan kun je hiervoor € 500 uit je IKB gebruiken om een nieuwe batterij te kopen. Dat kan 1 keer per 3 jaar.

‘Duurzaamheid is belangrijk in mijn leven en daar handel ik naar. Ik wilde een elektrische fiets aanschaffen met de fietsvergoeding en deels via mijn IKB. De fietsenmaker heb ik gevraagd naar het tweedehands aanbod; dat was ontzettend groot. Als iets tweedehands verkrijgbaar is, dan ga ik daarvoor. Ik vind het belangrijk dat het Rijk mogelijkheden biedt om benodigdheden tweedehands aan te schaffen. Zo stel je 140.000 mensen in staat om duurzamere keuzes te maken - Charlene Taal, medewerker Behandelen en Ontwikkelen, ministerie van VWS’

Dienstreizen met de trein

Heb je een werkafspraak op een locatie anders dan je werkplek? Dan moet je een ‘dienstreis’ maken. Ook hier is reizen per trein het uitgangspunt. Je mag voor een dienstreis je mobiliteitskaart upgraden naar 1e klas. Zo kun je rustig nog wat stukken doorlezen of je voorbereiden op je werkafspraak. Rijksbreed geldt de afspraak dat er niet wordt gevlogen naar bestemmingen die binnen 8 uur op een andere manier te bereiken zijn. Om een goede afweging te maken of en hoe je reist, is deze handige checklist ontwikkeld.

Kijk voor meer uitgebreide informatie over dienstreizen op de website Cao Rijk

Verduurzamen van de bedrijfsvoering van het Rijk

Wil je meer weten over hoe de Rijksoverheid werkt aan de verduurzaming van de eigen organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van ICT of huisvesting? Ga dan naar www.denkdoeduurzaam.nl.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon