Mark de Wit

'Logius was een van de eerste organisaties die ging voor Scaled Agile werken'
Mark de Wit werkt bij Logius

Mark de Wit
Release train engineer
Logius

Studeerde ooit af als economisch bedrijfskundige op het onderwerp zelfsturende teams. Geniet van ieder moment dat hij samen met zijn zoon beleeft. Is in het weekend als rasechte Ajaxsupporter te vinden in het stadion waar zijn cluppie speelt. Bakt het vlees mooi bruin op zijn fancy barbecue. Is een liefhebber van klassieke muziek en bezoekt graag opera’s van Tsjaikovski.

Mark werkt bij Logius als release train engineer. Logius wil een wendbare organisatie zijn en heeft gekozen voor de SAFe-Agile methodiek. Vanuit zijn rol helpt Mark de organisatie om deze stap vorm te geven.


Groots en megalomaan werkt niet

Na mijn studie startte ik als organisatieadviseur. Fantastisch werk: ontwerpen van gewenste organisatieverandering en die implementeren volgens een plateauplanning. Toch merkte ik dat we vooral spraken over wat er moest gebeuren, maar dat het daar vaak bij bleef. Ik wilde juist de stap maken om het ook écht te gaan doen en vroeg me ondertussen af waarom de gewenste IT-verandering vaak zo’n struikelblok vormde. Wat ik later als manager van IT-projecten ontdekte, is dat grootse en megalomane projecten met een watervalaanpak vrijwel altijd stranden. Een volgend project pakte ik kleiner en meer iteratief aan, en dat was het begin van mijn Agile-reis.

Dienend leiderschap

Eenmaal bij Logius kreeg ik de kans om de ontwikkeling van releases meer Agile aan te pakken. We begonnen met alleen DigiD als scope en dat beviel goed. Een half jaar later stapten we met de hele organisatie over naar SAFe. Nu werken we in verschillende ‘release trains’ aan het beheer en de doorontwikkeling van onze dienstverlening. Mijn functie kun je zien als scrum master van zo’n trein van teams. Ik organiseer en begeleid verschillende events die bij SAFe horen. Op het Program Increment Planning event bijvoorbeeld werken de teams van de Logius-treinen met alle betrokkenen (ook klanten!) samen aan de planning voor de komende drie maanden. Ook signaleer ik teamoverstijgende risico’s en obstakels die het halen van gestelde doelen in de weg staan en probeer die samen met anderen op te lossen. Daarnaast jaag ik continue het verbeterproces aan vanuit een dienend leiderschapsperspectief, want we leggen veel verantwoordelijkheid bij de teams zelf.

Transparant

Het is enorm interessant om de ontwikkeling bij Logius te zien en daar deel van uit te maken. We zijn een van de eerste organisaties binnen de overheid die organisatiebreed en met volle overtuiging kiest voor Scaled Agile werken. Ondanks dat we weten dat het ingewikkeld is, gaan we er met zijn allen voor. Vanaf het begin kregen we de volle support van het directieteam, wat echt nodig is om deze stap tot een succes te maken. Het mooie is dat ook de stakeholders langzaam maar zeker in dit proces groeien. Ze zien dat we transparanter zijn; we kijken samen naar de gestelde doelen en of de ontvangen feedback aanleiding geeft tot aanpassingen. We zijn er zeker nog niet hoor, het kan nog flexibeler, transparanter, wendbaarder en sneller. Maar we zijn op de goede weg!  

Ik werk voor Nederland

De binding met collega’s is voor mij het belangrijkst

Alex Wille-van Toren

System architect gegevens en berichten
Logius

Lees meer over Alex Wille-van Toren
Iedereen in Nederland maakt gebruik van de diensten van Logius

Gencehan Askin

Senior ketenbeheerder
Logius

Lees meer over Gencehan Askin
Ik draag vanuit juridisch oogpunt een steentje bij aan veilige diensten

Elske Derks

Jurist
Logius

Lees meer over Elske Derks
Ik heb een spilfunctie in ontwikkeling en verbetering van producten voor de digitale overheid

Mike Nicolaes

Product owner
Logius

Lees meer over Mike Nicolaes
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon