Karolien van Wijk

Bij het CBS werk je aan de data van Nederland
Foto van Karolien van Wijk

Karolien van Wijk
Redacteur
Centraal Bureau voor de Statistiek

Werkte na de studies journalistiek en sociale geografie in eerste instantie als medewerker openbaar vervoer bij de provincie Overijssel en adviseur bij een verkeerskundig bureau. Startte vervolgens als zelfstandig tekstschrijver en communicatiemedewerker. Schreef onder andere voor vakbladen in de verkeerssector. Is inmiddels helemaal geland als redacteur bij het CBS. Verslindt in haar vrije tijd wandelkilometers en boeken, is dol op eten en koken en reist graag. Houdt van lange treinreizen.

Karolien van Wijk is redacteur bij het CBS. Zij houdt zich met name bezig met datavisualisatie. Het visueel weergeven van gegevens op de website van het CBS. 


Verdieping

‘De enige manier om mij als kind stil te laten zitten was voorlezen. Zo is de liefde voor goede verhalen ontstaan. Een studie Journalistiek lag voor de hand, maar tijdens de studie ging ik twijfelen of ik niet meer inhoudelijke verdieping wilde. Ik studeerde af als Sociaal Geograaf en werd uiteindelijk toch journalist.

In de media

Inmiddels werk ik ruim een half jaar op de redactie van het CBS; hier maken we de berichten die het CBS bijna dagelijks verspreidt. Achter zo’n berichtje op het internet gaat veel schuil; informatie verzamelen en controleren, er een net bericht van maken, afstemmen met de onderzoeksafdelingen, grafieken maken en uiteindelijk publiceren in de CMS. Soms kan het erg hectisch zijn bij ons, maar daar houd ik wel van. Het mooiste moment is als we elke ochtend met de hele afdeling gezamenlijk bekijken wat het CBS in de media heeft bereikt; soms een moment van teleurstelling, vaak een moment voor terechte complimenten.

De perfecte kaart

Binnen de redactie moet je een alleskunner zijn, maar iedereen heeft wel z’n specialisaties. Ik ben zelf veel bezig met datavisualisatie; ik maak veel kaarten en grafieken voor de site en allerlei andere publicaties. Vaak kan dat in de webapplicatie die we hiervoor gebruiken, soms komt er programmeerwerk bij kijken. Het is echt puzzelen met data en code om de perfecte kaart of grafiek te krijgen, maar ik word er steeds beter in. Vanuit deze specialisatie ben ik bijvoorbeeld ook trekker geworden van de CBS-brede werkgroep datavisualisatie.

Open cultuur

Ik heb een fijn team om mij heen; er wordt veel gelachen op de redactie, maar er wordt bijvoorbeeld ook goed in de gaten gehouden of niemand het te druk heeft.
Bij het CBS werk je aan de data van Nederland, dat alleen al is een reden om er te willen werken. Maar het blijkt ook nog een prettige organisatie met een open cultuur te zijn. Kennis wordt hier écht gewaardeerd en je wordt aangemoedigd om je verder te ontwikkelen. Ik kan me niet voorstellen dat ik me ooit ga vervelen bij het CBS.’

Ik werk voor Nederland

De combinatie data-analyse en gezondheid vind ik erg interessant

Susan van Dijk

Product developer health
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Susan van Dijk
Het CBS is uniek op het gebied van data science

Quinten Meertens

Statistisch onderzoeker / projectleider
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Quinten Meertens
Je staat in frontlinie van de wereld van data science en statistiek

Marko Roos

Methodologist
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Marko Roos
Het CBS geeft mij volop ruimte om te groeien

Lars Senden

Adviseur ICT Security
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Lars Senden
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon