Jan Brantjes

Ik kijk niet naar lijstjes, maar naar de medewerker zelf
Jan Brantjes

Jan Brantjes
Operationeel manager Veterinaire Keuring en Exportcertificering Noord
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Werkte ooit als teamleider in de horeca. Zat 10 jaar in de productiewereld bij Campina, Nutricia en Verkade. Koos in 2001 voor de Keuringsdienst van Waren, om zijn werk te kunnen combineren met een jong gezin. Stapte in 2005 over naar de NVWA. Sinds 2019 operationeel manager. Houdt van wandelen en schaken. Trekt graag met zijn vrouw richting de kust in hun camper.

Het leukste aan zijn werk? Dat vindt Jan Brantjes toch nog altijd de mensen. 20 jaar geleden trok hij zich op aan collega’s met jarenlange ervaring, nu waardeert hij juist de input van een nieuwe generatie. In zijn baan ondersteunt Jan de toezichthoudend dierenartsen bij hun inspecties. Want zonder goede mensen op de werkvloer ben je nergens, vertelt hij.


De ruimte geven

‘Mijn team bestaat uit 20 collega’s, waarvan 14 dierenartsen. Stuk voor stuk zijn het fijne, zelfstandige en professionele mensen. Ik ondersteun ze in de randvoorwaarden, zoals declaraties, verlof en werk-privé-balans. Verder wil ik ze vooral de ruimte geven om hun werk goed te kunnen doen. Als je lekker in je vel zit, dan komt de rest vanzelf. Daarom kijk ik vooral naar de medewerker zelf, en niet naar management lijstjes.

Contact houden

Als teamleider sta ik normaal dicht bij de medewerkers. We hebben met de corona best een lastige tijd achter de rug. Elkaar ontmoeten is belangrijk, en dat kon niet. Toch ben ik er trots op hoe we digitaal contact hebben onderhouden via Signal. Iedereen helpt elkaar waar mogelijk. We delen successen en geven complimenten. Ik kijk graag naar de positieve dingen. Dat geeft nieuwe energie.

Extra uitleg

Gelukkig kan ik inmiddels weer mee met onze dierenartsen naar slachterijen of exportlocaties. Ik vind het belangrijk om te weten hoe ons verhaal overkomt op de bedrijven. Snappen ze waarom er een toezichthoudend dierenarts komt? En weten ze ook dat wij juist het dierenwelzijn en de voedselveiligheid willen verbeteren? Sommige bedrijven zien ons als een lastpak en kostenpost, maar ik ken ook genoeg goede gesprekken van mijn dierenarts met de ondernemers.’

Gerelateerde verhalen

Ik werk voor Nederland

‘Ik ga ervoor dat dieren tot op het laatst goed behandeld worden’

Olaf Creutzberg

Operationeel manager team Veterinaire Import en Keuring
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Lees meer over Olaf Creutzberg
Wat er ook gebeurt, ik sta altijd achter mijn mensen

Manou de Brouwer

Operationeel manager Veterinaire Keuring en Exportcertificering Zuid
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Lees meer over Manou de Brouwer
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon