Elske Derks

Ik draag vanuit juridisch oogpunt een steentje bij aan veilige diensten
Elske Derks

Elske Derks
Jurist
Logius

Studeerde law en technology in Tilburg. Na een bachelor internationaal en Europees recht volgde zij hier een master gericht op recht in combinatie met nieuwe technologieën. Na haar studie begonnen bij een klein juridisch advieskantoor maar miste de link met ICT. Probeert allerlei sporten uit, van yoga tot spinning en is graag te vinden op festivals als Down The Rabbit Hole of Rock Werchter.

Elske werkt als Jurist bij Logius. Logius levert diensten voor burgers en organisaties en daarbij worden veel persoonsgegevens verwerkt. Elske helpt de diensten van Logius om de verwerking van persoonsgegevens volgens de wet en regelgeving te laten verlopen.


Zorgvuldig met persoonsgegevens

‘Bij Logius gaat de ontwikkeling van functionaliteiten en diensten snel. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat deze betrouwbaar zijn. Daar draag ik aan bij door vanuit juridisch oogpunt mee te denken over wat er kan en mag vanuit de wet- en regelgeving. Daar moet ook over worden nagedacht bij nieuwe functionaliteiten en elke stap die gezet wordt in de ontwikkeling van software. Ik ben veel bezig met de AVG ( Algemene Verordening Gegevensbescherming), dus persoonsgegevens, maar ook met het besluit verwerking persoonsgegevens GDI (Generieke Digitale Infrastructuur). Daarin staat precies beschreven welke gegevens we mogen gebruiken en verwerken, en voor welke doeleinden we ze mogen gebruiken.

Veilige diensten

Mijn werk is erg afwisselend. Ik zou me snel vervelen als dat niet zo zou zijn. Het ene moment zit je bijvoorbeeld in een meeting over een contract en meteen daarna moet je door om uitleg te geven over de AVG. Dat vergt wel wat flexibiliteit. Soms komen er vragen van burgers binnen, bijvoorbeeld de vraag of je als ouder een DigiD voor je kind mag aanvragen. Daar zit vaak een juridisch aspect aan en dat zoek ik dan uit. Het is vooral erg leuk om samen te werken met collega’s die aan de producten en diensten van Logius werken. Hen adviseer ik bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe functies in onze apps. Vaak zijn voor mij de juridische regels daarbij heel vanzelfsprekend, maar ik merk dat soms wel de ‘vertaalslag’ nodig is om uit te leggen waarom iets wel of niet kan. Zo dragen we vanuit juridisch oogpunt een steentje bij aan veilige diensten. Natuurlijk steek ik veel op van mijn collega’s, die elk vanuit hun eigen expertise en kennis tegen zaken aankijken. Zo gebeurt het regelmatig dat iets voor mij heel duidelijk leek, maar vanuit een andere invalshoek toch een stuk ingewikkelder blijkt.

Ongedwongen sfeer

Naast adviseren zorgen we als juristen binnen Logius ook voor duidelijke afspraken met afnemers. Met goede aansluitvoorwaarden proberen we zo veel mogelijk problemen achteraf te voorkomen. Ook houdt ons team zich bezig met bijvoorbeeld aanbestedingsrecht. Het team is gezellig, en ook binnen Logius zie ik een ongedwongen sfeer, ook al is het druk en wordt er hard gewerkt. Bij iedereen kun je binnenlopen met een vraag. De sociale activiteiten die regelmatig worden georganiseerd zorgen er ook voor dat je veel collega’s leert kennen. Dat maakt het ook gemakkelijker om op mensen af te stappen. En natuurlijk helpt een stevige dosis humor altijd, maar dat maakt werken over het algemeen ook leuker.   

 

Ik werk voor Nederland

Ik heb een spilfunctie in ontwikkeling en verbetering van producten voor de digitale overheid

Mike Nicolaes

Product owner
Logius

Als Chief Information Security Officer stel ik kaders en geef informatie en tips over cybersecurity

Theo van Diepen

Chief Information Security Officer
Logius

Ik zorg dat mijn teams in korte sprints waarde toevoegen voor afnemers en gebruikers.

Nicolle Groenendijk

Scrum master
Logius

Ik zorg dat een releasetrain goed functioneert zodat de afgesproken producten worden opgeleverd.

Annelies van Ast

Releasetrainondersteuner
Logius

'Logius was een van de eerste organisaties die ging voor Scaled Agile werken'

Mark de Wit

Release train engineer
Logius

We zijn als Klancontactcentrum echt van meerwaarde voor de dienstverlening van Logius

Sebastiaan Verheij

Clustermanager
Logius

Iedereen in Nederland maakt gebruik van de diensten van Logius

Gencehan Askin

Senior ketenbeheerder
Logius

Achter een schip vol goederen uit China, gaat een heel ICT-proces schuil

Lup van de Bunt

Senior business consultant
Logius

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon