Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

OM-Traineeship

Ben jij een wo-afgestudeerde jurist, en wil jij je inzetten voor een rechtvaardige samenleving? Meld je dan aan voor het OM-Traineeship. In 12 maanden combineer je opleiding en het opdoen van concrete werkervaring. Jouw opgedane kennis leer je direct toe te passen in de praktijk.

Bij het Openbaar Ministerie werken ruim 5.000 medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Het OM is een organisatie waar we gebruik willen maken van elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten. Advocaten-generaal, officieren van justitie en assistent-officieren geven leiding aan het strafrechtelijk onderzoek en werken nauw samen met de politie en andere ketenpartners. Wil jij jouw juridische kennis verder verdiepen, maar ook ervaring opdoen in het beoordelen van strafzaken? Dan is het OM-Traineeship de ideale start van jouw juridische carrière binnen het OM.

 • Het OM-Traineeship is voor pas afgestudeerde masterstudenten Nederlands recht (met verklaring van civiel effect). Verder is het belangrijk dat je een gedegen kennis hebt van het straf- en strafprocesrecht, en dat je maximaal 2 jaar werkervaring hebt opgedaan na het behalen van je bul.

  Maatschappelijk betrokken

  We vinden het belangrijk dat je maatschappelijk betrokken bent, en dat kan aantonen via je cv. Denk bijvoorbeeld aan een vorm van mantelzorg, huiswerkbegeleiding of andere maatschappelijke activiteiten.

  Ook vragen we van onze trainees dat ze enthousiast, daadkrachtig en creatief zijn.

 • Het OM-Traineeship is een combinatie van opleiding en het opdoen van concrete werkervaring, en bestaat uit 3 blokken van ieder 4 maanden. In totaal duurt het traineeship dus 12 maanden.

 • De eerste 2 blokken werk en leer je vanuit de landelijke omgevingsomgeving die is ondergebracht bij Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Je gaat hier aan de slag gaat met het beoordelen van verkeerszaken en commune strafzaken. De laatste 4 maanden word je opgeleid in een ZSM–omgeving (zorgvuldig, snel en op maat) van de verschillende arrondissementsparketten waarbij Politie, reclassering, kinderbescherming, slachtofferhulp en hulpverlening nauw samenwerken. Hier beoordeel je strafzaken op het gebied van veel voorkomende criminaliteit, zoals winkeldiefstal, vernieling of licht uitgaansgeweld.

 • Om voor deelname aan het OM-Traineeship in aanmerking te komen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Je hebt een afgeronde wo-opleiding Nederlands recht met verklaring civiel effect.
  • Je hebt grondige en gedegen kennis van het straf- en strafprocesrecht.
  • Je hebt maximaal 2 jaar relevante werkervaring na het behalen van je bul.
  • Je hebt aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid.
  • Je bent enthousiast, daadkrachtig en creatief.
 • We vragen veel van jou als professional, maar hebben je ook een hoop te bieden. We bieden je een dienstverband van (in eerste instantie) 1 jaar, waarbij we investeren in jouw verdere opleiding en ontwikkeling als jurist. Je werkt in een hecht team van jonge professionals, met een goede collegiale sfeer. Ook word je intensief begeleid door een aantal OM-mentoren.

  De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 8, trede 0-2 op basis van een 36-urige werkweek. Ook ontvang je een vergoeding woon-werkverkeer, en heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden, zoals de aanschaf van een fiets of een abonnement op bedrijfsfitness.

  Meer weten? Kijk dan op de pagina met alles over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.

 • We hebben op dit moment plaats voor meerdere trainees, startdatum is 1 juni 2019. Om te worden geselecteerd voor deelname aan het OM-Traineeship, doorloop je een selectieprocedure. Deze selectieprocedure bestaat uit een brievenselectie, een digitaal e-assessment, een landelijke OM-selectiedag en een afsluitend assessment.

  Planning 2019

  Start sollicitatieperiode20 februari 2019
  Sluitingsdatum sollicitatie10 maart 2019
  Digitaal e-assessment11 t/m 18 maart 2019
  Landelijke OM-selectiedagweek van 25 maart 2019
  Afsluitend assessment8 t/m 17 april 2019
  Start traineeprogramma1 juni

  Ook op andere momenten in het jaar, start een lichting van het OM-Traineeship. Houd deze website dus goed in de gaten voor de startdata.

 • Blijf op de hoogte van updates en volg de belevenissen van de OM-trainees op de website van het OM-Traineeship. Heb je inhoudelijke vragen over het traineeship? Wij gaan graag met je in gesprek. Je kunt contact opnemen met Bianca de Bruin (coördinator werving traineeship) via w.s@om.nl.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon