Melanie van der Donck

Gaaf dat ik zo'n ruim mandaat krijg om inkoopcontracten af te sluiten
Melanie van der Donck

Melanie van der Donck
Senior inkoper
Ministerie van Defensie

  • Studeerde in de zomer van 2015 af als meester in de rechten. Liep tijdens haar studie stage bij het Ministerie van Defensie en kwam er, een jaar na haar afstuderen, weer terecht.
  • Woont in hartje Den Haag en geniet van concertbezoek, yoga en het lezen van managementliteratuur.

Iets meer dan een jaar geleden studeerde ze af als meester in de rechten. Sinds mei 2016 werkt Melanie van der Donck als senior inkoper bij het Ministerie van Defensie. Inkooptrajecten begeleidt ze van a tot z. Zo verdiept ze zich de ene dag in helmlampen, de andere dag in wapens.


Van brandstoffen tot uitrusting voor militairen

'Mijn vorige baan, bij een commercieel bedrijf, was ontzettend leuk, maar ik miste betekenis. Ik wilde meer doen dan winst maken voor de aandeelhouders. Hier voel ik de maatschappelijke relevantie van mijn werk. Officieel ben ik senior inkoper bij de Defensie Materieel Organisatie, -DMO -, sectie inkoop ketenlogistieke bedrijven en algemeen. Een hele mond vol. Wij kopen in voor het kledingbedrijf, het munitiebedrijf en het brandstofbedrijf van Defensie. Denk aan de operationele uitrusting van militairen, zoals kleding, holsters en helmlampen. Ook voor de inkoop van brandstof en munitie worden wij ingeschakeld.

Op werkbezoek in kledingbedrijf

Ik wil precies weten wat een opdrachtgever met zijn vraag bedoelt. Daarom maak ik geregeld werkbezoeken. Zo nam ik onlangs een kijkje bij het kledingbedrijf in Soesterberg. Dan zie ik met eigen ogen wat nodig is. Als inkoper moet ik de vraag van de opdrachtgever op een juiste manier in de markt zetten.

Technische specificaties vertaal ik naar een commercieel-juridische beschrijving, zodat leveranciers weten of ze iets kunnen met onze vraag of niet. Ik koop producten in, maar ook kennis, zoals van het TNO. Zij onderzoeken dan bijvoorbeeld voor ons wat de technische impact van trilling op militair materieel is. Die resultaten gebruiken wij bij het selectieproces van leveranciers. Naast inkoop, verzorgt DMO ook de instandhouding van het materieel. We huren zo nodig specialisten in die bijvoorbeeld bijdragen aan het onderhoud van wapensystemen.

Veel verantwoordelijkheid voor starter

Ik specificeer onze vraag, selecteer leveranciers, beoordeel offertes, nodig partijen uit, voer onderhandelingen en stel vervolgens contracten op. Bij een groot aankooptraject moeten we Europees aanbesteden: een heel strak, complex traject. Mijn juridische kennis komt goed van pas. Aanbestedingswetgeving is complex, het inkoopvak wordt steeds juridischer. Elke dag stel ik contracten op. Ik werk met zo'n 15 andere inkopers en collega's die ons ondersteunen. We lunchen elke dag samen en maken soms een uitstapje. Leuk aan mijn werk vind ik de diversiteit: ik kom in aanraking met de meest uiteenlopende producten en diensten. Ook fijn vind ik het vertrouwen dat ik krijg. Ik vind het gaaf dat ik als starter zo'n ruim mandaat krijg om overeenkomsten te sluiten.'

Ik werk voor Nederland

Bij Defensie moet je als inkoper stevig in je schoenen staan
Simone van den Akker
Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde Management, Economie en Recht aan de hogeschool van Breda. Werkte een paar jaar als projectleider in het bedrijfsleven voordat ze naar Defensie kwam.

Lees meer over Simone van den Akker
Trots dat ik als inkoper bijdraag aan onze operatie
Marjo Brink-Koning
Senior contractmanager Koninklijke Marine
Ministerie van Defensie

Begon als marineofficier en koos, na een universitaire studie Management, Informatie en Technologie aan verschillende onderwijsinstellingen, voor het inkoopvak.

Lees meer over Marjo Brink-Koning
Blijven we binnen budget met onze onderzeeboten?
Ellen Bien
Hoofddirecteur Financiën en Control
Ministerie van Defensie

Studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in Amerika, waar ze bij de Wereldbank werkte, een master International Relations af aan The Johns Hopkins Uni

Lees meer over Ellen Bien
Ik houd niet van gespreide bedjes, ik wil nieuwe dingen opzetten
Rob Janssen
Project- en programmanager Defensie Ondersteuningscommando
Ministerie van Defensie

Studeerde technische bedrijfskunde en behaalde een master in verandermanagement bij Sioo opleidingen.

Lees meer over Rob Janssen
Ik ga voor de beste deal voor Defensie
Marloes van der Heijden
Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde in 2012 af in Nederlands recht en bedrijfskunde. Werkt in Utrecht en woont in Oss, waar ze fanatiek hockeyt.

Lees meer over Marloes van der Heijden
Nooit gedacht dat het werken als burgermedewerker bij Defensie zo veelzijdig zou zijn
Alex Maas
Directeur Bedrijfsondersteuning
Ministerie van Defensie

Is opgeleid aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder en heeft daarnaast zijn studie rechten voltooid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees meer over Alex Maas
De luchtmacht is mijn 2e thuis
Tonny
Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Werkte tijdens en na zijn studie personeel en organisatie bij de landmacht. Kwam jaren later na verschillende andere banen weer bij Defensie terecht. Werd op zijn 38e militair.

Lees meer over Tonny
Van interne bedrijfsvoering tot ICT in onderzeeërs: ik krijg het allemaal mee
Wim de Jong
Rijks I-trainee
Ministerie van Defensie

Deed een bachelor bedrijfskunde en werkte als projectmanager bij een multinational. Besloot verder te studeren en behaalde een master sociologie.

Lees meer over Wim de Jong
Ik vertaal beleid naar concrete initiatieven voor alle landmachteenheden in Nederland
Raoul Bessems
Rijkstrainee
Ministerie van Defensie

Deed een master Internationaal Recht in Maastricht.

Lees meer over Raoul Bessems
Een divers team functioneert gewoon beter, ook bij de krijgsmacht
Jaus Müller
Kapitein bij de Landmacht
Ministerie van Defensie

Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte enige tijd in de journalistiek en maakte in 2012 de overstap naar het ministerie van Defensie.

Lees meer over Jaus Müller
Met één druk op de knop defensievoorraden beheren
Peter Ramaekers
Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Doorliep de Koninklijke Militaire Academie in Breda met als studierichting bedrijfskunde.

Lees meer over Peter Ramaekers
Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie
Marieke
Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Studeerde sociale geografie. Werkte, voordat ze de overstap naar Defensie maakte, als verandermanager bij een internationale brouwerij.

Lees meer over Marieke
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon