Peter Ramaekers

Met één druk op de knop defensievoorraden beheren
Peter Ramaekers

Peter Ramaekers
Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

  • Doorliep de Koninklijke Militaire Academie in Breda met als studierichting bedrijfskunde. Begon zijn carrière bij Defensie als hoofd van het distributiecentrum op de Vliegbasis Gilze-Rijen. Werkte als liaisonofficier bij de US Army voor een Apache-project in Duitsland en daarna als projectofficier bij de verwerving van de Apache helikopters. Belandde na een uitzending naar Afghanistan in het IT-domein.
  • Houdt van films kijken, muziek maken (niet-melodisch slagwerk) en muziek luisteren. Speelt graag computergames en houdt van skiën hardlopen.

Luitenant-kolonel Peter Ramaekers is inhoudelijk en functioneel beheerder bij het ministerie van Defensie. Goed werkende ICT is onmisbaar op militaire missies.


SAP-systeem voor het logistieke en financiële domein

‘Als kleine jongen hing ik in mijn legerpak in een boom. Met een pvc-pijp en pijltjes gedraaid van kranten. Oorlogje spelen met mijn vrienden en later zelf computers bouwen, waren mijn favoriete bezigheden. Intussen heb ik mijn twee hobby’s weten te combineren in een baan bij Defensie. Ik ben logistiek Luchtmachtofficier op de Frederikkazerne in Den Haag. Samen met collega’s beheer ik het SAP-systeem voor het materieel logistieke en financiële domein. Ik treed hierbij op als inhoudelijk en functioneel beheerder en heb ervaring in beheer, ontwerp, bouw en implementatie van SAP.

Militaire achtergrond

Voor mijn huidige IT-functie was ik onder andere hoofd van het distributiecentrum op de Vliegbasis Gilze-Rijen en werkte voor de US Army bij een Apache-project in Duitsland. Na een missie in Afghanistan belandde ik in de IT-hoek. Ik heb profijt van mijn achtergrond als militair. Al is dat niet noodzakelijk om als IT’er voor Defensie te kunnen werken. We hebben ook genoeg burgers op onze afdeling, met soms meer specialistische kennis van de technieken dan ik. Wel heb ik in de praktijk ervaren hoe belangrijk het is dat ICT-systemen goed werken.

Afghanistan

In 2005 ben ik ben op missie geweest in Afghanistan. Elk defensieonderdeel had destijds een eigen informatiesysteem voor bevoorrading en onderhoud. Ik regelde als commandant van het National Support Element de logistiek voor de mariniers, Marine, Landmacht en Luchtmacht. Dat betekende constant met verschillende systemen werken. Voor de een bestelde ik spullen via het systeem, voor de ander ging dat per fax of e-mail. Het zorgde voor extra werk en kon zelfs snelle bevoorrading vertragen.

Positief tegengeluid

Na mijn terugkeer uit Afghanistan nam ik mijn ICT-ervaringen mee naar Nederland. Zo ben ik voor de Luchtmacht betrokken geweest bij de implementatie van de Enterprise Resource Planning (ERP), het SAP-systeem dus. Een van de grootste ICT-uitdagingen waar Defensie ooit voor heeft gestaan. Er is veel kritiek geleverd op dit traject, maar ik laat graag een tegengeluid horen. Het werkt prima voor mij.

Eén druk op de knop

Vanuit het systeem kun je alle bestellingen plaatsen en met één druk op de knop kun je zien welk materieel waar aanwezig is. Van een F16-motor tot en met het kleinste materiaal dat we hebben. Geweldig toch? Of we ook pvc-pijpjes en papieren pijltjes op voorraad hebben? Ha ha, pvc-pijpen wel. Kranten helaas niet. En daar rol je toch de beste pijltjes van.’

Ik werk voor Nederland

Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie

Marieke


Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Studeerde sociale geografie. Werkte, voordat ze de overstap naar Defensie maakte, als verandermanager bij een internationale brouwerij.

Lees meer over Marieke
Een divers team functioneert gewoon beter, ook bij de krijgsmacht

Jaus Müller


Kapitein bij de Landmacht
Ministerie van Defensie

Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte enige tijd in de journalistiek en maakte in 2012 de overstap naar het ministerie van Defensie.

Lees meer over Jaus Müller
Bij Defensie moet je als inkoper stevig in je schoenen staan

Simone van den Akker


Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde Management, Economie en Recht aan de hogeschool van Breda. Werkte een paar jaar als projectleider in het bedrijfsleven voordat ze naar Defensie kwam.

Lees meer over Simone van den Akker
Blijven we binnen budget met onze onderzeeboten?

Ellen Bien


Hoofddirecteur Financiën en Control
Ministerie van Defensie

Studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in Amerika, waar ze bij de Wereldbank werkte, een master International Relations af aan The Johns Hopkins Uni

Lees meer over Ellen Bien
Ik vertaal beleid naar concrete initiatieven voor alle landmachteenheden in Nederland

Raoul Bessems


Rijkstrainee
Ministerie van Defensie

Deed een master Internationaal Recht in Maastricht.

Lees meer over Raoul Bessems
Van interne bedrijfsvoering tot ICT in onderzeeërs: ik krijg het allemaal mee

Wim de Jong


Rijks I-trainee
Ministerie van Defensie

Deed een bachelor bedrijfskunde en werkte als projectmanager bij een multinational. Besloot verder te studeren en behaalde een master sociologie.

Lees meer over Wim de Jong
De luchtmacht is mijn 2e thuis

Tonny


Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Werkte tijdens en na zijn studie personeel en organisatie bij de landmacht. Kwam jaren later na verschillende andere banen weer bij Defensie terecht. Werd op zijn 38e militair.

Lees meer over Tonny
Gaaf dat ik zo'n ruim mandaat krijg om inkoopcontracten af te sluiten

Melanie van der Donck


Senior inkoper
Ministerie van Defensie

Studeerde in de zomer van 2015 af als meester in de rechten. Liep tijdens haar studie stage bij het Ministerie van Defensie en kwam er, een jaar na haar afstuderen, weer terecht.

Lees meer over Melanie van der Donck
Nooit gedacht dat het werken als burgermedewerker bij Defensie zo veelzijdig zou zijn

Alex Maas


Directeur Bedrijfsondersteuning
Ministerie van Defensie

Is opgeleid aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder en heeft daarnaast zijn studie rechten voltooid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees meer over Alex Maas
Ik ga voor de beste deal voor Defensie

Marloes van der Heijden


Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde in 2012 af in Nederlands recht en bedrijfskunde. Werkt in Utrecht en woont in Oss, waar ze fanatiek hockeyt.

Lees meer over Marloes van der Heijden
Ik houd niet van gespreide bedjes, ik wil nieuwe dingen opzetten

Rob Janssen


Project- en programmanager Defensie Ondersteuningscommando
Ministerie van Defensie

Studeerde technische bedrijfskunde en behaalde een master in verandermanagement bij Sioo opleidingen.

Lees meer over Rob Janssen
Trots dat ik als inkoper bijdraag aan onze operatie

Marjo Brink-Koning


Senior contractmanager Koninklijke Marine
Ministerie van Defensie

Begon als marineofficier en koos, na een universitaire studie Management, Informatie en Technologie aan verschillende onderwijsinstellingen, voor het inkoopvak.

Lees meer over Marjo Brink-Koning
Nog iedere dag ben ik dankbaar voor de kansen die ik kreeg binnen deze organisatie

Obbe van Ommeren


Hoofd Integrale beveiliging
Ministerie van Defensie

Stopte met zijn studie om beroepsmilitair te worden. Verruilde na 7 jaar zijn groene pak voor een overhemd. Rolde in de IT en security bij het ministerie van Defensie.

Lees meer over Obbe van Ommeren
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon