Lars Senden

Het CBS geeft mij volop ruimte om te groeien
Lars Senden securityspecialist CBS portet

Lars Senden
Adviseur ICT Security
Centraal Bureau voor de Statistiek

Belandde na de mavo en de meao bij Randstad uitzendbureau. Werkte vervolgens ruim 17 jaar bij pensioenuitvoerder Algemene Pensioen Groep (APG) in verschillende rollen, van coördinator tot securityspecialist. Behaalde ondertussen zijn hbo-diploma informatica in Maastricht. Zit sinds 2019 bij het CBS. Doet veel aan canicrossen: hardlopen met zijn twee honden, trailen door de bossen en wandelt heel wat kilometers. Als er nog tijd vrij is, dan rijdt hij ook graag op zijn motor.

 

Van koopkracht en oversterfte tot het aantal elektrische auto’s. Wie betrouwbare statistische informatie zoekt over maatschappelijke en economische vraagstukken in de Nederlandse samenleving komt uit bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als adviseur ICT security zorgt Lars Senden ervoor dat de data die hiervoor nodig is beveiligd en beschermd zijn.


Publicatiedatum 30-12-2021

Datagedreven organisatie

‘Het CBS is een datagedreven organisatie. En niet zomaar eentje. Wij leveren statistische informatie waar overheden en andere organisaties hun beleid en besluiten op baseren. Je kunt je dus voorstellen hoe cruciaal het is, dat onze data integer en beschikbaar is op het juiste moment en alleen toegankelijk voor de juiste personen. Het grote belang van informatiebeveiliging sprak mij aan toen ik hier solliciteerde. Net als het feit dat ik niet in een gespreid bedje belandde: het Security Service Center werd net opgericht. Veel moest nog uitgedacht en georganiseerd worden. Inmiddels zijn we 2 jaar verder. Iedereen kent ons binnen de organisatie en mensen weten ons te vinden bij vragen rondom informatiebeveiliging.

Van adviseren tot reageren op incidenten

Het ene moment geef ik advies, bijvoorbeeld over veilig data uitwisselen met derden, zoals gemeenten, de GGD en andere overheidsinstellingen. Het andere moment breng ik samen met mijn collega's de functionele eisen in kaart voor een nieuw platform voor bijvoorbeeld logging en monitoring. Of ik reageer op incidenten, denk aan zeer ernstige kwetsbaarheden in een applicatie. Als zo’n melding binnenkomt – bijvoorbeeld via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) – dan krijgt dat binnen ons Security Service Center-team de hoogste prioriteit.

Volop de ruimte krijgen

Kortom, het werk is zeer divers. En ik heb veel contact met mensen binnen het CBS. Onderzoekers, beleidsmedewerkers, IT-collega’s. Wat ik ook prettig vind: het CBS is beslist geen micromanagement-organisatie. Ik krijg een bepaalde bandbreedte waarbinnen ik vrij kan bewegen. Ook is er volop ruimte voor ontplooiing. Zo kom ik eigenlijk vanuit de operatie maar ontwikkel mezelf nu naar een meer sturende rol. Mijn manager steunt me daarin. Bovendien krijg ik volop de gelegenheid voor het volgen van trainingen.’

Bekijk alle vacatures voor securityspecialisten

Ik werk voor Nederland

Bij het CBS werk je aan de data van Nederland

Karolien van Wijk

Redacteur
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Karolien van Wijk
De combinatie data-analyse en gezondheid vind ik erg interessant

Susan van Dijk

Product developer health
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Susan van Dijk
Het CBS is uniek op het gebied van data science

Quinten Meertens

Statistisch onderzoeker / projectleider
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Quinten Meertens
Je staat in frontlinie van de wereld van data science en statistiek

Marko Roos

Methodologist
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Marko Roos
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon