'Als financial trainee draag je bij aan de oplossing van grote problemen die in Nederland spelen’

Nander Bras is sinds een half jaar werkzaam als financial trainee bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Met zijn economische achtergrond is zijn interesse in overheidsgeld wellicht logisch. Maar het maatschappelijk aspect vindt hij minstens zo belangrijk. Na een enerverende start vertelt hij graag over zijn ervaring tot nu bij de IND.

Een vliegende start

‘Sinds afgelopen september werk ik als financial trainee bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Nadat ik mijn eerste 2 weken opleiding aan de rijksacademie had afgerond, hoefde ik mij niet te vervelen. Net voordat ik startte bij de IND werd de wereld ruw opgeschud door verschrikkelijke beelden uit Afghanistan. Door de machtsovername van de Taliban werd de IND geconfronteerd met veel Afghaanse evacuees. Dit had grote gevolgen, ook op financieel vlak. Gelijk in mijn eerste weken mocht ik aansluiten bij belangrijke gesprekken over de begroting van de IND. Wat ik hierbij echt tof vond is dat de inhoud van deze gesprekken letterlijk terugkwam in het nieuwe coalitieakkoord. Er is namelijk structureel meer geld vrijgemaakt voor de IND.

Maatschappelijke impact maken

Dit vind ik het mooie van werken bij de Rijksoverheid. Als trainee draag je bij aan het oplossen van grote problemen die in Nederland of in de wereld spelen. Of het nu gaat over klimaatcrisis, het woningtekort of in het geval van de IND de vluchtelingencrisis: de Rijksoverheid is een belangrijke speler. 

Elke keuze is financieel

Al deze grote plannen en projecten zijn jammer genoeg niet gratis. Binnen de Rijksoverheid gaat er meer dan 350 miljard euro om. Als financial trainee ben je bij deze grote pot geld betrokken. Zelf heb ik een economische achtergrond dus de link met overheidsfinanciën was snel gelegd. Echter, wat voor mij veel belangrijker was, is het maatschappelijke aspect. Geld binnen de Rijksoverheid is namelijk altijd verweven met beleid en politiek. Elke euro kan maar 1 keer uitgegeven worden, dus waar je het geld aan uitgeeft is maatschappelijk zeer relevant. Juist deze koppeling tussen geld en politiek sprak mij erg aan.

Nander in overleg

Ruimte om te ontwikkelen

Binnen het traineeship is er veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Een essentieel onderdeel hiervan is het uitgebreide opleidingsprogramma. Naast inhoudelijke verdieping, is hier veel aandacht voor je persoonlijke werkstijl en je communicatievoorkeur. Voor mijzelf was dit een belangrijke reden om te kiezen voor een traineeship, omdat werken nou eenmaal wat anders van je vraagt dan studeren. Naast het opleidingsprogramma heb ik vooral veel geleerd op mijn werkplek zelf. Mijn collega’s staan altijd open voor mijn vragen en er is veel ruimte voor eigen initiatief. Zo heb ik samen met andere trainees een werkbezoek georganiseerd naar het AZC in Budel en mocht ik aansluiten bij een overleg tussen het hoofd van de IND en de beleidsdirecteur.

Zee van mogelijkheden

Ik heb het erg naar mijn zin bij de IND. Maar ik kijk ook verder. Vanuit het traineeship is het namelijk de bedoeling dat je bij 3 verschillende ministeries aan de slag gaat. Dit zie ik echt als een grote kans. Waar ik zelf naartoe wil, dat weet ik op dit moment nog niet precies. Wel heb ik een globale richting. Na een jaar in de uitvoering lijkt het mij leerzaam om aan de slag te gaan bij een beleidsdirectie. Ik heb gelukkig nog ruim de tijd om hier goed over na te denken. Ik zie in elk geval een zee van mogelijkheden’.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon