Raoul Bessems

Ik vertaal beleid naar concrete initiatieven voor alle landmachteenheden in Nederland
Raoul Bessems

Raoul Bessems
Rijkstrainee
Ministerie van Defensie

  • Deed een master Internationaal Recht in Maastricht. Woont sinds 2014 in Den Haag, werkt voor zijn eerste traineeplek in Utrecht en speelt al 20 jaar saxofoon bij een Harmonieorkest in Zuid-Limburg waar hij maandelijks naartoe reist om te oefenen. Muziek maken of naar concerten gaan is zijn uitlaatklep na een drukke werkdag.

Raoul is sinds september 2014 rijkstrainee. Zijn eerste traineeplek is bij het ministerie van Defensie, bij de Staf van de Koninklijke Landmacht, op de Kromhoutkazerne in Utrecht.


Internationale denktank

‘Na mijn studie heb ik eerst een half jaar stage gelopen bij The Hague Institute for Global Justice. Een internationale denktank in Den Haag die interdisciplinair onderzoek verricht en globale kaders schept met als doel conflicten voorkomen en de internationale vrede bevorderen. Daarna werkte ik een paar maanden als onderzoeksmedewerker bij de projectgroep van de Global Conference on Cyberspace. Dat is een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ik ontdekte het Rijkstraineeprogramma (RTP) en meldde me direct aan.

Kwestie van oefenen

Op werkenvoornederland.nl heb ik de selectiecriteria voor het RTP bekeken. Je moet echt de tijd nemen om de online tests maken. Dat is een kwestie van oefenen. Daarna komt het erop aan hoe je jezelf presenteert en of je een duidelijk beeld hebt waar je naartoe wilt en waarom je bij de Rijksoverheid wilt werken. Er wordt gekeken naar je potentie en wie je als persoon bent. Niet perse welke parate kennis je hebt van de Rijksoverheid. Dat is een moderne manier van aanpakken.

Mooie afdeling

Defensie een fascinerende organisatie. Als een van de weinige burgers tussen militairen in uniform werk ik in een unieke omgeving. Hun kennis van zaken en gedrevenheid zijn een dagelijkse bron van inspiratie.

De afdeling Bestuursondersteuning waar ik werk, is een mooie afdeling. Met het cluster Internationale Militaire Samenwerking zijn we als het ware een denktank voor de Commandant Landstrijdkrachten. Onze afdeling is de spin in het web tussen het ministerie in Den Haag waar het beleid gemaakt wordt en de Landmacht waar 20.000 mensen werken. Wij vertalen strategie in concrete initiatieven voor de Landmacht. Vorig jaar bereikten we een mijlpaal met de Nederlandse Luchtmobiele Brigade. Deze is met de Duitse Division Schnelle Kräfte samengevoegd en onder 1 bevelhebbing komen te staan. Een snelle interventie-eenheid, waarin Nederland en Duitsland intensief samenwerken.

Veiligheid van Nederland

Als ik een positieve bijdrage kan leveren aan de veiligheid van Nederland, dan ben ik een blij mens. In maart 2015 vindt in Soesterberg, in het Nationaal Militair Museum, de Future Force Conference plaats. Relevante spelers van over heel de wereld komen daar praten over de toekomst van Defensie en de veranderende dreigingen op het gebied van veiligheid. Generaals, academici, en politici praten daar over cyberveiligheid, psychologische oorlogsvoering en de dreiging van groeperingen in de wereld. Ik heb aan deze conference een bescheiden bijdrage mogen leveren. Daar ben ik trots op.’

 

Ik werk voor Nederland

Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie

Marieke


Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Studeerde sociale geografie. Werkte, voordat ze de overstap naar Defensie maakte, als verandermanager bij een internationale brouwerij.

Lees meer over Marieke
Een divers team functioneert gewoon beter, ook bij de krijgsmacht

Jaus Müller


Kapitein bij de Landmacht
Ministerie van Defensie

Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte enige tijd in de journalistiek en maakte in 2012 de overstap naar het ministerie van Defensie.

Lees meer over Jaus Müller
Bij Defensie moet je als inkoper stevig in je schoenen staan

Simone van den Akker


Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde Management, Economie en Recht aan de hogeschool van Breda. Werkte een paar jaar als projectleider in het bedrijfsleven voordat ze naar Defensie kwam.

Lees meer over Simone van den Akker
Blijven we binnen budget met onze onderzeeboten?

Ellen Bien


Hoofddirecteur Financiën en Control
Ministerie van Defensie

Studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in Amerika, waar ze bij de Wereldbank werkte, een master International Relations af aan The Johns Hopkins Uni

Lees meer over Ellen Bien
Van interne bedrijfsvoering tot ICT in onderzeeërs: ik krijg het allemaal mee

Wim de Jong


Rijks I-trainee
Ministerie van Defensie

Deed een bachelor bedrijfskunde en werkte als projectmanager bij een multinational. Besloot verder te studeren en behaalde een master sociologie.

Lees meer over Wim de Jong
Met één druk op de knop defensievoorraden beheren

Peter Ramaekers


Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Doorliep de Koninklijke Militaire Academie in Breda met als studierichting bedrijfskunde.

Lees meer over Peter Ramaekers
De luchtmacht is mijn 2e thuis

Tonny


Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Werkte tijdens en na zijn studie personeel en organisatie bij de landmacht. Kwam jaren later na verschillende andere banen weer bij Defensie terecht. Werd op zijn 38e militair.

Lees meer over Tonny
Gaaf dat ik zo'n ruim mandaat krijg om inkoopcontracten af te sluiten

Melanie van der Donck


Senior inkoper
Ministerie van Defensie

Studeerde in de zomer van 2015 af als meester in de rechten. Liep tijdens haar studie stage bij het Ministerie van Defensie en kwam er, een jaar na haar afstuderen, weer terecht.

Lees meer over Melanie van der Donck
Nooit gedacht dat het werken als burgermedewerker bij Defensie zo veelzijdig zou zijn

Alex Maas


Directeur Bedrijfsondersteuning
Ministerie van Defensie

Is opgeleid aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder en heeft daarnaast zijn studie rechten voltooid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees meer over Alex Maas
Ik ga voor de beste deal voor Defensie

Marloes van der Heijden


Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde in 2012 af in Nederlands recht en bedrijfskunde. Werkt in Utrecht en woont in Oss, waar ze fanatiek hockeyt.

Lees meer over Marloes van der Heijden
Ik houd niet van gespreide bedjes, ik wil nieuwe dingen opzetten

Rob Janssen


Project- en programmanager Defensie Ondersteuningscommando
Ministerie van Defensie

Studeerde technische bedrijfskunde en behaalde een master in verandermanagement bij Sioo opleidingen.

Lees meer over Rob Janssen
Trots dat ik als inkoper bijdraag aan onze operatie

Marjo Brink-Koning


Senior contractmanager Koninklijke Marine
Ministerie van Defensie

Begon als marineofficier en koos, na een universitaire studie Management, Informatie en Technologie aan verschillende onderwijsinstellingen, voor het inkoopvak.

Lees meer over Marjo Brink-Koning
Nog iedere dag ben ik dankbaar voor de kansen die ik kreeg binnen deze organisatie

Obbe van Ommeren


Hoofd Integrale beveiliging
Ministerie van Defensie

Stopte met zijn studie om beroepsmilitair te worden. Verruilde na 7 jaar zijn groene pak voor een overhemd. Rolde in de IT en security bij het ministerie van Defensie.

Lees meer over Obbe van Ommeren
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon