Mark de Wit

'Logius was een van de eerste organisaties die ging voor Scaled Agile werken'
Mark de Wit werkt bij Logius

Mark de Wit
Release train engineer
Logius

Studeerde ooit af als economisch bedrijfskundige op het onderwerp zelfsturende teams. Geniet van ieder moment dat hij samen met zijn zoon beleeft. Is in het weekend als rasechte Ajaxsupporter te vinden in het stadion waar zijn cluppie speelt. Bakt het vlees mooi bruin op zijn fancy barbecue. Is een liefhebber van klassieke muziek en bezoekt graag opera’s van Tsjaikovski.

Mark werkt bij Logius als release train engineer. Logius wil een wendbare organisatie zijn en heeft gekozen voor de SAFe-Agile methodiek. Vanuit zijn rol helpt Mark de organisatie om deze stap vorm te geven.


Groots en megalomaan werkt niet

Na mijn studie startte ik als organisatieadviseur. Fantastisch werk: ontwerpen van gewenste organisatieverandering en die implementeren volgens een plateauplanning. Toch merkte ik dat we vooral spraken over wat er moest gebeuren, maar dat het daar vaak bij bleef. Ik wilde juist de stap maken om het ook écht te gaan doen en vroeg me ondertussen af waarom de gewenste IT-verandering vaak zo’n struikelblok vormde. Wat ik later als manager van IT-projecten ontdekte, is dat grootse en megalomane projecten met een watervalaanpak vrijwel altijd stranden. Een volgend project pakte ik kleiner en meer iteratief aan, en dat was het begin van mijn Agile-reis.

Dienend leiderschap

Eenmaal bij Logius kreeg ik de kans om de ontwikkeling van releases meer Agile aan te pakken. We begonnen met alleen DigiD als scope en dat beviel goed. Een half jaar later stapten we met de hele organisatie over naar SAFe. Nu werken we in verschillende ‘release trains’ aan het beheer en de doorontwikkeling van onze dienstverlening. Mijn functie kun je zien als scrum master van zo’n trein van teams. Ik organiseer en begeleid verschillende events die bij SAFe horen. Op het Program Increment Planning event bijvoorbeeld werken de teams van de Logius-treinen met alle betrokkenen (ook klanten!) samen aan de planning voor de komende drie maanden. Ook signaleer ik teamoverstijgende risico’s en obstakels die het halen van gestelde doelen in de weg staan en probeer die samen met anderen op te lossen. Daarnaast jaag ik continue het verbeterproces aan vanuit een dienend leiderschapsperspectief, want we leggen veel verantwoordelijkheid bij de teams zelf.

Transparant

Het is enorm interessant om de ontwikkeling bij Logius te zien en daar deel van uit te maken. We zijn een van de eerste organisaties binnen de overheid die organisatiebreed en met volle overtuiging kiest voor Scaled Agile werken. Ondanks dat we weten dat het ingewikkeld is, gaan we er met zijn allen voor. Vanaf het begin kregen we de volle support van het directieteam, wat echt nodig is om deze stap tot een succes te maken. Het mooie is dat ook de stakeholders langzaam maar zeker in dit proces groeien. Ze zien dat we transparanter zijn; we kijken samen naar de gestelde doelen en of de ontvangen feedback aanleiding geeft tot aanpassingen. We zijn er zeker nog niet hoor, het kan nog flexibeler, transparanter, wendbaarder en sneller. Maar we zijn op de goede weg!  

Ik werk voor Nederland

Ik draag vanuit juridisch oogpunt een steentje bij aan veilige diensten

Elske Derks


Jurist
Logius

Studeerde law en technology in Tilburg. Na een bachelor internationaal en Europees recht volgde zij hier een master gericht op recht in combinatie met nieuwe technologieën.

Lees meer over Elske Derks
We zijn als Klancontactcentrum echt van meerwaarde voor de dienstverlening van Logius

Sebastiaan Verheij


Clustermanager
Logius

Studeerde bestuurskunde in Leiden. Ontwikkelde zijn interesse voor de publieke sector bij de gemeente Pijnacker/Nootdorp.

Lees meer over Sebastiaan Verheij
Iedereen in Nederland maakt gebruik van de diensten van Logius

Gencehan Askin


Senior ketenbeheerder
Logius

Geboren en getogen in Den Haag. Is nu bezig met een studie business IT and management. Is vader van twee kinderen.

Lees meer over Gencehan Askin
Achter een schip vol goederen uit China, gaat een heel ICT-proces schuil

Lup van de Bunt


Senior business consultant
Logius

Startte direct na zijn middelbare school bij de Belastingdienst/Douane waar hij veel leerde over elektronische gegevensuitwisseling en harmonisatie van gegevens.

Lees meer over Lup van de Bunt
Ik zorg dat mijn teams in korte sprints waarde toevoegen voor afnemers en gebruikers.

Nicolle Groenendijk


Scrum master
Logius

Werkt al sinds 1992 in de IT. Zette haar talenten in op diverse functies en die ervaringen komen nu bij elkaar in haar rol van scrummaster.

Lees meer over Nicolle Groenendijk
Ik zorg dat een releasetrain goed functioneert zodat de afgesproken producten worden opgeleverd.

Annelies van Ast


Releasetrainondersteuner
Logius

Begon ooit aan een lerarenopleiding handvaardigheid in Nijmegen en stapte over naar industrieel ontwerp.

Lees meer over Annelies van Ast
Ik heb een spilfunctie in ontwikkeling en verbetering van producten voor de digitale overheid

Mike Nicolaes


Product owner
Logius

Studeerde bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees meer over Mike Nicolaes
Als Chief Information Security Officer stel ik kaders en geef informatie en tips over cybersecurity

Theo van Diepen


Chief Information Security Officer
Logius

Studeerde informatica en informatiekunde aan de Haagse Hogeschool. Fervent tafeltennisser sinds zijn 8e. Fietst en zwemt.

Lees meer over Theo van Diepen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon